שתף קטע נבחר

הר חרמון: אפשר גם בלי סקי

דווקא עכשיו, כשהשלג שיירד כאן בחורף עוד לא חולם להיוולד, שווה לטפס לחרמון, לקבל שיעור בגיאופוליטיקה ולפגוש בן קוציץ מאפיר. בגולן אפשר להציץ לסורים ולהיתקל בחזירי בר

יש קבוצה שלמה של אנשים שנורא דואגת לחרמון בחורף: "יש כבר מספיק שלג לסקי? מתי יפתחו סוף סוף את האתר? מעניין אם התור ברכבל התחתון עדיין אינסופי". ומה קורה בחרמון בחודשים מחוסרי השלג, בימים שלפני בוא החורף והסערות? אז הנה סיבה טובה לצאת לשטח ולבדוק.

 

בדרך למעלה הנוף מדהים. במבט ראשון הכל נראה יבש וקיצי, אבל זה לא

בדיוק כך. הרכבל פועל גם עכשיו ואפשר לטפס איתו עד למסוף העליון, שם מחכות מדריכות של רשות שמורות הטבע. איילת חיימוביץ, למשל, היא כל מה שתבקשו ממדריכה: יודעת הרבה ונלהבת מאוד. אם תתפסו יום של ראות טובה תוכלו לזהות בעזרתה את כל הגיאוגרפיה וההיסטוריה הצבאית של האזור: כתף החרמון הקרובה, שלוחת שריון וג'בל אל ערוסה (החזה של הכלה), שקיבל את שמו בזכות שני שפיצים בולטים.

 

הרמנו עיניים לקאצר מאנטר, החלק הגבוה ביותר של החרמון, שקצהו בידי הסורים. למעלה מזוהים שרידים של מקדש הלניסטי. אם תסתובבו לצד השני, לכיוון רמת הגולן, תראו את מג'דל שמס, בירכת רם, רצף התילים והכפר חאדר. זהו למעשה המקום היחידי שממנו ניתן לראות את רמת הגולן במבט מלמעלה.

 

אחר כך הורדנו עיניים וכאן חיכתה לנו הפתעה. עולם הצמחיה בחרמון ייחודי לאזור והוא מאפיין את רכסי ההרים שמתחילים באפגניסטן ונגמרים בהר הגבוה בסיני. מבחינה בוטנית, החרמון בנוי חגורות-חגורות: למטה צמחיה ים תיכונית, אחר כך יער ספר הררי ולמעלה החגורה הבר-קוצית.

 

עזבו עכשיו את ההגדרות והטו אוזן לשמותיהם של הצמחים, כי זו כבר שירה אמיתית. פגשנו פרגה חלקת פרי עם פרחיה הכתומים; נפית קליקית שבאה מאזור קליקיה בטורקיה ויש לה ריח מדהים; הכלכלח הקריר גלגל את שמו על הלשון; פרע הלבנון התנשא בפריחה צהובה; בן קוציץ מאפיר השתרע לו בעלים גדולים; לוענית הלבנון התהדרה בפריחה קטנה סגולה; הקדד אסף לתוכו הרבה חרקים. ויש כאן גם כרבולת מקרינה ושלמון כוכבני, ואולי בכלל כוכבן שלמוני. אבל אותי תפס הדובדבן השרוע, שהיו לו עדיין פירות קטנים. הוא גדל, אגב, אצלנו וביפן.

 

הצצנו אל הדולינה בעמק, מתחת למערך מבני הצבא והמוצבים. הדולינה נראית כמו עמק רגיל אבל מבחינה גיאולוגית מדובר במערה שקרסה לתוך עצמה. כל המים שיורדים נבלעים בה במהירות, מה שמעיד על ריבוי מערות וכוכים.

 

  • סיורים יוצאים כל יום ב-11:00 וב-13:00. אין צורך להירשם מראש. כניסה ועלייה ברכבל עולה 35 שקל לילד ו-40 שקל למבוגר. הסיור ללא תשלום נוסף.

 

האייפל הישראלי

 

ירדנו מהחרמון למג'דל שמס והמשכנו בכביש שחוצה את עמק יעפורי, בנוף מדהים של מטעי תפוח עמוסים פרי. עשינו עצירה במסעדה של סלים שופי. שווה, ולו כדי לטעום בצל מתובל עם סומאק, סלט פטוש אורז עם קינמון ושברי אגוזים וכבש על שיפוד, בתנור ובקציצות. אני העדפתי את הספסל בחוץ, מול הבוסתן המרשים והנוף האירופי של בירכת רם. טל' 6981638 - 04.

