ארה"ב: מבצע מקיף נגד זבלנים ונוכלים
רשויות אכיפת החוק ביצעו שורת מעצרים והגישו תביעות נגד עשרות זבלנים ונוכלים העוסקים בהונאות מקוונות
גורמים במשרד המשפטים האמריקני מסרו לאתר ה"ניו יורק טיימס" כי בשבועות האחרונים בוצעו מעצרים והוגשו תביעות נגד עשרות אנשים, החשודים כי היו מעורבים במשלוח דואר זבל, בהונאות מקוונות או בגניבת זהות.
מדובר בפירות הראשונים של "מבצע הכה בספאם" (Operation Slam Spam), שהחל לפני כחצי שנה, בשיתוף ה-FBI, ה- National Cyber-Forensics וכן ה-DMA, התאחדות חברות השיווק הישיר, שתרמה חצי מיליון דולר ללוחמה בזבלנים. במסגרת המבצע בוצעה פעילות רחבת היקף נגד פשיעה מקוונת ועבירות מחשב.
אתר ה"וושינגטון פוסט" מדווח כי במסגרת המבצע, שפרטיו ימסרו רשמית על ידי שר המשפטים, ג'ון אשקרופט, במהלך מסיבת עיתונאים שתתקיים מחר (ה') בוושינגטון. על פי הדיווח, מדובר ביותר מ-100 מעצרים, עיקולים וזימונים לבתי משפט נגד זבלנים ונוכלים ברשת. עם זאת, עדיין לא ברור כמה מהחקירות יסתיימו בהגשת כתבי אישום
1,100 הונאות בחודש
למעלה ממחצית החקירות עוסקות בהונאות רשת (phishing), הודעות דואר אלקטרוני של עסקים לגיטימיים, לכאורה, המנסות לשכנע את הנמענים למסור פרטים אישיים ופרטי אשראי.
על פי נתוניה של קבוצת האנטי phishing האמריקנית, בה חברות כמה חברות בתעשיה, בחודש מאי לבדו הופיעו למעלה מ-1,100 הונאות רשת חדשות, וחברת המחקר גרטנר מעריכה כי במהלך אותו החודש, 57 מיליון אמריקנים קיבלו הודעות phishing בדואר האלקטרוני.
מאגר נתונים של זבלנים
צעדים נוספים ננקטים נגד מפיצי דואר זבל המקדם פורנוגרפיה, דיאטות מפוקפות או הגדלת איברי גוף שונים באמצעות תרופות מזויפות, באופן המנוגד לחוק האנטי ספאם האמריקני. דואר הזבל הפך זה מכבר לאמצעי ההפצה העיקרי של וירוסים, תולעים ושאר מזיקים, המשמשים האקרים לצורך גרימת נזק למחשבים.
במסגרת המבצע נבנה מאגר נתונים של זבלנים, הכולל פרטים שנאספו מרשויות אכיפת החוק וארגונים הרודפים ספאמרים. כמו כן, נעשה שימוש בפיתיונות מקוונים על מנת ללכוד את הספאמרים, כמו רכישות מוצרים שפורסמו בספאם, על מנת לאתר את הרישומים הבנקאיים של העיסקה, ולהגיע אל הנוכלים שעומדים מאחוריה.
על פי הערכות, דואר הזבל, שמקיף כיום למעלה מ-70% מכלל תעבורת הדואר האלקטרוני בעולם, גרם לארגונים וצרכנים פרטיים כאחד הפסדים של כ-10 מיליארד דולר בשנה. ואילו תופעת ה-phishing, החדשה יחסית, גרמה לנזקים משוערים של כ-1.2 מיליארד דולר השנה, לאחר שבנקים וחברות אשראי נאלצו לפצות לקוחות שנפלו קורבן לנוכלים.
החוק אינו עוזר
מאז נחקק חוק האנטי ספאם הפדרלי בארה"ב, בדצמבר 2003, התגברו מאמציהן של הרשויות ללחום בתופעה. על פי החוק, צפויים הזבלנים לקנסות ואף מאסרים של עד חמש שנים בפועל. אולם עד כה, הוא לא נהנה מהשפעה רבה על כמויות הספאם בעולם או בארה"ב.
באפריל הוגשה התביעה הראשונה תחת חוק האנטי ספאם, נגד שלושה תושבי דטרויט, אולם בחודש שעבר התיק נסגר, לבקשת התביעה, ככל הנראה מחוסר ראיות.
אמצעים טכנולוגיים ללוחמה בספאם, שעשויים לסייע אף הם במלחמה במגפה המודרנית הזו, מתעכבים עקב אי הסכמות בין ספקי הדואר האלקטרוני הגדולים בעולם, כדוגמת מיקרוסופט, יאהו!, AOL ואחרים, שהגישו הצעות שונות לתקני דואר שונים שיאפשרו זיהוי או סינון יעיל יותר של דואר זבל.
אולם, סטיב לינפורד, מנהל פרויקט Spamhaus, מרכז מידע לדואר זבל הפועל מלונדון, דווקא סבור כי גל התביעות הנוכחי עשוי להפחית, לפחות באופן זמני, את היקף הספאם. "הזבלנים מאמינים שלעולם לא יתפסו אותם, אמר לניו יורק טייימס. "עם זאת, אם יצליחו לתפוס 10, 20 או 30 זבלנים גדולים, קהילת הספאמרים תשים לב לכך".