שתף קטע נבחר

 

ל-150 אלף משפחות אין כסף לארוחת חג

כך מעריכים בעמותות ובארגונים ההתנדבותיים, שבהם נשלמות ההכנות לערב ראש השנה. רן מלמד מעמותת ידיד: "יש גידול עצום של מאות אחוזים במספרי האנשים הנזקקים למזון לעומת השנה שעברה". מנכ"ל ארגון "לתת", ערן ויינטרוב: "יש ואקום חברתי שנוצר בעקבות תיפקוד לקוי של הממשלה"

נערכים לחג עצוב: שבוע לפני ערב ראש השנה, מתעוררת לחיים פעילות העמותות והארגונים ההתנדבותיים, שממקדים מאמץ בחלוקת ארוחות חג. כ-150 אלף משפחות מוגדרות כנזקקות, כאלו שלא יצליחו להזין את בני המשפחה בארוחת החג. בעמותות לא חוסכים ביקורת מהממשלה, שהתנערה מתפקידה, והותירה את פעילות הרווחה לארגונים השונים.

 

בעמותת "לתת" מציינים שכ-340 אלף משפחות חיות מתחת לקו העוני. כ-100 עמותות וארגונים וולונטריים מרכזיים פועלים בישראל, ועוסקים בכל ימות השנה באיסוף וחלוקה של תרומות ומזון למען המשפחות. בכנס בנושא העוני שנערך אתמול (יום ב') במשכן הנשיא בירושלים נמתחה ביקורת חריפה על המדיניות החברתית-כלכלית, שגורמת לעוני ולאי-שוויון.

 

פרופ' צבי זוסמן ממרכז טאוב, שכיהן בעבר כמשנה לנגיד בנק ישראל, אמר: "בישראל, לצערנו, עבודה אינה מצילה מעוני. יותר ויותר נפשות עניות חיות במשפחות בהן יש שכיר אחד שיוצא לעבודה. כיום כמחצית מהעוני קיים במשפחות בהן יש עבודה ולא בסרבנות עבודה".

 

שר התמ"ת אהוד אולמרט הודה: "לא התמודדנו בצורה אפקטיבית עם בעיות העוני והקיטוב החברתי אשר מתחילים להוות איום רציני על החברה. אין מדיניות שולטת אלא תהליך הפוך. לתוך החלל הגדול של המדיניות הממשלתית מתחילים לצוץ גורמים פרטיים".

 

בראש השנה הזה - המצב קשה במיוחד

 

השנה, אומרים בעמותות, הביקוש לסיוע ולארוחת חג חמה גדל באופן משמעותי. "יש גידול עצום של מאות אחוזים במספרי האנשים הנזקקים למזון לעומת השנה שעברה", אומר רן מלמד מעמותת ידיד.

 

”העובדה שכל כך הרבה אנשים זקוקים לתרומה ולהגנה ערב החג היא תעודת עניות לממשלה. הפתרון אינו בתי תמחוי ועמותות חסד, אלא תקציבים מוגברים ומפעלי הזנה ממלכתיים לכל מי שזקוק למזון", הוא מוסיף.

 

עשרות העמותות עובדות בכל ימות השנה באופן צמוד עם לשכות הרווחה העירוניות, שמפנות את הנזקקים על-פי מקום מגוריהם. בדרך כלל, אומרים בעמותות, ישנה היענות רבה של ישראלים לקראת החגים, אבל השנה, נכון לעכשיו, ישנו קושי לעודד ישראלים לתרום.

 

"ישנה נסיגה עצומה בשנים האחרונות בנכונות האנשים לתרום. המצב הכלכלי הקשה עושה את שלו. פחות אנשים נענים ליוזמה, אולי כבר התעייפו מתרומות, ואולי נמאס להם מהעמותות", אומר יריב ירושלמי מעמותת "כוח לתת", המפעיל לבדו כ-22 סניפים לחלוקת ציוד ומזון ברחבי הארץ.

 

מנכ"ל ארגון "לתת", ערן ויינטרוב, שעומד בראש ארגון הגג הוולונטרי המרכזי בישראל, אינו מסכים לקביעה שהציבור מאס במבצעי ההתרמה. "לתת" עומד לצאת בשבוע הבא במבצע איסוף מזון כלל ארצי, וגייס לשם כך את שידורי "קשת" וחברות כלכליות גדולות.

 

"עד כה ההיענות היא עצומה. בשלושה ימי התרמה שנערכו בשבוע שעבר ברשתות השיווק, נתרמו כמיליון שקלים במאות מוקדי תרומות ברחבי הארץ", אומר ויינטרוב, וטוען כי עד לסיום ערב השידורים יצליח הארגון לגייס תרומות מזון בסך כולל של כ-4.5 מיליון שקלים, מה שאמור לכסות כ-150 אלף ארוחות חמות לנזקקים.

 

ויינטרוב מסכים לביקורת, שנשמעה בכנס הנשיא למדיניות חברתית, לפיה מדינת ישראל נהייתה מדינת סעד. "אנו נמצאים בסיטואציה מאוד בעייתית. יש ואקום חברתי שנוצר בעקבות תיפקוד לקוי של הממשלה. יחד עם זאת, זה שהממשלה אינה לוקחת אחריות, זה לא אומר שאין לנו, האזרחים, אחריות כלפי עצמנו. על האזרחים מוטלת החובה לקבוע סדר יום ציבורי".

 

"אם נראה שאנחנו לוקחים אחריות, ונראה שאכפת לנו, גם הפוליטיקאים יבינו את הרמז ואולי ישתנה משהו גם במדיניות", הוא אומר. "בעתיד", הוא מוסיף, "חייבת הממשלה לקחת על עצמה את האחריות להזנת הנזקקים. צריך לקום גוף ממלכתי בראשות ראש הממשלה, שיפעל ויתאם בין כל הארגונים הקיימים בשטח העוסקים בסיעוד ובסיוע לנזקקים. זו ההזדמנות לראות את הישראלי היפה ולא רק את הישראלי המכוער", הוא מסכם.

 

כרמיאל: פי 3 סלי מזון לקראת החג

 

כמו במקומות רבים, גם בסניף "פתחון לב" בכרמיאל נערכים לראש השנה. בשמונת החודשים הראשונים של השנה קיבלו כמעט 500 משפחות סיוע חד-פעמי מהסניף בכרמיאל. מאות משפחות הצטרפו למעגל מקבלי הסל השבועי, וכיום מחלק הארגון בכרמיאל קרוב ל-400 סלי מזון מדי שבוע. מראשית השנה נרשם גידול של 17% במספר סלי המזון המחולקים מדי שבוע. בכל רחבי הצפון מחלק הארגון מדי חודש סל מצרכים לכ-4,000 משפחות.

 

לקראת ראש השנה גדלים המספרים, כפי שסיפר מנהל סניף "פתחון לב" בכרמיאל, אורי פינקוביץ-חייקין. הוא העריך כי לקראת החג, יוכפל מספר סלי המזון פי שלושה וארבעה. להערכתו, יחולקו בכרמיאל לבדה כ-1,300 סלי מזון ובכל הארץ קרוב ל-5,000. הסניף בכרמיאל משרת תושבים רבים מערי הצפון, ולא מכרמיאל לבדה.

 

לדברי פינקוביץ-חייקין, המצוקה הכלכלית שבה נתון הארגון היא תולדה של גידול במספר ארגוני הצדקה הפועלים בישראל. "זה לא שאנשים הפסיקו לתרום או תורמים פחות, אלא שהיום השאלה בקרב התורמים היא לא כמה לתרום אלא למי. 'פתחון לב' הוא ארגון מוכר, ורשויות הרווחה מפנות אליו נזקקים רבים. נוצר מצב שיש לנו רשימת המתנה גדולה, ואנחנו נאלצים לעתים להשיב את פניהם של הממתינים ריקם".

 

מנהל הסניף בכרמיאל סיפר עוד, כי המיכלים שמציב הארגון במרכולים, שבהם יכול הציבור לתרום מוצר מאלה שקנה, מהווים מרכיב משמעותי בסל המוצרים שמחלק הארגון.

"יש מקומות שבהם אנחנו מרוקנים את המיכלים האלה פעם, ולעתים פעמיים ביום. מדובר בכמות מצרכים גדולה מאוד ומשמעותית". גופים כלכליים שונים כמו יצרנית הסיגריות "פיליפ מוריס אינטרנשיונל" התגייסו לסייע לארגון לקראת ראש השנה.

 

הגידול הרב ביותר בבקשות סיוע נרשם בקרב "משפחות רגילות", גידול של 32% במספר הפונים, ואחר כך בקרב משפחות חד-הוריות, בודדים, קשישים, משפחות מרובות ילדים, חיילים ונכים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
באדיבות עמותת פתחון לב
נערכים במחסן פתחון לב. ארכיון
באדיבות עמותת פתחון לב
באדיבות עמותת פתחון לב
גידול של מאות אחוזים
באדיבות עמותת פתחון לב
צילום: שאול גולן
המדינה התנערה
צילום: שאול גולן
צילום: טל כהן
דרושות ארוחת חג
צילום: טל כהן
צילום: ישראל הדרי
לא התמודדנו. אולמרט
צילום: ישראל הדרי
מומלצים