שתף קטע נבחר

 

דניס רוס חושף: התוכנית של קלינטון להצלת פרס

השליח המיוחד של הנשיא הקודם שוחט עוד "פרה קדושה" בספרו החדש - מדיניות אי ההתערבות כביכול של הממשל האמריקני בבחירות בישראל. רוס מספר: "קלינטון הזמין את פרס לבית הלבן לפני הבחירות, הרעיף עליו שבחים והבטיח סיוע אמריקני נוסף. בנתניהו הוא ראה סכנה למורשת רבין". שלוש שנים אחרי, כשברק הביס אותו, בממשל לא הצטערו

לא מתערבים בבחירות בישראל? מלבד חשיפת הקללות שהטיח ביל קלינטון בבנימין נתניהו בפסגת וואיי, חושף עוד דניס רוס בספרו החדש כיצד הנשיאים בוש האב וקלינטון, לא רק רצו שמפלגת העבודה תנצח בבחירות, אלא גם סייעו לכך באופן מעשי. בכך שוחט הדיפלומט האמריקני הבכיר לשעבר "פרה קדושה" - הטענה האמריקנית שהיא אינה מתערבת בבחירות פנימיות בישראל.

 

בולטת במיוחד היתה ההתנהלות של הנשיא קלינטון, שהזמין את שמעון פרס לבית הלבן בניסיון לעזור לו לנצח את בנימין נתניהו בבחירות ב-29 במאי 1996.

 

"כמועמד לראשות הממשלה, שמעון פרס זכה בכל הסקרים והפסיד בכל מערכות הבחירות", כותב רוס. "ההיסטוריה הזו, יחד עם משקעי ארבעה פיגועים בתשעה ימים, הפכו אותי לחסר שקט בחודשיים שלפני הבחירות, למרות שפרס הוביל בקביעות בשיעור של בין ארבעה לשבעה אחוז בסקרים".

 

"במהלך מערכת הבחירות", ממשיך רוס, "פרס ביקר בוושינגטון וכולנו תמכנו בו כשהנשיא הרעיף עליו שבחים והתחייב לסיוע אמריקני נוסף. קלינטון, נערץ בישראל מאז ההלוויה של רבין, רצה להקרין מהאמינות האישית שלו לפרס ובכך להציל את מפלגת העבודה ואת תהליך השלום. אבל זה לא העניק דחיפה לפרס וכשהוא חזר לישראל, המספרים בסקרים לא השתנו".

 

"פרס ביקש את עזרתנו"

 

רוס כותב עוד ש"הנשיא קלינטון ידע אינסטינקטיבית שפרס היה פגיע פוליטית. בפגישתו הראשונה במרס 1993, קלינטון אמר ליצחק רבין שאם ראש הממשלה יסתכן למען השלום, ארה"ב תפעל למזער את הסיכונים הללו. עכשיו רבין מת והנשיא נשאר עם האחריות למורשת של רבין וליורש. הוא ראה בנתניהו איום למורשת הזו והוא לא ישב מנגד.

 

"במהלך מערכת הבחירות היה עניין אחד שפרס ביקש את עזרתנו. ביבי האשים שפרס יחלק את ירושלים. פרס שאל אותנו באמצעות אורי סביר אם נהיה מוכנים להכריז על כוונתנו להעביר את השגרירות האמריקנית מתל אביב לירושלים. שר החוץ כריסטופר היה בעד, אבל סנדי ברגר לא היה מוכן להכריז על כך אלא אם זה יציל את פרס מתבוסה. מרטין אינדיק ואני לא היינו מסוגלים לומר זאת".

 

בסופו של דבר הם לא העלו את נושא ירושלים בפני קלינטון, אבל הנשיא האמריקני ניסה לעזור בדרכים אחרות.

 

"לא עשינו דבר למנוע את נפילת ביבי"

 

"ערב הבחירות קלינטון עמד לנאום וביקש שנכין לו משהו לומר על הבחירות בישראל. הסכמנו שהוא יכול לרמוז על מה מונח על כף המאזניים בבחירות בישראל, אבל לא יותר מזה. קלינטון עצמו היה מוכן להיות יותר ברור, שפרס חייב להיבחר כדי שתהליך השלום ישרוד. זה מה שהאמנו, אבל אנחנו לא הבוחרים. הישראלים בוחרים והם היו עלולים לראות זאת כניסיון התערבות לא מקובל בבחירות שלהם".

 

רוס מתאר כיצד השגריר בישראל מרטין אינדיק שיגר לוושינגטון תחזית עם סגירת הקלפיות שפרס ינצח 51-49. "נשמעה תחושת הקלה קולקטיבית בבית הלבן ובמשרד החוץ", כותב רוס, על התחזית שנתבדתה.

 

על הפסדו של נתניהו לברק ב-1999 כותב רוס שהנשיא קלינטון לא עשה דבר "למנוע את נפילת ביבי בישראל". מוסיף רוס בדיפלומטיות: "לא רצינו לעזור לו אבל לא רצינו להיראות כמי שמתערבים נגדו".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: לע"מ
קלינטון ונתיהו בפסגת וואי
צילום: לע"מ
צילום: טל כהן
פרס. "הייתי חסר שקט למרות הסקרים"
צילום: טל כהן
צילום: אלכס קולומויסקי
רוס. הממשל כן מתערב
צילום: אלכס קולומויסקי
צילום: לע"מ
פסגת וואי. "לא עשינו דבר למנוע את נפילת ביבי
צילום: לע"מ
צילום: איי פי
קלינטון. רצה לומר יותר לפני הבחירות
צילום: איי פי
מומלצים