שתף קטע נבחר

 

סנאטור אמריקני על ניסויי הגז בקוריאה: אין לנו מה לעשות

השבוע התקבלה עדות נוספת ממקור ראשון ולפיה ממשיכה צפון קוריאה לבצע ניסויים כימיים בתאי גזים על אסירים פוליטיים. בראיון ל-ynet אומר הסנאטור האמריקני סאם בראונבק, שעוסק בנושא זכויות האדם בצפון קוריאה: "יש לנו יכולת קטנה מאוד להשפיע על הנעשה שם. הסינים יכולים, אבל אותם מעניין רק נושא הגרעין"

בין הדיווחים על המשך מרחץ הדמים בעיראק, עם יותר ממאה הרוגים ביום אחד, ועידת המפלגה הדמוקרטית בארה"ב והתמונות הקשות של הרעב ורצח ההמונים בדארפור שבסודאן, קשה היה לעוד סיפור אימה על הנעשה בצפון קוריאה לחדור למחזור החדשות השבועי ולתפוס כותרות בעולם.

 

ואכן, לא היו בסיפור עליו דיווחה השבוע רשת BBC הרבה חידושים, אלא רק חיזוקים לסיפור קודם, מזעזע מאין כמותו, שהעולם מתקשה להעניק לו את מירב תשומת הלב.

 

מדובר היה בראיון עם מדען שערק מהצפון וסיפר שהיה עד, ואף השתתף בעצמו, בניסויים כימיים שבוצעו על אסירים פוליטיים. האיש, שהזדהה בשם ד"ר קים, סיפר כי חזה בהשמדתם של אסירים בתאי גזים מזכוכית באמצעות גז המבוסס על ציאניד. לדבריו, מטרת הניסויים הייתה לקבוע "בכמה גז יש צורך על מנת להשמיד את כל בירת דרום קוריאה, סיאול".

 

כבר לפני כחצי שנה פירסם ה-BBC תחקיר המבוסס על עדויות מפורטות של עריקים, שסיפרו כיצד עושים השלטונות בצפון קוריאה ניסויים כימיים על אסירים פוליטיים הכלואים בהמוניהם במחנות סודיים בחלקה הצפוני המבודד של המדינה, סמוך לגבול עם סין ורוסיה.

 

המחנה שהיה במרכז התחקיר כונה "מחנה 22", שהוא למעשה מחנה ריכוז בו מוחזקים אלפי גברים, נשים ואפילו ילדים שהואשמו בפשעים פוליטיים. ניצולים ואנשים ששימשו בתפקידים במחנה סיפרו אז שמשפחות שלמות מושמות בתאי זכוכית שלתוכם מוזרם גז. בעודם נחנקים למוות, צופים בהם מהצד מדענים ורושמים דיווחים ומסקנות.

 

אחד מעדי הראייה, מפקד סוהרים במחנה, סיפר אז: "הייתי עד למותה של משפחה שלמה, שנחנקה מגז שהוזרם לתא. ההורים ניסו למנוע את מות בנם ובתם על ידי הנשמה מפה לפה, אך ללא הועיל".

 

"בזמנו האמנתי כי המעשה מוצדק", אמר, "כולנו חונכנו להאמין כי כל הארועים השליליים שפקדו את צפון קוריאה התרחשו באשמתם, וכי באשמתם אנחנו אומללים. יהיה זה שקר לומר כי חשתי אמפתיה לילדים שהומתו בצורה כזו. הושפעתי מהחברה שסבבה אותי והרגשתי שהם האוייבים שלי. לא ריחמתי עליהם כלל", הסביר.

 

דובר מטעם משרד החוץ הקוריאני, שלא הזדהה בשמו, הכחיש אז את ההאשמות ואמר כי מדובר בהתגרות מכוונת ביוזמת ארצות הברית. "זוהי בסך הכל סיבה לצאת למלחמה נגדנו, להסית את דעת הקהל", אמר.

 

גם בראיון שפורסם השבוע, חזר אותו תיאור על תאי זכוכית אטומים, בני אדם הנחנקים למוות בסבל נוראי ומדענים שעוקבים אחר הזוועה ומתעדים אותה לשם ייעול מנגנון המוות.

