שתף קטע נבחר

 

רמה"ש: התרופה לאלימות בגן - הצבת גמלאים

בעירייה החליטו שהפתרון לבעיית האלימות בגני ילדים יגיע מ-15 גמלאים שעברו הכשרה בת חצי שנה במחלקה למניעת אלימות בעירייה. בעירייה מקווים שהגמלאים יוכלו לאבחן "בעיות התנהגותיות". אחת הגמלאיות בפרויקט: "אם אבחין בשני ילדים מתקוטטים, אביא מסר של אהבה". מומחה: הפרויקט יכול להצליח רק אם יהיו בו האנשים המתאימים

תרופת סבתא: כ-15 גמלאים שעברו הכשרה יחלו לפעול בגני ילדים ברמת השרון כדי "לאתר ולמנוע התנהגויות סיכוניות" של הילדים.

 

המתנדבים הקשישים מסיימים בימים אלה הכשרה ארוכה בת חצי שנה במחלקה למניעת אלימות בעירייה, מידי מומחים בתחום ונציגי המחלקה לחינוך קדם יסודי במשרד החינוך. בעוד שבועיים הם כבר יוצבו בגנים.

 

ההכשרה כללה הרצאות בתחום הפסיכולוגיה של הגיל הרך, תקשורת עם ילדים, איתור התנהגויות סיכוניות ומניעת התנהגויות מתמכרות מהגיל הצעיר. בסוף ההכשרה יהיו בידי כל גמלאי, כך לפחות מקווים בעירייה, את הכלים לאבחן בעיות התנהגותיות אצל ילדים ובמידת האפשר גם את האמצעים לטפל בהן.

 

בכל גן יוצב גמלאי מתנדב שישתלב בצוות הגן. במידה ויבחין הגימלאי בילד המגלה סימנים של בעיה התנהגותית, הוא "יאבחן אותה בכלים שלמד", ידווח על כך לגננת וישמש במידת הצורך כחונך ומטפל של הילד בפיקוח הגננת.

 

"אכניס אהבה לגן"

 

בתיה ענבר, גמלאית בפרויקט אמרה כי "תפקידי הוא לא להחליף את הגננת, היועצים הפסיכולוגים או השירותים החברתיים, אלא להכניס אמפתיה. לי יש שלושה נכדים ואני רואה שיש היום התנהגות אגרסיבית ואלימות רבה בקרב ילדים כבר בגיל הגן. למשל אם אני מבחינה בשני ילדים מתקוטטים, תפקידי הוא להביא מסר של אהבה, סימפטיה, תוך ניסיון לגשר ביניהם. התפקיד שלי הוא לא לקבוע סטיגמות על ילדים. במידה ואני מאבחנת בעיות יוצאות דופן, כמובן שאמליץ לגננת לבחון את העניין ולפנות לגורמים המתאימים בשירותי הרווחה".

 

מומחה: "תלוי מי האנשים"

 

האם אין בעייתיות בהתערבות חיצונית בגני הילדים? פרופ' רביב עמירם, ראש החוג לפסיכולוגיה באוניברסיטת תל אביב ומומחה לפסיכולוגיה חינוכית ופסיכולוגיה בתקשורת, דווקא מעיד כי הוא תומך בפרוייקט המשלב גימלאים, רובם ללא הכשרה אקדמית בנושא, לעבודה עם הילדים.

 

לדבריו, "מודל של שילוב אנשים בלתי מקצועיים הוא לא חדש ומקובל בכל העולם להעלה מ-30 שנה. זה אימוץ בלתי מקצועי לעזרה בבריאות הנפש, שאיננה פסיכותרפית, אלא של גורם מהקהילה ההופך לתומך ולמחנך. "פנסיונרים הם דמות חונכת של הגן והגברים ביניהם מהווים איזשהו מודל חיקוי גברי, בגן שברובו ישנה חשיפה לדמויות נשיות בלבד".

 

לדבריו, "הפרויקט הזה יכול להצליח במידה ונמצאים האנשים המתאימים. היתרונות של הפרויקט הם שמדובר במתנדבים, כלומר כוח אדם זול יותר, שבא מהסביבה הטבעית של הילד. הכל תלוי ברמת הציפיות מאותם פנסיונרים וככל שההכשרה תהיה טובה ומקצועית יותר, כך תופק תועלת רבה יותר".

  

"הקשישים יודרכו לזהות התנהגויות במצב שבו יש חשש לסיכונים בהתנהגות אלימה שמתחילה כבר מהגן", אמר ל-ynet ראש עיריית רמת השרון, איציק רוכברגר. לדבריו, "המטרה היא לשלב כמה שיותר תושבים בקהילה וליצור קהילה תומכת. אנחנו רוצים להוביל מהלך של חינוך נכון ושיהיו ילדים שלווים יותר". 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ראש העיריה והגמלאים שיפעלו בגנים
צילום חגי אהרון
"נביא אהבה"
צילום חגי אהרון
מומלצים