בג"ץ למדינה: להציג התקדמות בביטול מצב החירום
האגודה לזכויות האזרח דורשת לבטל את מצב החירום שקיים בישראל מאז הקמתה, ומקנה לממשלה סמכויות הפוגעות בזכויות האזרח. בפרקליטות אמרו כי בפועל, אין פגיעה ממשית בזכויות אדם. השופטת בייניש: זהו כלי חזק מאוד לפגוע בזכויות אדם בכל עת
המדינה תצטרך להגיש לבג"ץ בתוך חצי שנה הוכחות לכך שחלה התקדמות בנושא ביטול ההכרזה על מצב החירום וחקיקה שתמלא את מקומן של התקנות לשעת חירום. כך הוחלט הבוקר (יום ד') בדיון שנערך בבג"ץ בעתירתה של האגודה לזכויות האזרח, שהוגשה עוד בשנת 99', בדרישה לבטל את מצב החירום בישראל.
מצב החירום הוכרז באופן קבוע מיום הקמתה של מדינת ישראל. מאז חקיקת חוק יסוד: הממשלה, בשנת 1992, מוגבלת כל הכרזה על שעת חירום לשנה. ואולם, מאז מחודשת ההכרזה בכל פעם מחדש.
האגודה טוענת כי ההחלטה על ההכרזה התקבלה בכנסת שוב ושוב מתוך שיקולים זרים וללא בחינת המציאות. לטענת האגודה, ההכרזה התמידית על מצב חירום פוגעת בזכויות אדם, מאפשרת הגבלות קשות על חופש הביטוי, סמכויות להפקעת קרקעות ועוד.
האגודה טוענת עוד כי ההכרזה על מצב חירום מקנה לממשלה סמכויות מיוחדות החורגות מכוחה וכי השימוש הנפוץ ביותר בתקנות לשעת חירום הוא הוצאת צווי ריתוק לעובדים בעת שביתה. למרות הבטחות חוזרות ונשנות לתקן את החקיקה, אומרים באגודה, כמעט ולא תוקן אף חוק.
היום אמרה נציגת המדינה בדיון כי נעשית ישנם צוותים העובדים בימים אלה על תיקון החקיקה וכי בפועל אין פגיעה ממשית בזכויות אדם.
שופטת בית המשפט העליון, דורית בייניש, השיבה לטענה זו ואמרה: "זה כלי חזק מאוד שמשאיר את האפשרות לפגוע בזכויות אדם בכל עת. מאז שנת 99' חוזרים כמו תקליט על אותם דברים אבל לא הראיתם בדל של חידוש".
בעוד כחצי שנה תיאלץ המדינה להציג הוכחות כי אכן חלה התקדמות ושאכן ההכרזה על מצב חירום מתקרבת לביטול.