שתף קטע נבחר

בשלנים עממיים

אין כמו ריח של אוכל כדי לתת תחושה של בית, וכשהמנות מזכירות את אמא והשולחן נמצא במקום בו מתגוררת משפחה - תחושת הביתיות עלולה לגרום לכם לרצות להישאר. שש משפחות, שש עדות, שש ארוחות, אינסוף טעמים

אחרי גל הצימרים ששטף את ישובי הארץ, הגיע הזמן לטרנד חדש: אירוח ביתי לסעודה. עשרות, אם לא מאות של בשלנים פותחים את הבית ואת מכסי הסירים ומכניסים אותנו למטבח, לסלון או לגינה הפרטית, שם הם עורכים שולחן ומעמיסים עליו מכל טוב.

 

שלא כמו ביחידות הלינה, כאן המפגש עם בעל הבית הוא הרבה יותר קרוב. לעתים הוא ישב איתכם לשולחן, יסביר וימליץ, ולעתים הוא ישאר מאחורי הקלעים במטבח. בחרנו להציג שישה מארחים עממיים, כל אחד מהם מבשל את האוכל שהוא אוהב ושעליו הוא גדל - טריפוליטאי, איטלקי, יפני, כורדי, תימני או הודי (רק לתפוצה האשכנזית לא מצאנו בית).

 

ג'ינג'ה: אוכל טריפוליטאי

 

לאסתר שמקה כולם קוראים ג'ינג'ה וכשפוגשים אותה מייד יודעים גם למה. מאחורי השיער הג'ינג'י והנמשים עומדת אשה יפהפיה שמבשלת אוכל טריפוליטאי נפלא. מעל הבית, במושב חזון, בנתה ג'ינג'ה קומת אירוח עם מטבחון וחלונות אל הנוף, ושם היא מבשלת ומגישה את המאכלים שלה.

 

הבסיס לכל ארוחה טריפולטאית הוא הקוסקוס, עליו תמצאו ירקות, מפרום, עוף וסוגים שונים של 'טבחה' – עם בשר, עם ירקות ועם כופתאות. ליד המנה העיקרית מקבלים סלטים ופיתות מהפרינה הביתי שבחצר. במשק של משפחת שמקה יש עצי פרי שמהם מכינים ריבות, לול מטילות (אטרקציה לילדים עירוניים) והמון פרחים ותבלינים. בארוחות הבוקר אפשר לקבל ספינג'ות – פיתות-סופגניות מתוקות וקולקציה מרשימה של ריבות הבית. לקינוח יש עוגת סולת מתוקה ותה בוטנים מסורתי. וג'ינג'ה, כמו כל אמא, מאיזו עדה שלא תרצו, מסתובבת בין הסועדים ומדרבנת אותם לאכול.

 

שלא כמו רוב הבשלנים הביתיים, ג'ינג'ה אוחזת בתעודת כשרות – יתרון לציבור הדתי וחיסרון למטיילים בשבתות. את המטבח שלה היא פותחת רק לקבוצות ובתיאום מראש. המחיר משתנה לפי התפריט וכמות האנשים.

 

אצל ג'ינג'ה בחצר, מושב חזון, 8393467 - 052, 6980869 - 04.

 

 

טאיקו: אוכל יפני

 

טאיקו ושלמה אליאש מארחים בביתם שביישוב מכמנים לארוחות יפניות אמיתיות. הסושי שתקבלו כאן לא דומה לסושי שמוגש במסעדות התל-אביביות. אין כאן את השיק והזוהר של האוכל היפני המסחרי, אבל יש כאן מגע אותנטי ובעיקר אוכל מאוד טעים.

 

טאיקו ושלמה מקבלים את פני הנכנסים. למתקשים עם מקלות האכילה טאיקו מדגימה את הטכניקה ומסתלקת למטבח לבשל. שלמה

מסביר על המאכלים שעתידים להגיע והילדים של בני הזוג מתפקדים כמלצרים. הארוחה אצל טאיקו קבועה וכוללת מרק, סושי וסלט קטן, ירקות בטמפורה, איטריות ומנה עיקרית של בשר או דג. יש גם קינוח וכמובן תה יפני ירוק. הארוחה עשויה ממרכיבים כשרים, אך ללא תעודת כשרות.

 

ליד חדר האוכל המואר נמצאת גם גלריה ובה מוצגים חפצי אמנות יפניים ומלבושי קימונו מסורתיים שטאיקו תופרת בעצמה. טאיקו גם מקיימת בביתה את טקס התה היפני. כשהיא לבושה בקימונו היא מסבירה את שלבי הטקס ומספרת על שורשיו בחיי המשפחה ובפילוסופיית הזן היפנית.

 

בית משפחת אליאש פתוח בסופי שבוע בהזמנה מראש, ובאמצע השבוע לקבוצות מאורגנות (מעל 10 סועדים) בלבד. טקס התה נערך לקבוצות מאורגנות. מחיר: 145 ₪ לאדם לארוחה. אירוח לטקס התה: 650 ₪ לקבוצה של עד 20 איש, 850 ₪ לקבוצה של עד 50 איש.

 

בית התה של טאיקו, מכמנים, 9884989 - 04, 6247115 - 050.

 

ג'אקומו: אוכל איטלקי

 

יעקב פיאלקוב מכונה בפי חבריו ג'אקומו, ולמרות שהוא נולד בארץ נדמה כאילו בעורקים שלו זורמת פסטה ברוטב עגבניות. ג'אקומו הסתובב באיטליה שנים רבות ולמד את רזי המטבח האיטלקי, בארץ הוא מבשל ומלמד איך מכינים מאכלים איטלקיים אותנטיים.

