ח"כ אלדד מחה, והקמפיין עם בכרי הושעה
מניעת סרטן או מניעים פוליטיים? במאי "ג'נין ג'נין" נבחר לככב במסע הסברה בערבית שיזמה האגודה למלחמה בסרטן. ח"כ אריה אלדד מהאיחוד הלאומי מחה נמרצות על "שיתופו של שופר התעמולה הפלסטיני" בפני מנכ"ל האגודה למלחמה בסרטן, שהחליטה להשעות את הקמפיין
קמפיין גדול של האגודה למלחמה בסרטן למגזר הערבי, בכיכובו של השחקן-במאי מוחמד בכרי, הושעה היום, לאחר התערבותו של ח"כ אריה אלדד מהאיחוד הלאומי.
היוזמה להפקת הקמפיין נבעה מהעלייה הגבוהה שנרשמה בשיעור מקרי הסרטן במגזר הערבי בישראל. האגודה למלחמה בסרטן בחרה בבכרי כמוביל הקמפיין, בזכות היותו דמות מוכרת ואהודה בקרב הציבור הערבי. מסע הפרסום היה אמור לכלול תשדירי רדיו ומודעות בעיתונים, תחת הסיסמה "עדיף להתאמץ מעט במניעה מאשר לשלם הרבה על טיפול", משפט המבוסס על פתגם ערבי.
אולם לאחר הפרסום בדבר הקמפיין ב"ידיעות אחרונות", התלונן היום ח"כ אריה אלדד מהאיחוד הלאומי, רופא במקצועו וקצין רפואה ראשי לשעבר בצה"ל, בפני מירי זיו, מנכ"ל האגודה למלחמה בסרטן, וטען שהקמפיין המדובר עלול לגרום "פגיעה קשה ברגשות חלקים גדולים של הארץ מעצם שיתופו של שופר התעמולה הפלסטיני מוחמד בכרי בקמפיין האגודה". בעקבות השיחה החליטה זיו להשעות את הקמפיין המתוכנן.
"האגודה היא גוף א-פוליטי המחויב לכל השכבות ומגזרי האוכלוסיה בישראל, ומטרתו היחידה היא קידום המאבק במחלות הסרטן",
אומרת נאוה ענבר, דוברת האגודה. "החלטנו להקפיא את הקמפיין ולבחון דרכים חדשות על מנת להמשיך את פעילות מערכת ההסברה שלנו גם במגזר הערבי ולהגביר בקרב הציבור בישראל את המודעות לחשיבות המאבק במחלה".
- האם ההחלטה נראית לך עניינית?
ענבר: "לאור הפגיעה ברגשות הציבור בעקבות ההחלטה, אנו מקפיאים את הקמפיין ובוחנים מחדש את הנושא".
- האמנם היה מקום לאפשר לח"כ אלדד להתערב בשיקולים של אגודה, הממומנת ברובה מכספי תרומות, בכל הנוגע לקמפיין שפונה אל הציבור הערבי?
ענבר: "קיבלנו כמה פניות מאנשים שרואים בכך פגיעה אישית, ולא רק מח"כ אלדד. לאור זאת, החלטנו להקפיא בינתיים את הקמפיין".
"אם מר"צ היתה בוחרת במוחמד בכרי לקמפיין החלום החדש שלהם", אומר בתגובה ח"כ אריה אלדד, "לא היו לי טענות. אבל דווקא משום שהאגודה למלחמה בסרטן היא גוף א-פוליטי, הרי שמדובר בבחירה שהיא טעות וחוסר רגישות למטען שיש לציבור בישראל כנגד בכרי".
- אבל הוא דמות אהודה במגזר הערבי.
"אני בהחלט חושב שנכון לבחור דמות שהנוער והציבור הערבי יכולים להזדהות איתה, אבל לא צריך לבחור במי שתומך בגלוי במחבלים. זו אווילות לחבר מאבק כמו מלחמה בסרטן עם עניין הרסני כמו תמיכה בטרור. יש כל-כך הרבה אנשי רוח, בידור ואחרים שאהודים במגזר הערבי, למה אני צריך לתמוך במי שהעליל עלילת דם עלינו? לא הייתם שואלים אותי את זה אם הייתי דורש להעמיד את מרדכי וענונו בראש קמפיין נגד נזקי הקרינה. זה חיבור של משהו הרסני למשהו טוב וחיובי".
- אבל ביהמ"ש העליון אישר הקרנת סרטו של בכרי.
"ביהמ"ש העליון אמר שהפגיעה באלה שהעלילו עליהם עלילת דם פחותה מהפגיעה בחופש הביטוי".
אתה לא חושב שהקמפיין חשוב ושראוי להתמקד במניעת הסרטן ולא במניעים פוליטיים?
"הקמפיין אכן חשוב מאוד, ואני בטוח שבאגודה למלחמה בסרטן ימצאו דמות חלופית ומתאימה".
את תגובתו של מוחמד בכרי לא ניתן היה לקבל עד מועד פרסום הכתבה.