שתף קטע נבחר

מרתון השתלות איברים בסופ"ש: 15 איש זכו בחיים חדשים

15 איש זכו ב-72 השעות האחרונות בחיים חדשים, בעקבות נכונותן של ארבע בני משפחות לתרום את איברי יקיריהן שנפטרו. שמונה כליות, שלושה כבדים, שתי ריאות, שני לבבות ולבלב אחד ב-15 החולים בגילאי שנתיים עד 65. מנהל היחידה להשתלות לב ריאה ב"רבין": "זוהי הסתברות מאוד נדירה"

גם זקני הרופאים במחלקת ההשתלות של המרכז הרפואי "רבין" בפתח תקווה, לא זוכרים מרתון כל כך אינטנסיבי של השתלות איברים בזמן כה קצר: בסוף השבוע האחרון הושתלו, בין היתר ב"רבין", 17 איברים של 4 בני אדם שנפטרו ב-15 חולים שונים, שזכו לחיים חדשים.

 

"במשך שלוש יממות, באופן יוצא דופן וחריג", מספרת ד"ר תמר אשכנזי, מנהלת המרכז הלאומי להשתלות, "היו לנו ארבעה מקרי מוות שהמשפחות ניאותו לתרום את איברי המתים: בחור צעיר בן 24 מירושלים שנהרג בתאונת דרכים, נער בן 11 מכפר קאסם שנהרג בתאונת אופניים, צעירה בת 26 מסחנין שסבלה מבצקת במוח ותייר מאסיה בן 55, שנפטר מדימום מוחי, ובני משפחתו הסכימו לתרומת איברים".

 

מרתון ההשתלות החל בשעות הקטנות של יום חמישי, ונמשך עד יום שבת בבוקר. הנצלת האיברים התבצעה ב"הדסה" עין כרם, בבית החולים בנהריה, ב"ברזילי" באשקלון ובמרכז "שניידר" לרפואת ילדים בפתח תקווה. משם הועברו האיברים במהירות באמצעות אמבולנס, כשהן בתוך צידניות קרח למרכז הרפואי "רבין", ל"הדסה" עין כרם, למרכז הרפואי תל אביב, למרכז הרפואי "רמב"ם" בחיפה ולמרכז "שניידר", שם בוצעו 17 ניתוחי השתלה במשך שעות ארוכות, שכללו השתלת שמונה כליות, שלושה כבדים, שתי ריאות, שני לבבות ולבלב אחד ב-15 חולים בגילאי שנתיים עד 65.

 

"כל הכפר חיכה מחוץ לחדר הניתוח"

 

היבא זועבי, בת 15 מכפר טמרה, חולת סיסטיק פיברוזיס, עברה השתלה של שתי ריאות, ומאושפזת עכשיו במחלקה לטיפול נמרץ ב"רבין". היא מחוברת לצינורות רבים ולמוניטורים שעוקבים בדקדקנות אחרי מצבה, נושמת בכבדות, ומדי פעם אפילו מצליחה לחייך. היא גומעת אוויר כדי לשוחח עמנו, מדברת באיטיות ובקול שקט, ומוציאה מפיה הברות חלושות, מילה אחרי מילה. "אני רוצה להודות מאוד לרופאים ולאחיות שעשו לי את הניתוח", היא אומרת בשקט.


המושתלת היבא זועבי עם אמה סוהיר

המושתלת היבא זועבי עם אמה סוהיר

 

אביה, חאזם זועבי: "המחלה של היבא התגלתה כבר בלידה, ועד גיל 11 לא הפריעה לה בצורה קיצונית, והיא הייתה מתאשפזת פעם בשנה בבית חולים לתקופה קצרה. בשנים האחרונות חלה החמרה במצבה, וכל כמה חודשים היא הייתה מתאשפזת למשך חודש – חודש וחצי. המצב שלה היה קשה מאוד. לפני שנה וחצי היא נכנסה לרשימת ההמתנה להשתלה, ובגלל שעבר כל כך הרבה זמן ולא היה תורם בגיל שלה, אמא שלה ואני התחלנו לעבור בדיקות כדי לתרום לה אונה מהריאה".