 

בחרנו להמשיך בדרך עפר לאורך בירכת רם, למרות שהגענו לכאן ברכב

משפחתי רגיל. הדרך התחתונה עוברת ליד זולות גפנים מרשימות. ממתקן השאיבה ואילך הדרך מתאימה לרכבי שטח (סימון שבילים ירוק-לבן), אז חזרנו ונסענו בתוואי שתחילתו באודם וסיומו במג'דל שמס, דרך הר כרמים. דרך מדהימה, משופעת גדרות אבני בזלת.

 

הר כרמים מספק את אחת התצפיות הכי מדהימות בארץ: מבט אל החרמון, בירכת רם, כפרי הדרוזים. החלטנו להמשיך בתצפיות, כי היום אפשר כבר לעלות למקומות שפעם היה מסובך להגיע אליהם. נסענו בדרך המטעים של הכפר בוקעתה ואחרי שעברנו אותו עלינו לחרמונית, לתצפית מרהיבה על נוף חקלאי, בעיקר של כרמים. המשכנו על כביש 98, הידוע כ מוצב 109. יש משם תצפית מדהימה אל עיירה של קציני צבא סוריים. גולת הכותרת במוצב הנטוש היתה התאנים הנפלאות של פעם, ולא פלא שראינו כל מיני בוקרים שעל הדרך עלו למעלה לחמוד מפרי הדבש הזה.

 

מתחת למוצב היתה שלולית קיץ ובאמצע היום עמדו בה חמישה חזירי בר. מראה מדהים. בצל אחד העצים חנו להם צבאים. ספארי אמיתי.

 

המשכנו אל רכס יער חזקה ונעמדנו מתחת לטורבינות הרוח, סתם בשביל הכיף. העלייה לשם היא מכביש 98, 4 ק"מ מצפון לאלוני הבשן. יער חזקה הוא יער מדהים ויש בו שביל הליכה מקסים – שעה וחצי ובונוס בדמות מעיין.

 

עלינו לגבעה בתל חזקה, לתצפית מרתקת לכיוון סוריה. זאת התצפית הכי קרובה לגבול הסורי וממש למטה יש כפר צ'רקסי שלידו עוד מחנה של קצינים סוריים.

 

המשכנו על כביש 98, שהיה פעם ציר מרכזי ברמה והיום הוא קצת ננטש. נקודת הסיום היתה בג'וחאדר, כאשר מימיננו חאן טורקי שמשמש היום כמחסה לבקר ומשמאלנו מגדל תצפית צבאי נטוש המתנשא לגובה 50 מטרים. אם אתם כבר באזור, אל תחמיצו את האייפל הישראלי.

 

סוכות בגולן

 

  • הגבעטרון וזמרים אחרים (שבת-שני, 2 עד 4 באוקטובר): 3 ימים של שירה עם הגבעטרון, גבי ברלין, גילה חסיד, יעקב נווה, דורית ראובני, אנדלה ניר ומויש'לה גרינשטיין. להקת הגבעטרון תופיע בחצר 'יקבי רמת הגולן' בתוכניתה 'המיטב של כל הזמנים' ביום ראשון, 3 בחודש, ב-20:30. מיד לאחריה תתקיים שירה בציבור עם גבי ברלין. מויש'לה גרינשטיין יופיע ב'מעיינות עדן' (שבת, 2 בחודש, 19:00), גילה חסיד במושב רמות (שבת, 2 בחודש, 21:00), דורית ראובני בשמורת גמלא (ראשון, 3 בחודש, 18:00), יעקב נווה ב'מעיינות עדן' (שני, 4 בחודש, 18:30) ואנדלה ניר בטיילת בני יהודה (שני, 4 בחודש, 19:00). כרטיסים במשרדי עמותת התיירות: 6962885 - 04.

 

  • בוסתן הגולן, עין-זיוון: תפוחים, אגסים, נקטרינות. ממלאים סלסלה ומשלמים 15 שקל. טעימות? חופשי על העץ. ילדים יכולים להשתעשע ביצירה בפינת הצבעים והפיסול. ילדים גדולים ירכבו על פוני (חמישה שקלים לסיבוב). סיור בטרקטור ילווה אתכם לגבול סוריה-ישראל, עם תצפית טובה לקונייטרה הישנה. פרטים: 254912 - 051.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אפי שריר
חרמון. יש למה לחכות
צילום: אפי שריר
צילום: יגאל צור
בירכת רם. בוסתן מרשים ונוף אירופי
צילום: יגאל צור
מומלצים