שתף קטע נבחר

 

חמוציות: היתרונות הבריאותיים של הפרי הקטן

האינדיאנים היו הראשונים לגלות את סגולות המרפא של החמוצית. היום יש גם הוכחות מחקריות לכך שפרי היער הזה עשוי לסייע, בין השאר, בטיפול בדלקות בדרכי השתן, בהאטת תהליכי הזדקנות, בשמירה על בריאות כלי הדם והלב ובמניעת סרטן. ליאורה חוברה מסבירה איך ליהנות מיתרונות הפרי החמצמץ

חמוצית (קרנברי) היא פרי יער שמקורו בצפון אמריקה. היא נחשבה לצמח מרפא של ממש בעיני האינדיאנים, שהשתמשו בה לריפוי מחלות רבות. הם אכלו את הפרי, הכינו ממנו מיצים ומשחות וגם צבעו בדים בעזרתו. הפרי הקטן והעגול ניחן בצבע אדום עז ובטעם חמוץ אופייני, שהעניק לו את שמו העברי. את שמו האנגלי קיבל דווקא בגלל פריחתו הוורודה שהזכירה לתושבים המקומיים כתר של עגור (Crane). 

 

פרי החמוצית מפונק, וגידולו דורש תנאים מיוחדים. הוא גדל בעיקר ברוסיה, בקנדה ובארה"ב. 70% מהייצור המסחרי של מוצרי החמוציות נעשה בארה"ב. קטיף החמוציות נערך בסתיו. הפרי גדל באזורי ביצות ולצורך הקטיף מציפים את הביצות, כך שהקטיף יוצר מחזה מרהיב של פירות אדומים צפים על המים.

 

המתיישבים האירופים בארה"ב אימצו את הגישה האינדיאנית לפרי החמוצית. בהמשך נערכו (ועדיין נערכים) מחקרים קליניים רבים שמאששים את יתרונותיו הבריאותיים, שהיו ידועים כבר לאינדיאנים. היום ברור שפרי הקרנברי עשוי לסייע בטיפול בדלקות בדרכי השתן ובמניעתן, בטיפול בכיבים במערכת העיכול, בטיפול ברובד שן, בהאטת תהליכי ההזדקנות, בשמירה על בריאות כלי הדם והלב ובמניעת סרטן.

 

טיפול בדלקות בדרכי השתן

 

דלקות בדרכי השתן הן בעיה שכיחה, בעיקר בקרב נשים. 60% מהנשים יחוו דלקת כזו לפחות פעם אחת בחייהן. יש שסובלות ממנה באופן קבוע בתדירות של אחת לחודש או מספר חודשים. השכיחות גבוהה במיוחד בגילאים 9-25 ובגיל המעבר. הטיפול בדלקת הוא אנטיביוטי. לאנטיביוטיקה יש, כידוע, תופעות לוואי שונות, כמו פגיעה במערכת העיכול או התפתחות פטרת והשימוש בה מוביל להתפתחות זנים שעמידים בפניה. נשים שסובלות מדלקות בתדירות גבוהה מקבלות טיפול זה פעמים אחדות בשנה. יש כאלה שמקבלות טיפול מונע (לא אנטיביוטי).

 

מחקרים רבים שנערכו בשנים האחרונות הראו שמיץ ופרי החמוציות יעילים בטיפול בזיהומים בדרכי השתן. זיהומים אלה אחראים ל-11 מיליון ביקורים בשנה אצל הרופאים בארה"ב בלבד! הממצאים הראשונים התפרסמו בשנת 1994. במחקר שנערך באוניברסיטת הרווארד נמצא שלמיץ חמוציות יש יכולת להפחית הישנות והתפתחות של דלקות דרכי שתן, והוא אף מאפשר הפחתה בשימוש באנטיביוטיקה בקרב נשים שצרכו אותו בקביעות במשך חודשיים.

 

מחקר נוסף, שהתפרסם בשנת 2001 בכתב העת היוקרתי 'British Medical Journal', תומך בממצאים אלה. במחקר, שנמשך שנה, נמצא שהישנות דלקת בדרכי השתן בקרב נשים ששתו מיץ חמוציות בקביעות היתה פחותה ב-20% בהשוואה לנשים שלא שתו אותו.

 

מחקר נוסף פורסם בשנת 2002 ב-'The Canadian Journal of Urology'. המחקר עקב לאורך שנה אחרי נשים שסבלו מדלקות חוזרות בדרכי השתן. חלק מהן קיבלו מיץ חמוציות, חלק קיבלו כמוסות שהכילו מיצוי חמוציות, וחלק פלסבו. בקרב שתי הקבוצות שקיבלו מיץ או כמוסות חמוציות היתה ירידה בשכיחות דלקות חוזרות בדרכי השתן בהשוואה לקבוצת הפלסבו. למיץ ולכמוסות היתה השפעה דומה.

 

מנגנון הפעולה המשוער מתחלק לשניים:

  1. פרי החמוצית מכיל חומרים שנקראים פרוא - נטוציאנידינים. חומרים אלה מתאפיינים ביכולת למנוע היצמדות של החיידק אי קולי לתאים שמצפים את דרכי השתן. חיידק זה הוא הסיבה העיקרית להתפתחות זיהומים ודלקות בדרכי השתן. בשנת 1998 התפרסמה בכתב העת היוקרתי 'The New England Journal of Medicine' ההוכחה המחקרית להימצאות חומרים אלה בחמוציות.
  2. חומציות הפרי משפיעה על חומציָת השתן והופכת אותו לחומצי יותר. ה-PH החומצי מקשה על התפתחות החיידקים (וכן על התפתחות פטריות). הממצאים מרמזים על כך שהמיץ יעיל גם בהשמדת זני החיידק שפיתחו עמידות לאנטיביוטיקה.

 

השפעה על כיב קיבה

 

כבר בשנות ה-80 התברר שאחת הסיבות השכיחות להיווצרות כיב בקיבה או בתריסריון היא הימצאות חיידק שנקרא הליקובקטר פילורי. החיידק משתרש ברירית הקיבה, מגיע לתאים שמתחתיה, ואצל חלק מהאנשים גורם להיווצרות כיב. הטיפול הרפואי הוא נטילת אנטיביוטיקה שמותאמת לחיידק, אבל בחלק מהמקרים החיידק שב ומופיע.

 

במחקר שנערך במשותף על ידי מכון ויצמן והטכניון בחיפה ופורסם בשנת 2002 ב-'The Israeli Journal of Micribiology' התברר שמיצוי שהוכן ממיץ חמוציות מעכב את היצמדות החיידק לרירית הקיבה. המחקר לא נערך באופן קליני, כלומר על בני אדם, אלא ברמת המעבדה, אבל הוא בהחלט מציע גישה טיפולית חדשה למניעת הידבקות חוזרת בחיידק. ייתכן שמנגנון הפעולה זהה למנגנון שמונע היצמדות חיידקי אי קולי לדרכי השתן.

 

טיפול ברובד השן

 

סגולה בריאותית נוספת של המיץ התגלתה לאחרונה על ידי חוקרים מאוניברסיטת תל אביב וממכון ויצמן. הם מצאו שהחומר הפעיל במיץ הח - מוציות עשוי למנוע גם היווצרות רובד שן ('אבן') ואת מחלת החניכיים שנובעת מהצטברותו. גם כאן המנגנון המשוער קשור כנראה להימצאות הפרואנטוציאנידינים. נתון זה חשוב במיוחד על רקע עובדות מחקריות שמצביעות על קשר אפשרי בין מחלות חניכיים למחלות לב.

 

השפעה על בריאות הלב, האטת הזדקנות ומניעת סרטן

 

החמוצית, כמו שאר פירות היער, עשירה מאוד בפלבנואידים – חומרים נוגדי חמצון (אנטיאוק - סידנטים) חזקים ביותר. מתברר שהחמוצית עשירה מאוד בפלבנואידים גם בהשוואה לפירות אחרים. נוגדי החמצון מגינים על גופנו מהשפעות חמצוניות רבות שאנחנו חשופים להן בעולם המערבי – נזקי עישון, זיהום אוויר, מזון שמכיל חומרים מחמצנים, השפעת קרינת שמש ועוד. לנוגדי החמצון יש שלושה יתרונות עיקריים:

  1. הקטנת הסיכון ללקות במחלות לב.
  2. הקטנת הסיכון ללקות בסרטן.
  3. האטת קצב ההזדקנות.

 

הפלבנואידים הם למעשה הפיגמנטים שמעניקים לחמוצית ולשאר פירות היער את צבעיהם המיוחדים. אותם פלבנואידים מצויים גם ביין אדום יבש והם אלה שגרמו לרופאים להמליץ על שתיית יין. אבל כשצורכים חמוציות, נמנעים מההשפעות השליליות של האלכוהול.

 

השפעת הפלבנואידים על בריאות הלב נובעת מכך שהם מקטינים את חמצון הכולסטרול ה'רע' וכן את הפגיעה בתאים שמצפים את כלי הדם מבפנים, ומכך שהם עשויים לתרום להעלאת הכולסטרול ה'טוב'.

 

מחקר נוסף, שנערך באוניברסיטת מערב אונטריו, מוכיח שצריכה קבועה של תוצרי חמוציות עשויה לעכב את התרבותם של תאים סרטניים בבעלי חיים.

 

איך לצרוך חמוציות

 

את החמוצית ניתן למצוא בארץ במגוון צורות – פרי יבש, פרי קפוא, ריבות, חליטות צמחים, משולב בתוך יוגורט, מיץ (משקה קל ומיץ בגרסת דיאט). למזלנו, פעולתם המיטיבה של הפלבנואי - דים לא משתנה אחרי בישול או הקפאה, וכך ניתן ליהנות מיתרונותיהם גם בריבה ובפירות יבשים או מוקפאים. את הפירות היבשים ניתן לקנות בבתי טבע, ורצוי לבחור בכאלה ללא תוספת סוכר.

 

המשקה טעים לרוב האנשים, אבל יש שנמנעים ממנו בגלל טעמו החמוץ. בארץ משווקים ארבעה טעמים ושילובים של חמוציות עם דובדבן, פטל ותפוח. הנקטר מכיל 25% פרי, מים, סוכר ורכז פרי, ללא חומר משמר וללא צבע מאכל. כוס של 200 מ"ל מכילה 104 קלוריות ו-26 גרם פחמימות.

 

צריכת המשקה הקל מתאימה רק למי שלא מוגבל בסוכר ובקלוריות או סובל מטריגליצרידים. לחולי סוכרת, לאנשים שסובלים מטריגליצרידים ולמי שסופרים כל קלוריה שנכנסת לפיהם מתאימה גירסת הדיאט. במיץ דיאט אין סוכר (למעט הסוכר שמקורו בפרי). כוס (200 מ"ל) מיץ דיאט מכילה 20 קלוריות ו-5 גרם פחמימות. המיץ מכיל גם ממתיק מלאכותי ואת שאר המרכיבים הבריאותיים, והוא מאושר לשימוש לחולי סוכרת על ידי האגודה הישראלית לסוכרת.

 

לכל מי שלא רוצה לבחור באופציית המאכל קיימות כיום בשוק כמוסות שמכילות מיצוי חמו - ציות מרוכז של כמה חברות. היתרון הוא בקלות השימוש ובעובדה שלכמוסות לא מתלווים סוכר וקלוריות. כשקונים כמוסות חשוב לוודא את השם בלטינית, מכיוון שלפעמים יש טעות בתרגום.

 

איך משתמשים במוצרים

 

אופן השימוש בחמוציות תלוי באפקט הרצוי – טיפולי או מניעתי.

 

אפקט טיפולי: כדי להשיג אפקט טיפולי בדלקת דרכי שתן קיימת, יש לשתות מספר כוסות מיץ ביום, או לחלופין לאכול 100 גרם פירות יבשים, עד להטבה משמעותית בתסמיני הדלקת. את אלה צריך לשלב עם שתייה מרובה של 15-16 כוסות מים ביום. לכמוסות יש השפעה דומה, וצריך ליטול אותן לפי המלצות היצרן במצב של דלקת. במקביל יש כמובן לפנות לאבחון ולטיפול רפואי.

 

אפקט מניעתי: כדי לספק אפקט מונע נגד הישנות דלקות בדרכי השתן יש לשתות כל יום חצי כוס עד כוס מיץ חמוציות, או לחלופין לאכול חופן פירות יבשים או ליטול כמוסה אחת.

 

מי שרוצה לספק לגופו את ההשפעות החיוביות של החמוצית בשאר התחומים שהוזכרו כאן – מוזמן לשלב בתפריט היומי חמוציות בריבה, ביוגורט, חליטות, פירות יבשים ושתייה.

 

הכותבת היא דיאטנית קלינית M.Sc ומטפלת בתזונה סינית ובצמחי מרפא
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גטי אימג' בנק ישראל
חמוציות. התרופה לזיהומים שונים
צילום: גטי אימג' בנק ישראל
ד"ר רק שאלה
מומלצים