בליכוד מגבים את הנגבי. עוזי כהן: מגיע לו נובל
"צחי הנגבי דרס את החוק ברגל גסה", קובע מבקר המדינה בדו"ח חמור על המינויים הפוליטיים במשרד לאיכות הסביבה. במפלגת השלטון מתקשים להבין על מה המהומה: "זאת פוליטיזציה של הביקורת, בכל המפלגות זה קורה. חברות בליכוד לא יכולה לפסול אדם מלקבל משרה". הכדור עבר למגרשו של היועץ המשפטי
המערכת הפוליטית סוערת - והפעם, לא בגלל "המורדים" במפלגות הגדולות. בדו"ח נדיר בחריפותו, שפירסם אתמול (ד') מבקר המדינה, מתואר השר צחי הנגבי, האיש שמופקד כיום על אכיפת החוק, כמי ש"רמס ברגל גסה את החוק ואת כללי המנהל התקין".
הדו"ח מתאר שורה ארוכה של מינויים פוליטיים, אותם ביצע הנגבי בהיותו השר לאיכות הסביבה. מהדברים עולה תמונה עגומה ביותר, לפיה המשרד הפך ל"לשכת תעסוקה" עבור חברי מרכז הליכוד ובני משפחותיהם. זאת ועוד: משרות רבות היו "פיקטיביות" במהותן ולא מולאו למעשה, או מולאו על-ידי חברי ליכוד חסרי השכלה וכישרון.
בשמאל מיהרו לתקוף את הנגבי בחריפות, השר אילן שלגי משינוי קרא לראש הממשלה להדיח את הנגבי, ובתנועה לאיכות השלטון דרשו מהיועץ המשפטי לממשלה להורות על חקירה פלילית. היועץ, מני מזוז, קיבל לידיו את הדו"ח החמור, וכבר קיים דיון ראשון בנושא. אלא שלא כולם שותפים לתחושות הקשות.
עוזי כהן, למשל, סבור שיש להעניק לשר לביטחון פנים פרס נובל, בשל העובדה ש"סידר עבודה" לרבים. "במשרד לאיכות הסביבה יכולים לעבוד הרבה אנשים בשמורות, ביערות ובפארקים, זה הרי לא משרד המדע או המשפטים", אמר ל-ynet כהן, חבר מרכז הליכוד וסגן ראש עיריית רעננה. "עובדה שהם נשארו במשרות, לא פיטרו אותם אחרי שהנגבי עזב כפי שמקובל במינויים פוליטיים", הוסיף.
לכהן יש הסבר משלו לדו"ח המבקר: "הרדיפה אחרי אנשי הליכוד הפכה למחלה כרונית. אף אחד לא מזכיר מינויים פוליטים בהקשר לשאר המפלגות, רק אותנו מחפשים. צריך להמשיך ולמנות אנשים מוכשרים".
"פוליטיציה של הביקורת"
בסיעת הליכוד העדיפו רבים שלא להתייחס לפרשה. אלה שכן דיברו, התקשו ברובם להבין על מה המהומה, וגיבו את השר - שנחשב לחביב המרכז, ונבחר במקום הראשון בבחירות הפנימיות (דורג שלישי, אחרי שרון ונתניהו).
"ההתמקדות דווקא בשר הנגבי, שלא לאורך ציר הזמן במשרד לאיכות הסביבה, היא פוליטיזציה של הביקורת", אמרה ל-ynet ח"כ גילה גמליאל. "נעשו מינויים רבים גם בתקופת מפלגת העבודה. הם לא טופלו, ולכן הדו"ח אינו מאוזן. לא צריך לבחון האם המינוי הוא חבר מרכז, אלא אם הוא מתאים. אנשים לא צריכים להיענש רק בגלל שהם פעילים פוליטית. הנגבי הוא בין השרים היחידים שלא עשו מינויים בדרג הבכיר - מנהלי מחלקות, סמנכ"לים וכהנה. מדובר במשרות שלא היו צריכות מכרז, ואשר לא היו פתוחות לציבור הרחב".
סגן שר התמ"ת, מיכאל רצון, בירך את מבקר המדינה ש"עשה את עבודתו נאמנה". אך לדבריו, "גם המבקר אומר כי אין מקום לפסול מועמדים רק על רקע פוליטי. יש לבדוק ולבחון את הכישורים של העובדים על מנת להתאימם למשרה המוצעת. ראוי שיחלפו הימים בהם חברי מרכז ליכוד פסולים לתפקידים כאלה או אחרים. ההתאמה לתפקיד היא שחשובה, ולא שיוך פוליטי מפלגתי".
יו"ר ועדת חוקה של הכנסת, ח"כ מיכאל איתן, נשמע סלחני אף יותר: "בעיקרון, אין לפסול מינוי של חברי מפלגה, אלא אם ממנים אדם נעדר כישורים, והסיבה היחידה למינוי היא רצון לקבל טובת הנאה כלשהי על חשבון איכות השירות ועל חשבון הציבור. ברור שבמקרה כזה המינוי פסול וייתכן שיש בכך גם חשד לעבירה פלילית. אבל מינוי של אדם בעל כישורים אינו פסול רק בשל הסיבה שאותו אדם הוא חבר במפלגתו של הממנה".
גם עמיתו לסיעה, ח"כ גלעד ארדן, סבור ש"חברות בליכוד איננה פוסלת אדם מלעבוד בשרות המדינה". לדבריו, "גישת המבקר עלולה לגרום לכך שאנשים בעלי כישורים לא ירצו להצטרף לפעילות פוליטית ולתרום לציבור. גם הנאורה שבדמוקרטיות, ארצות-הברית, הכירה בכך ולכן כאשר מתחלף שם השלטון נכנסים עם הנשיא החדש אלפי עובדים המסייעים לו להגשים את מדיניותו".
יהודית נאות משינוי, השרה הנוכחית לאיכות הסביבה, העדיפה שלא להגיב על הדברים, שכן אלה אינם מתייחסים לתקופת כהונתה. "מאז כניסתי לתפקיד, כניסת העובדים למשרד נעשית באופן מקצועי ועל פי כל הכללי המנהל התקין", היא אמרה ל-ynet. "חשוב גם להדגיש כי כ-70 אחוזים מאלה שמונו קודם כבר אינם עובדים במשרד. אלה שעובדים נמצאו ראויים ועברו מכרז על פי כל כללי המנהל התקין".