מסמך מש' הבריאות: החיסון המחומש עלול לגרום לדלקות
מנהל מחלקה בכיר במשרד מתריע: יש באחרונה דיווחים רבים על תופעות לוואי בעקבות החיסון הניתן לכל הפעוטות בישראל. לעומת זאת, טוען מנכ"ל המשרד: במסמך נפלו אי-דיוקים – החיסון איכותי ובטוח
חשש שהחיסון המחומש הניתן לתינוקות בני שנה בטיפות החלב עלול לגרום לתופעות לוואי מקומיות קשות, בהן דלקות ומורסות – כך עולה ממסמך פנימי של משרד הבריאות.
הוא ניתן לתינוקות בארץ ארבע פעמים במהלך שנת חייהם הראשונה: בגיל חודשיים,ארבעה חודשים, שישה חודשים ושנה. המנה האחרונה מכונה מנת דחף, והיא מיועדת לחזק את חסינות הגוף שכבר הושגה בחיסונים הקודמים נגד אותן מחלות. החיסון הנוכחי, שהוכנס לשימוש בטיפות החלב לפני שנתיים, הוא החדיש ביותר מסוגו ואין לו בדרך כלל תופעות לוואי משמעותיות. אולם בחודשים האחרונים התגלו מקרים רבים שבהם הופיעו תופעות לוואי מקומיות אצל חלק מהמחוסנים. חלק מהתינוקות סבלו ממורסות משמעותיות באיזור ההזרקה ואחרים מדלקות מקומיות. אחדים מהתינוקות נזקקו לטיפול אנטיביוטי.
מנהל המחלקה לאפידמיולוגיה של המשרד, ד"ר פאול סלייטר, התריע באחרונה בפני גורמים מקצועיים על עלייה במספר המקרים שבהם הופיעו תופעות הלוואי המקומיות. מנכ"ל משרד הבריאות, פרופ' אבי ישראלי, טען אמש כי בחוזר שהופץ לרופאים בכירים נפלו "אי דיוקים".
החיסון המחומש הניתן בישראל, "אינפנריקס", כולל תרכיבים נגד חמש מחלות: דיפטריה, שעלת, טטנוס, פוליו (שיתוק ילדים) ודלקת קרום המוח.
צריך או לא?
פוליו: החיסון מיותר?
שרית רוזנבלום ורבקה פרייליך
במשרד הבריאות מודאגים: שיעור המתחסנים בישראל נמצא בשנים האחרונות במגמת ירידה, באופן שעלול לסכן בעתיד את האוכלוסייה. כך למשל, רק 70 אחוז מבני ה-15 עד 19 מחוסנים נגד אדמת. "רבים בוחרים שלא לחשוף את ילדיהם למה שנראה להם סיכון מיותר, או מזניחים את הביקור בטיפות החלב בגלל שאננות
מנהל המחלקה לאפידמיולוגיה במשרד הבריאות,ד"ר פאול סלייטר, פנה בימים האחרונים לכל רופאי המחוזות והנפות במשרד והפנה את תשומת ליבם לנושא. זאת, לדבריו, לאור ריבוי הפניות שהגיעו מלשכות הבריאות המחוזיות בנושא.
"אמנם שיעור תופעות הלוואי המקומיות אינו גבוה מהצפוי לפי עלון היצרן", כותב סלייטר, "אך הוא גבוה פי 1.5 בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד. כ-80 אחוז מהתופעות התרחשו לאחר מתן מנת דחף של התרכיב הנ"ל בגיל 12-18 חודשים".
ד"ר סלייטר כותב כי ברוב המקרים חלפו התופעות מעצמן אולם חלק מהילדים שפיתחו דלקות מקומיות באיזור הרגל נזקקו לטיפול.
משרד הבריאות פנה ליצרנית התרכיב בבקשה לבדוק את הסיבות האפשריות לתופעה.
מעדויות של רופאים עולה כי חלק מהתינוקות פיתחו תגובה חריפה ביותר לחיסון. אחד הרופאים סיפר אתמול: "תינוק אחד סבל ממשהו שנראה כמו זיהום קשה מאוד בירך. המקום היה אדום ונפוח מאוד והילד סבל מכאבים קשים. הפניתי אותו לחדר מיון שם הוא קיבל טיפול אנטיביוטי בחשד שמדובר בזיהום".
המחלקה לאפידמיולוגיה המליצה לצוותים הרפואיים להקפיד על טכניקת הזרקת התרכיב, עמוק לתוך השריר, ולהביא לידיעת ההורים כי יש סבירות מוגברת להופעת תופעות לוואי.
למרות הדיווחים, לא הורה משרד הבריאות להפסיק את השימוש בחיסון עד לבירור הסיבה לתופעות הלוואי. המשרד טרם קיים דיון מסודר בממצאי המחלקה, וחלק מבכיריו הופתעו אתמול לשמוע על החוזר שנשלח לרופאים.
מנכ"ל משרד הבריאות, פרופ' אבי ישראלי, טען אמש כי נפלו "אי דיוקים" בחוזר המחלקה לאפידמיולוגיה ואמר: "שיעור תופעות הלוואי של החיסון אינו שונה מהידוע בעולם. החיסון איכותי ובטוח. בחוזר המחלקה נפלו אי דיוקים. מטרתו היתה להסב את תשומת ליבם של הרופאים והאחיות לתופעות המקומיות שרובן קלות, מקומיות וחולפות ועלולות לקרות בקרב חלק קטן מהילדים. משרד הבריאות קורא להקפיד על טכניקה נכונה של החיסון על מנת להקטין תופעות אלה".
ארנון טמיר, המנהל הרפואי בישראל שלחברת "גלקסו סמית'קליין", יצרנית התרופה, אמר בתגובה: "מדובר בתגובה רגילה ומוכרת שמופיעה בשכיחות גבוהה מאוד אצל אחוז ניכר מהמחוסנים. למרות זאת, בשל הדיווחים שהתקבלו לאחרונה פנינו ליצרני החיסון בבלגיה והעברנו להם את מספרי האצוות שגרמו לתגובות. כעת אנחנו מחכים להנחיותיהם".
חיסון מחומש. מסוכן?
צילום: איי פי
מומלצים