 

"צריך ללחוץ על הסינים"

 

סנאטור סאם בראונבק מקנזס הוא יושב ראש תת הוועדה לענייני מזרח אסיה בוועדת יחסי החוץ של הסנאט האמריקני. הוא נחשב לאחד הלוחמים הגדולים ביותר בקונגרס האמריקני לחשיפת הדיכוי הברוטלי שמפעילה הממשלה הצפון קוריאנית נגד מיליונים מאזרחיה.

 

"במשרדי התקבל חומר בנושא תאי הגזים בצפון קוריאה, אולם לא הצלחנו לאמת אותו בשלב זה", אמר בראונבק בראיון מיוחד שהעניק ל-ynet. "מדובר במסמכים לפיהם אזרחים הועברו ממחנה ריכוז אחד לשני, כדי שניתן יהיה לבצע עליהם ניסויים כימיים. המידע שהגיע אלי דומה למידע שפורסם בכלי תקשורת אודות אותם ניסויים בבני אדם שמבצעת לכאורה ממשלת צפון קוריאה".

 

- זו הפעם הראשונה שאתה שומע על ניסויים כימיים בבני אדם?

 

"את המידע הראשון קיבלתי בחודש ינואר, במקביל למידע שהגיע ל-BBC. העברנו את החומר למשרד החוץ האמריקני לבדיקה. הוא מתאים למידע שמוסרים פליטים שמצליחים לברוח מהמדינה. אנחנו עדין ממתינים לקבל מסמכים נוספים ועדויות ממקור ראשון באמצעותם ניתן היה לאמת את המידע באופן סופי".

 

- ומה תעשו אם זה יתברר כנכון? איזו יכולת השפעה יש לארה"ב על צפון קוריאה?

 

"זו שאלה טובה. יש לנו יכולת קטנה מאוד להשפיע על הנעשה בצפון קוריאה. מה שעשינו הוא חקיקת 'חוק החופש' בצפון קוריאה. פירושו של הצעד הוא שגם אם יהיה הסכם כל שהו עם צפון קוריאה בנושא הגרעיני, ממשלת צפון קוריאה לא תוכל לקבל סיוע כלכלי מארה"ב, כל עוד לא יבוא פיתרון לבעיות ההומניטריות ולתלונות על הפרת זכויות אדם במדינה.

 

- אז מי כן יכול ללחוץ על הצפון קוריאנים? רק הסינים?

 

"סין יכולה, אבל היא לא מוכנה לעשות זאת".

 

- מדוע?

 

"אין לי תשובה טובה לשאלה הזו... כי המדיניות הרשמית של סין היא שאיפתה שחצי האי הקוריאני יהיה נקי מנשק להשמדה המונית. הסינים אדישים לגבי מה שקורה בצפון קוריאה מבחינות אחרות. הזוועות עליהם אנחנו מדברים מתרחשות כי הסינים לא עושים את מה שהם יכולים לעשות".

 

- אפשר להפעיל לחץ על סין בנושא הזה?

 

"אפשר להפעיל עליהם לחץ בנושא מסחר, ובמסגרת הפורומים של זכויות האדם, וגם לחץ בתקשורת. זוהי הדרך היעילה ביותר להשפיע על מה שקורה בצפון קוריאה. אנחנו צריכים להפעיל יותר לחץ באמצעות גופים בינלאומיים ובאמצעות התקשורת. הסינים צריכים לדעת שלא נשלח כסף לצפון קוריאה תמורת הסכמה על ויתור על הנשק הגרעיני. הנושא ההומניטרי יהיה חייב להיפתר.

 

דו"ח של הוועדה האמריקנית לזכויות אדם בצפון קוריאה קבע לפני כשנה כי במדינה ישנם בין 150 ל-200 אלף אסירים פוליטים הכלואים במחנות. מהדו"ח עולה תמונה קשה של רעב, עינויים ותנאים בלתי אנושים בהם נתונים האסירים. ארגון אמנסטי הבינלאומי הביע אף הוא פעמים רבות חשש מעינויים והפרת זכויות אדם קשות בצפון קוריאה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מחנה 22. שם מתבצעים הניסויים הכימיים
סנאטור בראונבק. אין הרבה מה לעשות
"לסין לא איכפת מנושאי זכויות האדם"
הגולאגים של צפון קוריאה. כ-200 אלף אסירים, ביניהם גם ילדים
מומלצים