 

"ביום שישי בצהרים", הוא מספר, "קיבלנו קריאה דחופה להגיע לבילינסון, כי יש להם תורם מתאים. באו לכאן הרבה אנשים ללוות אותה, היו ליד חדר הניתוח איזה 50 אנשים – ממש כל הכפר, כל החברים. בשש בערב היא נכנסה לניתוח, ובחמש וחצי בבוקר יצא המנתח, והודיע לנו שהניתוח עבר בהצלחה. כמה שעות אחר כך היבא התעוררה, סיפרנו לה שהיא עברה סוף-סוף את הניתוח, והיא חייכה ומייד נרדמה".

 

"כבר הייתי קרוב למוות"

 

ריאותיו של יוסי שירמן, בן 55 מבית עובד, הצטלקו בעקבות טיפול כימותרפי מוצלח שעבר, והסתיים לפני 6 שנים. "לפני שנתיים התחילו כל מיני טיפולים וניסו לעזור לי, אבל אחרי כמה זמן אמרו לי שתהיה השתלה. הייתי במקום מאוד גבוה ברשימת הממתינים, משום שמצבי היה קשה והייתה הידרדרות כל הזמן. כבר לא יכולתי לנשום בלי חמצן. בימים האחרונים כבר הייתי קרוב למוות, ובדיוק אז הגיעו ריאות מתאימות – שצריכות להתאים גם בגודל וגם בסוג הדם. אשתי ושלושת ילדיי קיבלו את זה בשמחה גדולה, וגם אח שלי הגיע מחו"ל לפני הניתוח ועוד אח שגר כאן בארץ הגיע גם הוא. ההרגשה שלי כרגע טובה, אבל צריך לחכות ולראות שאין דחייה של השתל".

 
המושתלים אליעזר רזון יוסי שירמן ד
המושתלים אליעזר רזון (מימין) ויוסי שירמן (משמאל, על המיטה), מחזיק בידו של המשתיל, ד"ר גדעון סהר

 

אליעזר רזון, בן 56 מפתח תקווה, סבל מאי ספיקת לב קשה, והיה מועמד להשתלת לב. לפני כמה חודשים גילו הרופאים גידול במוחו, והתלבטו ארוכות אם להסיר אותו כשמצבו של ליבו אינו מזהיר, או לחכות עד שיימצא לו תורם מתאים ורק לאחר מכן לטפל בבעיה המוחית. לבסוף הוחלט לבצע בו את הניתוח המורכב בהרדמה מלאה ומסובכת. רזון התעורר מהניתוח וגילה לשמחתו שהגידול אינו ממאיר. בסוף השבוע האחרון הוא זכה לקבל לב חדש.

 

"המצב שלי היה מאוד גרוע", הוא מספר, "ולפני ההשתלה הייתי מאושפז כאן במשך חודש ברציפות, וסבלתי מבצקות בריאות. זה מזל מאלוהים שזה יצא ככה. הוא ריחם על המשפחה של הצעיר הירושלמי והציל חיים של אנשים אחרים. התחושה של לב חדש בחזה משונה קצת, ועוד לא התרגלתי אליה, אבל אני לא מרגיש זרות או משהו כזה".

 

בין מושתלי הלב, אגב, גם אדמונד פרץ, שנושא כבר יותר מחמישה חודשים לב מלאכותי דו-צידי במזוודה לצידו. הלב המלאכותי משמש כ"גשר" עד להשתלת לב מן החי. פרץ עדיין לא התעורר מניתוח ההשתלה שעבר, ובמחלקה צופים כי תהליך החלמתו יהיה ממושך.

 

הסתברות נדירה

 

מנהל היחידה להשתלות לב ריאה ב"רבין", ד"ר גדעון סהר: "במדינה כל כך קטנה, ההסתברות שיהיו ארבעה תורמים בזמן כל כך קצר היא מאוד נדירה. אנחנו משוועים לתרומות איברים, ויש לנו חולים מאוד קשים, שחייהם תלויים כחוט השערה. פעמים רבות קבלת תרומת איברים בזמן המתאים היא ההבדל בין חיים לבין מוות, פשוטו כמשמעו, עבור אותם חולים. אחרי שלושה ימים רצופים ואינטנסיביים של השתלות, רק אחרי שסיימתי הכל ובדקתי שהמושתלים במצב טוב, נכנסתי למכונית בדרך הביתה, ורק אז שמתי לב כמה אני עייף ומותש וכמה אינטנסיביים היו הימים האחרונים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עופר מאיר
מושתלת הריאות היבא זועבי עם ד"ר גדעון סהר, הרופא שביצע את ההשתלה
צילום: עופר מאיר
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים