מפחדים להתאהב מחדש? יש לנו פתרון עבורכם
פילו-פוביה, פחד מפני התאהבות חוזרת ויצירת קשר רגשי, היא התופעה העומדת כמכשול בדרכם של מי שמחפשים אהבה. הפסיכותרפיסט יובל לוי מנסה לסייע להם בשיטת 'איזון גוף ונפש', שמשלבת גישות מערביות ורפואה סינית
"כמעט שלא קיימת פעילות, שמתחילה בתקוות ובציפיות כה גדולות, ולמרות זאת נכשלת לעיתים כה קרובות, כמו האהבה". כך כתב אריך פרום בספרו 'אמנות האהבה', שהיה רב המכר של שנות ה-50. אבל האם העניין הזה, אהבה, חייב להסתיים רע?
ושמטרת הנישואים היא בעיקר להסתדר כלכלית. המכתב היכה את עופר בהלם. הוא האמין בתום לב באהבתה של חברתו ולא היה מסוגל להאמין שכך הם פני הדברים.
קחו לדוגמה את עופר (33), שעמד להינשא לחברתו. בעודו טרוד בהכנות החתונה הוא מצא אי-מייל, שבו כתבה חברתו לאחותה בחו"ל שהיא לא אוהבת את עופר, אלא את חברה הקודם,
תעלומה
אז למה אנחנו רוצים לחזור לאקסים שלנו?
מיכל שרון
בעלך עזב אותך לאנחות? אשתך הודיעה לך שהיא לא רוצה לראות אותך לעולם? לא מן הנמנע שבקרוב הם 'יחזרו על ארבע' ויתחננו שתקחו אותם בחזרה למה זה קורה? בגלל שהם ראו שאתם מאושרים עם אהבה חדשה, בגלל שהם הבינו שעזבו אתכם בגלל שטות - ואפילו בגלל איך שאמא גידלה אותם
כשאזר אומץ והציג בפניה את המכתב, היא התפרצה עליו בצעקות והאשימה אותו בחיטוט באי-מייל שלה. לאחר ניסיון כושל של השניים להמשיך במערכת היחסים הם נפרדו בכעס ובהטחת האשמות.
עופר היה שבור. בליבו גמלה החלטה לא להתאהב יותר. במשך שנה הוא נמנע לחלוטין מקשרים אינטימיים עם בחורות. לאחר מכן עבר לנהל מערכות יחסים פרוזאיות, נטולות רגש, שעיקרן יחסי מין. פחד ההתאהבות שלו הלך והתקבע. בחורות שניסו להגיע אל ליבו וחיזרו אחריו נענו בדחייה. הוא מצא את עצמו זאב בודד, נטול קשרים משמעותיים, מכור לעבודה ומתרחק מכל קרבה אינטימית שיש בה מחויבות רגשית.
לאחר שנתיים הגיע עופר לקליניקה של הפסיכותרפיסט יובל לוי בנתניה. הוא התלונן על קשיי שינה, אדישות וחוסר תיאבון. התסמינים העידו שעופר נקלע לסוג של שיתוק רגשי. לדברי לוי, "נדרשו עשרה טיפולים כדי להעמיד אותו על הרגליים. לאחר שרגשות התדהמה, ההלם, השנאה, ההאשמה העצמית והייאוש עובדו בינינו בהליך מילולי, הוא החל לחוות את החסימות האנרגטיות שחוללה חוויית הפרידה בזרם החיים שלו. זיהוי התובנה הרגשית והעבודה העדינה על ערוצי האנרגיה שנסתמו אצלו הפכו לאירוע מחולל צמיחה. ההתגברות על האובדן והוויתור על קשר מפונטז עם החברה שהכזיבה התרחשו בהדרגה והסתיימו בשלב של השלמה וקבלת החלטה לבנות מחדש את עולמו, גם הזוגי".
מפרקים את חוויית הזיכרון
את תופעת הפחד העמוק מפני התאהבות חוזרת מכנה הפסיכולוגיה המודרנית פילו-פוביה. "זו בעיה שכיחה, שמופיעה בימינו במימדים מדאיגים", אומר יובל לוי (39), פסיכותרפיסט מוסמך, שמרכז את לימודי הפסיכותרפיה ההוליסטית במכללה למינהל ובבית ברל. לוי מאמין שהפילו-פוביה – שעומדת כמכשול בדרכם של מי שמחפשים אהבה וקשר רגשי קרוב – נובעת מחוויות שלא עובדו ולא פורקו מזכרון הגוף. "פילו-פוביה היא תגובה רגשית לחוויות פרידה שנגעו עמוק בנפשנו, חוויות נטישה בילדות, תחושות דחייה בתקופת ההתבגרות ופגיעות ישירות בערך העצמי ובדימוי האישי בתקופת הבגרות".
לוי מאמין שיש דרכים לעקוף את המכשול. "חלק חשוב מהטיפול", הוא מדגיש, "הוא להוכיח להם שהם לא עומדים בפני מבוי סתום ולהסביר להם את אופי מצבם". את הגישה הטיפולית שלו בלבבות סדוקים עד שבורים מבסס לוי על שיטת 'איזון גוף ונפש'. בעבודתו הוא נעזר בשיטות שלקוחות מהרפואה הסינית, שבה השתלם בארה"ב ובאירופה, והיא משמשת לו כלי עבודה נוסף.
לאחר שהוא מוודא שנערכו כל הבדיקות המעבדתיות, שיוציאו מכלל אפשרות סיבה פיזיולוגית להתקפי החרדה או הדיכאון, מגיע תור הטיפול הפרטני הנפשי התומך. השיטה שהוא מיישם נחשבת בארץ כחדשנית ומשלבת בין שיטות הפסיכותרפיה המודרנית והרפואה הסינית. במילים אחרות – אקופונקטורה ידידותית, ללא מחטים, כאשר המטפל מזהה תחילה את החסימות (הפגיעות) על פני קווי האנרגיה שמתארת הרפואה הסינית ובעזרת מניפולציות גופניות ומנטליות מעודנות מסייע לגוף לפרוק את חוויות הזיכרון תוך הליך מילולי ממוקד.
שיטת 'איזון גוף ונפש' משתמשת גם בנרטיב – בסיפור – שמביא המטופל על חייו, ומנסה להפוך את האירוע מחולל הסבל לאירוע מוליד צמיחה. "האדם הוא חיית סיפורים", אומר לוי. "במיוחד לקראת החגים עולה מפלס הפנטזיות על התאהבות. אנשים בודדים מפנטזים על אותה תחושה של שיגעון סוער לא רציונלי ועל ריגושים רומנטיים המלווים בשלל תסמינים גופניים כמו פרפרים בבטן, דופק מואץ ונדודי שינה. לעיתים זו פנטזיה מארץ הפנטזיות, כזו שגיבוריה הם המורה המבוגר, הבוס הנשוי, הזמר המפורסם או אפילו אח או אחות בלתי מושגים של חבר טוב. פנטזיה כזו היא טבעית לחלוטין, אך מרכיביה מדגימים היטב את נושא האהבה הבלתי מושגת ואת האשליה של ההתאהבות".
אותה אשליה היא חלק בלתי נפרד של הפילו-פוביה. "האדם הבודד מזמין לעצמו את תפריט החומרים הכימיים המעוררים, שמשתחררים במוח בזמן התאהבות ויוצרים שכרון חושים והתרוממות רוח בלתי מוסברת, שדומה לתחושת 'סוטול'. אך אותו נרטיב, אותו סיפור על אהבה מרוממת, הופך במהרה לאהבה נכזבת. ברוב המקרים זה מסלול חד סטרי ולא הדדי. הוא נדלק עליה, אבל היא לא דלוקה עליו, או להיפך, והחומרים הכימיים מתכלים עד הפעם הבאה".
- כיצד יכול אדם לפרוק חוויה מכאיבה שחוסמת אותו ומונעת יצירה של קשר חדש?
"לאחר ההלם בא תהליך של השלמה עם המצב החדש שנוצר. השלמה זו היא ראשיתה של ההתמודדות. במקרים רבים מתוארת נקודה מסוימת של התנסות רומנטית קשה, ואז, במהלך התהליך המילולי המלווה במניפולציה (תנועה) גופנית קלה, מזוהה הבנה חדשה, מודעת, שבה מסיבה כלשהי נפקחות העיניים ונפתחת תפיסה חדשה לגבי משמעותו של המצב שנוצר. תובנה חדשה זו היא הדרך לרתום את ההתנסות המכאיבה ולהפוך אותה לאירוע מחולל צמיחה. המאבק הבלתי פוסק שלא ליפול לתהום מאלץ לפתח תודעה בהירה יותר. מתעורר דיאלוג פנימי מודע, שתובע מהמטופל לעשות מעשים ספונטניים פחות, אבל מחוזקים. הוא נעשה כן יותר עם עצמו ומבחין בין העיקר בחייו – לקחת אחריות לגורלו – לבין הטפל, המעכב, שתוקע אותו בתוך הזיכרון המר".
מדבקה על נקודת האנרגיה
צ'י, על פי הרפואה הסינית, היא האנרגיה שזורמת בגוף ב-14 נתיבים ראשיים המכונים מרידיאנים, וכל אחד מהם מושפע מרגשות אחרים. הסינים מתארים את האדם כ'בועת צ'י' בקוטר של מטרים אחדים, שהולכת ונדחסת פנימה, עד שהיא הופכת לגוף עצמו – לחומר.
"קל להבין את הראייה הסינית", אומר לוי, ששוקד בימים אלה על השלמת ספרו 'סודות הריפוי', "אם ממשילים אנרגיה זו למים ואת ערוציה לנהרות. אם זרימת המים בנהר מופרעת, נוצרים שטפונות, מערבולות, המים נתקעים, והזרימה מתפזרת לכל עבר. בסופו של דבר המים, שנועדו לזרום לחלקת קרקע מסוימת ולהחיות אותה, לא מגיעים ליעדם, והאדמה הופכת לאדמת טרשים חסרת חיות. או שהמים מצטברים ומציפים את האדמה על יבוליה. בעיניים סיניות, עודף או חוסר של רגשות מסוימים מחלישים את זרם החיים בתוכנו".
כך בדיוק קורה בגופו ובנפשו של האדם החסום. הצ'י שלו חסום.
- מהו צ'י חסום ואיך פותחים?
"הצ'י מרוכז ב'צ'ובו' – נקודות אנרגיה ממוקדות, שמצויות על פני הגוף כולו ובמיוחד בראש, בידיים וברגליים", מסביר לוי. בשיטת 'איזון גוף ונפש' את הדיקור במחטים מחליפות מדבקות מיוחדות, פיתוח חדשני שלוי שותף לו, שמהוות מיני אנטנה שיודעת לשמר את פתיחת ערוצי האנרגיה. הצמדת המדבקות על נקודות האקופונקטורה הסינית 'פותחת' נקודות חסומות אנרגטית. המדבקה, שאינה חודרנית כמו הדיקור ולא מדיפה ריח, מוצמדת לגוף בפסק הזמן שבין טיפול לטיפול, מה שמבטיח, לדברי לוי, שלא תחול נסיגה חסימתית-רגשית בין הטיפולים.
- האם מדובר בטיפול מתמשך?
"בדרך כלל עשרה טיפולים רצופים, שמשלבים בין הפסיכותרפיה המודרנית והרפואה הסינית, די בהם כדי לאתר חסימה רגשית ולפרוק אותה".
אהבה. האירוע מחולל הסבל מוביל לאירוע מוליד צמיחה
צילום: סי די בנק
מומלצים