פורז: גם ליהודי מותר להיות אנטישמי לפעמים
שר הפנים משינוי מחולל גם השבוע את הסערה התורנית. לאחר שקבע בשבוע שעבר ש"אין רעבים בישראל", הודיע היום בתגובה לפרויקט שנועד לעודד את היהדות כי "גם ליהודי מותר להיות אנטישמי לפעמים". בהמשך הבהיר: התכוונתי ל"ביקורתי" ולא "אנטישמי"
ביקורתי או אנטישמי? שר הפנים אברהם פורז החליט כנראה לחולל בכל שבוע את הסערה התורנית. גם היום (א'), בישיבת הממשלה השבועית, סיפק פורז את הפנינה השבועית - הפעם בנושא האנטישמיות.
הכל החל כשהשר נתן שרנסקי, האחראי על ירושלים והתפוצות, קיים סקירה על פרוייקט שמופעל זה שנים אחדות בשם "יהדות לכולם", ובמסגרתו חילוניים מוזמנים לכינוסי תפילה ולימוד בחגים במוסדות ציבור. שרנסקי ציין את הצלחת הפרויקט השנה.
ראש הממשלה, אריאל שרון, ביקש לציין לשבח את הפרויקט ואמר:
"הממשלה כולה מברכת את השר שרנסקי על המבצע".
בשינוי התעוררו. שר המשפטים יוסף (טומי) לפיד מחה על הדברים: "לא צריך לברך על הפרויקט בשם הממשלה כולה. זהו מבצע מיסיונרי של חזרה בתשובה. כי לא מדובר בפגישות להכרת היהדות, אלא כפי שכתוב במפורש בחוברת ההסבר, מדובר בתפילות משותפות, וכאן משתמשים בכספי משלם המסים החילוני כדי להחזיר בתשובה, ולכן אני מתנגד".
לפיד הוסיף: "אני רוצה להדגיש – אנחנו לא נגד יהדות ולא נגד כל דבר יהודי, אך אנו נגד כל פעולה דתית-מיסיונרית מתקציב חילוני, ואני מצפה שהציבור החילוני לא ייטול בכך חלק".
הדברים עוררו פולמוס בישיבה. השר עוזי לנדאו אמר בתגובה: "לצאת נגד פעילות יהודית בחו"ל - זה היה מוצג כאנטישמיות".
שר הפנים פורז לא יכול היה לעצור בעצמו. לאחר שכבר הסתבך בשבוע על כך שטען ש"אין רעבים בישראל", אמר הפעם לעמיתיו השרים: "מותר לפעמים ליהודי להיות אנטישמי".
השר ישראל כץ השיב לו בזעזוע: "האמירה שלך חמורה יותר ממה שאמרת על הרעבים בשבוע שעבר".
פורז ביקש בהמשך הישיבה לתקן את עצמו ואמר: "כוונתי הייתה שמותר ליהודי להיות ביקורתי. מי שרוצה להחליף אותנו עם ש"ס, בגלל דעותינו - יכול לעשות זאת". הוא הוסיף: "שינוי אף פעם לא עסקה באופן ממוסד בהחזרה בשאלה כפי שהממשלה מתיימרת לעשות כאן לגבי החזרה בתשובה של החילונים".
השר שרנסקי אמר בתגובה לוויכוח הבלתי-צפוי שעוררה הסקירה שקיים בנושא,
כי כל עלות הפרויקט היא 300 אלף שקלים, והוסיף: "שאלו אותי אם כשהייתי אסיר ציון דמיינתי שאהיה שר בממשלת ישראל. מה שבטוח – לא האמנתי שאהיה שר בממשלה שבה יהיו מתנגדים לפרויקט כל-כך ליברלי".
ראש הממשלה שרון ביקש לסכם את התקרית ואמר: "אני מחזק את ידיה של הממשלה, שתומכת בפרויקט. אין צורך בהחלטת ממשלה בנושא. אם לי היה זמן פנוי, גם אני הייתי רוצה לדעת עוד קצת על יהדות. אם יהודים רוצים ללמוד יותר על יהדות, צריך לתת להם את האפשרות".
השר ישראל כץ סירב להירגע: הוא הודיע לאחר הישיבה כי ידרוש את פיטוריו של השר פורז בעקבות התבטאויותיו האחרונות. לדברי כץ, "לשר עם השקפות כאלו אין מקום בממשלה. פעם הוא נגד הרעבים - ועכשיו הוא נגד היהדות".
גם חבר הכנסת מיכאל מלכיאור (העבודה-מימד) שיסד בשעתו את פרוייקט "יהדות לכולם" קרא לשר פורז להתפטר מתפקידו. לדבריו, "הגיעו מים עד נפש. השר פורז חצה כל קו אדום. מי שמתבטא באופן חמור כל כך נגד העם היהודי לא ראוי להיות שר. יש גבול לקשקושים. הצטברות התבטאויותיו של פורז הן רמיסה של האפשרות לקיים שיח ציבורי".
ואילו חבר הכנסת ישראל אייכלר (יהדות התורה) הגיב: "שינוי היא מפלגה אנטישמית וצריך להוציא אותה אל מחוץ לחוק". לדבריו, "רוב משלמי המיסים הם יהודים מאמינים הרוצים יהדות במידה זו או אחרת. אסור לקחת את כספי הרעבים ולממן את מזון החתולים של פורז".