דיווח: ארה"ב תכיר ב"גידול טבעי" בהתנחלויות
גורם רשמי בוושינגטון אמר לעיתון "ניו יורק טיימס" שאין זה מקרי שארה"ב הגיבה השבוע במתינות לפרסום המכרזים לבניית אלף דירות בשטחים: "התגובה הזו שיקפה החלטה מדינית חשאית, המקבלת 'גידול טבעי' בחלק מההתנחלויות", אמר הגורם. המניע: בוש צריך את קולות השמרנים תומכי ישראל בארה"ב
ארה"ב מתכוונת להושיט יד לראש הממשלה, אריאל שרון, בשעתו הפוליטית הקשה, ולתמוך בשקט בבניית דירות באזורים בנויים במספר התנחלויות בגדה - כך מסרו הלילה (שבת) גורמים רשמיים בארה"ב ובישראל לעיתון "ניו יורק טיימס".
על-פי הדיווח, ארה"ב תתמוך בבנייה, כל עוד זו לא תורחב לאזורים שאינם בנויים ותרחיב את גבולות היישובים הקיימים.
על התמיכה לא הוצהר בפומבי. השבוע, לאחר פרסום המכרזים לבניית 1,001 דירות חדשות בשטחים, הגיבה ארה"ב במתינות: "אנחנו לומדים את פרטי המכרז. המטרה שלנו היא לבדוק אם המכרזים הללו עומדים בהתחייבויות הקודמות של ישראל בנושא ההתנחלויות".
לדברי גורם רשמי בוושינגטון, התגובה המתונה הזו שיקפה "החלטה מדינית חשאית, המקבלת 'גידול טבעי' בכמה התנחלויות". גורמים אמריקנים רשמיים ציינו שהנשיא, ג'ורג' בוש, נמנע מלמתוח ביקורת על ישראל במהלך מסע הבחירות שלו, משום שהוא תלוי בין השאר בקולותיהם של שמרנים תומכי ישראל.
ואולם, ביום חמישי אמרה היועצת לביטחון לאומי, קונדוליזה רייס, "המדיניות שלנו בנושא ההתנחלויות היא מאוד ברורה. הישראלים חייבים למלא את ההתחייבויות שלהם על פי מפת הדרכים, וזו כוללת הקפאה מוחלטת של הבנייה בגדה, לרבות מה שישראל מגדירה כגידול טבעי".
גם מזכיר המדינה, קולין פאוול, צפוי לשמוע ביקורת נוקבת על הפיתוח בהתנחלויות מפי חברי פורום הרביעיה הבינלאומית ("הקוורטט"), שיתכנס בקרוב.
לעומת זאת, גורם ישראלי אמר לעיתון כי מזה כמה זמן ישנה הבנה בין וושינגטון וישראל ולפיה תוכלנה ההתנחלויות להתרחב לגובה באזורים המאוכלסים בצפיפות, למרות המדיניות המוצהרת המתנגדת להמשך ההתרחבות.
בחודשים האחרונים היו מספר רמזים לשינוי בעמדה האמריקנית, לקראת הכרה בגידול הטבעי. אחד הבולטים שבהם היה במכתב ההתחייבויות שהעניק הנשיא בוש לראש הממשלה, אריאל שרון, בפסגה בוושינגטון. בוש קרא לצדדים להתחשב ב"מציאות הדמוגרפית בשטח", בעת הדיונים על הסדר הקבע. רמז עבה להכרה בגושי ההתנחלויות.
מבקריה של מדיניות "הגידול הטבעי" טוענים שהמונח הזה אינו אלא כיסוי לבנייה נרחבת בהתנחלויות, החורגת בהרבה מצרכי "הגידול הטבעי".
בתנועת "שלום עכשיו" אמרו בתגובה כי החלטת הממשל האמריקני לקבל בנייה בשטחים פותחת פתח לתנופת בנייה מחודשת בכל ההתנחלויות, ומפחיתה את הסיכוי לפתור את הסיכסוך הישראלי-פלסטיני. "ההחלטה פוגעת קשות במפת הדרכים ועלולה להוביל לקבורתה הסופית", הוסיפו.
בחודש הבא אמורה להגיע לישראל משלחת אמריקנית, שאמורה בין השאר לבחון את גבולות הבנייה בהתנחלויות ואת קצב פינוי המאחזים הבלתי חוקיים.