ברק: למרות הכל, העם איתי
פסגת קמפ דייויד תיפתח אחר הצהרים, בצל המחלוקת הקשה בישראל ואחרי תבוסת הקואליציה אמש בהצבעת האי אמון. נשיא ארצות הברית: "לברק וערפאת יש האומץ הדרוש. רוב העם בישראל תומך בברק". בעקבות הדי תבוסת הממשלה בכנסת, אומר יו"ר מרצ שריד: "מי שהצביע אמש בעד האי-אמון הצביע בעד המלחמה הבאה"
"אני מגיע לקמפ דייויד כשאני יודע שהעם איתי. ממנו קיבלתי מנדט להגיע להסכם וכך אעשה", כך אמר ראש הממשלה, אהוד ברק, שיגיע היום (יום ג') לוושינגטון לתחילתו של שבוע היסטורי בתולדות הסכסוך הישראלי-פלסטיני, לאחר יום דרמטי בישראל, במהלכו נחלה הקואליציה תבוסה בהצבעת האי אמון. פסגת קמפ-דייויד 2, שתיפתח היום, תהיה נסיון להשיג סיכום היסטורי בין ישראל לפלסטינים, הסדר קבע שינסה להביא לסיום סכסוך הדמים.
לא רק בישראל האוירה חמה. גם כאן בוושינגטון האויר חם ומהביל, כמעט מזרח תיכוני. מהדורות החדשות כולן נפתחות בדיווחים על הפסגה הצפויה. האמריקנים מוצפים בדיווחים על אירועים זרים להם, כמו הצעת האי אמון בברק ופרישת ש"ס מן הממשלה. הכותרות מנסות להעריך האם הפסגה תהיה "שירת הברבור" של קלינטון - או נסיון נואש שנכשל מראש.
נשיא ארצות הברית התייחס הלילה לסיכויי ההצלחה: "אני מאמין שלברק וערפאת יש את הידע, הנסיון, והאומץ הפשוט כדי לעשות מה שצריך", אמר קלינטון לעיתונאים בוושינגטון. לגבי כשלונו של ברק בכנסת, יממה לפני הגיעו, הגיב קלינטון: "רוב מוצק של העם בישראל תומך בברק, ובבואו לפסגה".
שרת החוץ האמריקנית, מדלן אולברייט, אמרה כי יש לתת לברק את מלוא הקרדיט הראוי. "הציבור בישראל בחר באהוד ברק כדי שיביא שלום", אומרת אולברייט, "וזה בדיוק מה שהוא מנסה לעשות, בנחישות ובחכמה רבה".
בינתיים, אתר קמפ דיויד, שיהפוך מהערב לזירת ההתרחשויות המרכזית, נעול ומסוגר. האמריקנים לא מאפשרים כניסה או יציאה. אולי מישהו בוושינגטון מקווה, שרוחות השלום שעוד מסתובבות שם מחתימת ההסכם עם מצרים - ימתינו לברק וערפאת.
הסערה בכנסת
ברק יצא אמש לוושינגטון בתום תבוסה צורבת בכנסת. ברוב של 54 נגד 52 ו-7 נמנעים קיבלה הכנסת את הצעת האי-אמון של הליכוד. ממשלת ברק ספגה מפלה - אולם לא נפלה, שכן החוק מצריך רוב של 61 קולות לכך. לברק חסרו שני קולות: השר שלמה בן עמי, השוהה בקמפ דייויד לא קוזז בהצבעה עם הליכוד. יצחק מרדכי, התומך בברק, בחר להיעדר מן ההצבעה. בסיום ההצבעה אמר ברק: "היה כאן רוב מקרי ביותר של שני אנשים, שנבע מהתנהגות ילדותית חסרת תקדים של כמה מחברי הכנסת. היה לי רוב ויש לי רוב להוביל את המהלך הגורלי הזה".
למרות שהממשלה לא נפלה, סימנו בליכוד את הצבעת אי האמון כחשובה ביותר ומבשרת את הבחירות הקרבות: "אני רוצה שקלינטון יידע שמגיע אליו ראש ממשלה בלי תמיכת הכנסת" אמרה ח"כ נעמי בלומנטל, "אין לו מנדט לחתום על הסכם". ח"כ סילבן שלום אמר כי "הכנסת הוכיחה היום פעם נוספת כי לברק אין רוב בכנסת ובעם. אני מעריך שהבחירות יתקיימו תוך מספר חודשים".
בדיון בכנסת אמר ברק: "יש מאחורי כמעט שני מליון בוחרים, כל הציבור הרחב, אזרחים שרוצים שלום, תקוה ושינוי אל המאה העשרים ואחת. אין שחר לנבואות האימה של קיצונים המפחידים אותנו, שאיימו עלינו בקטיושות בזמן חתימת אוסלו, אלה שלא העזו לצאת מלבנון, אלו שלא מוכנים לנסות לסיים את מאבק הדמים".
יו"ר הליכוד אריאל שרון תקף את ברק וקרא לו לוותר על פסגת קמפ-דייויד: "אדוני ראש הממשלה, אין לך תמיכה בעם, אין לך רוב בכנסת, אין לך תוכנית של ממש. אם אינך יכול להבטיח, לך לבחירות, אל תאיים עלינו במלחמה. גרמת נזק מספיק. תן לנו להביא שלום טוב יותר", אמר שרון.
יו"ר מרצ, ח"כ יוסי שריד, אמר לאחר ההצבעה בכנסת: "כל מי שהצביע הערב בעד אי-האמון ונגד נסיעתו של ראש הממשלה לוושינגטון, הצביע בעצם בעד המלחמה הבאה. העוורים וההרפתקנים לא מתים, הם רק מתחלפים ולפעמים גם זה לא. כשם שהעוורים הביאו עלינו את מלחמת יום הכיפורים, את מלחמת לבנון ואת האינתיפאדה - כך הם מביאים עוד מרחץ דמים", אמר שריד.
בימין ובשמאל קיימו אמש הפגנות בעד ונגד נסיעת ברק לאורך כביש ירושלים-תל אביב. אנשי יש"ע הניפו שלטים בהם נאמר בין היתר: "אל תפיל את הבית שלי", "ברק מאבד את המדינה". אנשי השמאל קראו לתמוך בברק, וקראו לא להפקיר את הצמתים לימין.