שתף קטע נבחר
 

עשן סיגריות רעיל פי 10 מפליטת מכוניות

אולי הפעם זה ישכנע אתכם להפסיק לעשן: אנשים שמעשנים פולטים לאוויר עשן רעיל פי עשרה מעשן מכוניות. כך קובעים מומחים, שמדדו במדויק את פליטת החומר החלקיקי ממנוע דיזל, ולאחר מכן מעשן סיגריות

מעשנים פולטים לחלל האוויר פי עשרה יותר חומר חלקיקי מזיק מהעשן שנפלט ממנועי דיזל, הנחשבים למזהמים במיוחד. כך מזהירים חוקרי מכון הסרטן הלאומי בבריטניה במאמר שפרסמו בכתב העת Tobacco Control.

 

לדבריהם, ממצא זה מסביר מדוע מעשנים פסיביים חשופים במיוחד למחלות בדרכי הנשימה. החוקרים קוראים להגברת האכיפה נגד עישון סיגריות במקומות ציבוריים סגורים כמו קניונים.

 

החומר החלקיקי שנפלט לאוויר מעלה את הסיכון לחלות בסרטן ריאות ובאסטמה. פליטתו לחלל האוויר מוגבלת באירופה באמצעות חוקים. גם בישראל מוגבלת פליטת החומר, באמצעות התקנות למניעת מפגעים (פליטת חומר חלקיקי לאוויר), הקובעות את הכמות המקסימלית של חומר חלקיקי שמותר למפעלים לפלוט לאוויר, ושמעבר לו הדבר נחשב כ"זיהום בלתי סביר של האוויר".

 

החומר החלקיקי מגיע לאוויר משורה של מקורות – כמו מכוניות, משאיות, אוטובוסים, מפעלים ואתרי בנייה. אולם גם עישון טבק הוא גורם, מעט פחות ידוע, לפליטת חומר חלקיקי לאוויר. כך אומרים ד"ר ג'יבאני אינוורניצי ועמיתיו מהיחידה לפיקוח על הטבק במילאנו, איטליה.

 

הסיגריה ומנוע הדיזל

 

החוקר ועמיתיו ערכו ניסוי, במטרה להשוות בין פליטת החומר החלקיקי מעשן הסיגריות לפליטתו ממנועי מכוניות דיזל. הניסוי נערך בגראז' בעיר קטנה בהרי צפון איטליה, שכמעט ואין בה ריכוז של חומר חלקיקי באוויר.

 

החוקרים הציתו מנוע דיזל טורבו בנפח 2 ליטר, שהונע בדלק דל גופרית, והשאירו אותו לעבוד במשך 30 דקות בתוך מבנה, עם דלתות סגורות. לאחר סיום עבודתו של המנוע נפתחו הדלתות והושארו פתוחות לרווחה במשך ארבע שעות. לאחר מכן הדליקו החוקרים שלוש סיגריות פילטר אחת אחרי השנייה. החוקרים השאירו אותן בוערות בסך הכל 30 דקות.

 

במשך זמן הניסוי, כל שתי דקות, נוטר האוויר שבחדר על ידי מכשיר נייד. בשעה הראשונה שאחרי פעולת מנוע הדיזל, מדד המכשיר ריכוז של 88/3 מק"ג/מ"ק (מיקרוגרם למטר מעוקב) . ריכוז החומר החלקיקי בשעה שלאחר הסיגריות הייתה גבוהה בהרבה: 830/3-10 מק"ג/מ"ק – פי 10 מאשר לאחר הפעלת המנוע. "ממצאי הניסוי הם סיבה לדאגה", אומרים החוקרים.

 

"הסכנה בעישון פסיבי הוכחה"

 

בתוך כך מצאו חוקרים מאוניברסיטת לונד השבדית, כי חדר שעישנו בו מכיל פי 120 (!) חלקיקים רעילים מחדר שלא עישנו בו קודם לכן. ממצאיהם פורסמו בכתב העת Indoor Air. אמנדה סטנפורד מארגון הפעולה נגד עישון, אמרה כי "המחקר השבדי צריך להוביל להבנה עמוקה יותר של השפעתן של הסיגריות על מחלות כמו אסטמה".

 

"בעוד שיש זיהומי אוויר רבים שאין לנו שליטה עליהם", הוסיפה, "אנחנו בהחלט יכולים לשלוט בחשיפה שלנו לעשן טבק. אנחנו כבר יודעים שעישון יכול לזרז התפתחות של אסטמה, ואין צורך במחקרים ובעדויות נוספות".

 

"המחקר הזה מוכיח את הצורך לאכוף בקפדנות איסור עישון במקומות ציבוריים סגורים ובמקומות העבודה", אמרה. "כל יום של עיכוב בחקיקת חוקים שיאסרו עישון במקומות אלו משמעותו שיותר אנשים נעשים חולים כתוצאה מעישון פסיבי. הזמן לפעולה הוא עכשיו".

 

חברות הטבק: הניסוי אינו מדעי

 

דובר מטעמן של התאחדות חברות הטבק, אמר כי "גראז' בהרי צפון איטליה איננו מקום ראוי לניסוי מדעי, ואינו מקום מפוקח שיש לו תנאים נאותים כמו מעבדות מחקר שבהן בדרך כלל מתבצעים ניסויים כאלו. עמדת הציבור באשר לעישון צריכה להיות מבוססת על מדע טהור".

 

לדבריו, בעוד שעשן טבק בהחלט עשוי להיות "מטריד" בעבור אנשים מסוימים, "התנגדות לעישון צריכה להיות מבוססת על ממצאים מדעיים. הדרך הטובה ביותר להיענות לדאגות הציבור בקשר לעישון היא באמצעות הקמת אזורים ללא מעשנים ואזורים למעשנים, שיש בהם אוורור טוב".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גבי מנשה
סיגריה. כבר עדיף לנשום דיזל
צילום: גבי מנשה
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים