ביהמ"ש: לאפשר לערבים לרכוש קרקע בכרמיאל
בית המשפט המחוזי בחיפה הורה בצו ביניים למינהל מקרקעי ישראל להקפיא מכרז לרכישת קרקעות בכרמיאל, או לחילופין לאפשר לערבים ישראלים להשתתף בו. לטענת העותרים, קק"ל שהקרקע בבעלותה, קבעה שאסור לה למכור לערבים אדמות במקום. ד"ר חנא סוויד, מהמרכז הערבי לתכנון אלטרנטיווי: זהו נדבך בדרך לשוויון זכויות לערבים. חבר מועצת כרמיאל מטעם יחד: ההחלטה לא טובה
בית המשפט המחוזי בחיפה הוציא היום (יום ג') צו זמני המורה למינהל מקרקעי ישראל להקפיא מכרז לרכישת קרקעות בכרמיאל, משום שלא אפשר לאזרחים ערבים להשתתף בו.
לחילופין, קבע בית המשפט, יוכל המינהל להמשיך ולהפעיל את המכרז אולם רק אם יאפשר השתתפות של כל אזרחי המדינה, לרבות ערבים. במקרה ובמינהל יבחרו באפשרות זו, יידרשו להאריך את המכרז בשלושה שבועות נוספים, קבע השופט.
החלטת בית המשפט היא בחזקת צו ביניים עד לקיום דיון בעתירה שהגישו בנושא המרכז הערבי לתכנון אלטרנטיווי והאגודה לזכויות האזרח.
העתירה הוגשה לאחר שבמכרז שפרסמה הקרן הקיימת לישראל לרכישת אדמות בשכונת גבעת מכוש בכרמיאל, התאפשרה השתתפות יהודים בלבד. לטענת העותרים, קק"ל נימקה את ההגבלה באיסור שחל עליה למכור את קרקעותיה לערבים. יצויין שמכרז קודם, לפני מספר שבועות, בוטל לאחר שמספר מגישי הצעות ערביים זכו באדמות בשכונה היוקרתית.
"זה נדבך בדרך לשיוויון"
ד"ר חנא סוויד, מהמרכז הערבי לתכנון אלטרנטיווי, אמר בתגובה כי החלטת בית המשפט היא נדבך נוסף בדרך לשוויון זכויות מלא לערבים בכל הנוגע לאדמות במדינת ישראל. הוא הזכיר בדבריו את החלטת בג"ץ ולפיה אין להפלות בין אזרחים יהודים וערבים בשיווק קרקעות מינהל השייכות למדינה, בהסתמך על התקדים של משפחת קעדאן ביישוב קציר.
"הפעם", אמר ד"ר סוויד, "מדובר באדמות קק"ל, שעד עתה לא היו משווקות לאזרחים ערבים". הוא קרא לערבי אזרחי ישראל המחפשים פתרונות דיור להגיש בקשות לרכישת קרקעות בגבעת מכוש, "על מנת שהמשך הטיפול בעניין יעבור מהמישור העקרוני-תיאורטי למישור המעשי. במידה ולא תהיינה פניות מערבים לרכישת מגרשים, יוכל המינהל לברוח מההתמודדות עם הסוגייה העקרונית בטענה ש'הערבים לא נרשמו למכרז'".
ממינהל מקרקעי ישראל נמסר כי טרם קיבלו לידיהם את ההחלטה. "כאשר נקבל את ההחלטה היא תועבר לייעוץ משפטי ואז נחליט כיצד לנהוג", נמסר מהמינהל.
כרמיאל: בשמאל לא מתלהבים
גורם בעיריית כרמיאל מסר כי ההחלטה נתונה בידי המינהל והיא תכבד כל החלטה שתתקבל.
אולם הערב אפילו אנשי השמאל בכרמיאל, לא התלהבו מהחלטת בית המשפט. אלי טייכר, איש סיעת 'יחד' במועצת עיריית כרמיאל, אמר הערב ל-ynet, כי התחושה בעקבות הידיעה על ההחלטה אינה חד-משמעית. "מצד אחד, כל אפליה על כל רקע שהוא כלפי כל אדם, אינה דבר טוב. מבחינה זו, כל אחד רשאי לבנות היכן שהוא רוצה. אך מבחינה ציבורית, אני חושב כי ההחלטה אינה טובה לכרמיאל".
לדברי חבר המועצה מסיעת יחד: "בסופו של דבר האוכלוסיות שונות זו מזו, עם מטענים רגשיים כבדים, זה לא המתכון המבטיח לכל הצדדים שלוות נפש. לא בטוח שזו החלטה טובה. אני מצטער גם שבכלל נדחקנו לפינות האלה, שמחייבות החלטה כל כך בעייתית".
יושב ראש מפלגתו של טייכר, יוסי ביילין, אמר בתגובה לצו שהוציא בית המשפט: "פעם אחר פעם מצילות אותנו החלטות בית המשפט". ביילין התייחס לדבריו של חבר המועצה מטעם יחד שאמר כי ההחלטה אינה טובה לעיר, ואמר כי "יחד כמפלגה שדוגלת בדו קיום לא תסבול בשורותיה אנשים שמתנגדים להחלטה".
פנחס צבעוני, חבר סניף הליכוד, ולשעבר חבר מועצה מטעם 'צומת', אמר כי הוא מצטער על ההחלטה. לדבריו, בהחלטת בג"ץ בעניין ההתיישבות של משפחת קעדאן בקציר, הייתה התייחסות לאדמות קק"ל, שיישארו בבעלות יהודית. "הייתי מצפה שבית המשפט יאמץ את מה שהחליט בג"ץ בזמנו – אדמות קק"ל יהיו של יהודים בלבד".
לדבריו צבעוני, הבעיה היא בעיקר תרבותית, "כאשר ערבים-מוסלמים שמגיעים להתגורר בכרמיאל, מנסים להשליט בעיר את תרבותם, במקום לנסות להשתלב בתרבות המקומית הקיימת". לדבריו, מדובר על אנשים שמגיעים מהיישובים בסביבה לגור כאן, ומסיעים את הילדים שלהם לבתי הספר בכפר או בנצרת.
"הם לא משנים את התרבות שלהם, לא רוצים להתנתק מהלאום והדת שלהם, ואני מקבל את זה. אז למה ללכת לחיות במקום שאתה לא משתלב בו? צריך לשמור על כרמיאל כעיר יהודית עם תרבות עברית", אומר חבר המועצה מטעם הליכוד.
באגודה לזכויות האזרח, שהגישה את העתירה, שמחו על מתן הצו, אך מיהרו לציין כי הוא רק שלב ראשון בתהליך. דובר האגודה, יואב לף, אמר כי "הצו עדיין לא מאפשר לערבים לרכוש אדמות בכרמיאל, אלא להגיש הצעות למכרז, שהזוכים בו יוכלו בסופו של דבר לרכוש את האדמות".
לף הוסיף כי "מה שחשוב הוא מה שיקרה בסופו של דבר, בשאלת הזכאות של אזרחים ערבים לחיות בשוויון בישראל, לרכוש אדמות ולהקים את בתיהם היכן שיבקשו". לף ציין גם שבעוד שבועיים האגודה תבקש מבית המשפט להעביר את הדיון לבג"ץ, משום שנושא האדמות הוא עקרוני. לדבריו, "היום זה כרמיאל, ומחר איזשהו מקום אחר בנגב".