 

הבית של ג'אקומו נמצא ברמת השרון, זהו בית 'רגיל' לכל דבר ולג'אקומו חשוב לציין זאת: "אם אפשר לבשל ארוחה איטלקית במטבח הסטנדרטי שלי, אין סיבה שלא תצליחו לעשות זאת בבית שלכם". סדנא עם ארוחה

נמשכת בדרך כלל כ-4 שעות (אפשר להזמין רק ארוחה, אבל לרוב זה הולך ביחד), במהלכן לומדים להכין פסטה טריה, רטבים, אנטיפסטי ועוד מאכלים. המשתתפים בוחשים, מגלגלים ולוקחים חלק פעיל בהכנת האוכל.

 

הסדנאות מתקיימות פעמיים בשבוע: בימי שלישי בערב ובימי שישי בבוקר (ואפשר גם לחרוג מלוח הזמנים באופן מיוחד). יש גם קורס מקיף בן 5 פגישות שעובר (כמעט) על כל מה שיש למטבח האיטלקי להציע. לסדנאות ולקורס חייבים להזמין מקום מראש.

מחיר: 190-230 ₪ - כולל סדנא, ארוחה ויין חופשי.

 

ג'אקומו, רמת השרון, 3547685 - 052.

 

אסנת: אוכל כורדי

 

אסנת משה פותחת את הבית והמטבח ומלמדת את סודות הקובה הכורדית. בביתה שבמושב עג'ור אפשר לקבל שיעור בקובה ובממולאים וגם ארוחה

דשנה. במטבח החיצוני לבית יש פתיליות ופרימוסים, מהסוג שכבר לא רואים בכל מקום, שם היא מבשלת את המאכלים המסורתיים. בימי החורף היא יוצאת ללקט עשבי בר ועלים לתבשילים – אותנטי עד הסוף. גם הסדנאות מתחילות בטיול ליקוט קטן והסברים על צמחי הבר ואיך אפשר לעשות מהם מטעמים (תלוי בעונת השנה ובמה שבדיוק צומח בשדה). כשחוזרים מהשדה ממשיכים את הסדנה, שנמשכת כשלוש שעות, ובסופה פותחים שולחן וזוללים מהתוצרת ומעוד הפתעות שמגיעות מהמטבח. אפשר להגיע רק לארוחה (בלי סדנה), אבל חבל להפסיד את החוויה.

 

הבית של אסנת כשר וסגור בשבתות (המשפחה שומרת שבת) והאירוח הוא בתיאום מראש בלבד. בימי חול המועד תהייה בחצר סוכה גדולה פתוחה לכל האושפיזין. מחיר: מ-65 ₪ לארוחה בלבד, לסדנה (שכוללת גם ארוחה) – 120 ₪.

 

הבית של אסנת, מושב עג'ור, 9912868 - 02, 7510161 - 050, 9996707 - 02 (מירי)

 

משפחת מצרפי: אירוח תימני

 

בהתחלה היה הג'חנון. שלטים בכבישי הארץ בישרו על הג'חנון שבמושב יד נתן והביאו לחצר של משפחת מצרפי עשרות רעבים בכל שבת. אחרי

הג'חנון הגיעו שאר המאכלים התימנים המסורתיים, ואחריהם, בלחץ ההמון, נכנסו גם תבשילי בשר, חריימה, מרקים, קציצות, ממולאים ועוד מטעמים. היום כבר אפשר לקבל בחצר של בית המשפחה ארוחה בשרית מלאה מתוך מבחר גדול של תבשילים. הבת גל אחראית על הבישולים, האם 'מפקחת על הטעמים' והאב אחראי על הלוגיסטיקה. את כל האוכל, החל משלב טחינת התבלינים עושים בבית המשפחה ויש מכורים שמגיעים שוב ושוב.

 

בשישי ושבת החצר פתוחה לאורחים ובשאר ימות השבוע מקבלים קבוצות בתיאום מראש. מחיר: מ-17 (לג'חנון) עד 50 (לארוחה בשרית מלאה) ₪.

 

'בצל התאנה', מושב יד נתן, 6848245 - 08.

 

רינה ועמנואל: אוכל הודי

 

רינה ועמנואל שריקר עסקו במשך שנים ארוכות בעבודה 'רגילה'. הם היו יוצאים מהבית בבוקר, הולכים למשרד וחוזרים בערב. לפני מספר שנים, בעקבות טיול שורשים להודו, נפל להם האסימון והם חזרו והתחברו למורשת ולבישול ההודי. בבית של רינה ועמנואל מגישים אוכל הודי צמחוני, מרקים עשירים, קדרות מחממות, סלטים והכל עם הרבה תבלינים נהדרים. האורחים יושבים בגינה, על מחצלות וכריות, אוכלים, שותים תה ומרגישים הכי קרוב לטבע שאפשר.

 

בנוסף לארוחות מעבירים בני הזוג סדנאות בישול לאוכל הודי, צמחוני ומיקרוביוטי. לאחרונה הכניסו לתפריט גם ארוחות בוקר, לאו דווקא הודיות, עם לחמים ביתיים, טחינות מתובלות וכל מני סלטים ומנות קטנות וחמודות. משפחת שריקר מציעה בילוי של יום שלם: ארוחת

בוקר, טיול רגלי באזור עם מדריכה וארוחת צהריים. רינה מקיימת גם סדנאות ללמוד קלפי הטארוט וניתן לשלב סדנה עם ארוחה ואפילו לינה בחצר (באוהלים).

 

כל הארוחות והאירוחים הם בתיאום מראש ולקבוצות, בחול המועד סוכות הבית יהיה פתוח לארוחות לקהל, בתיאום מראש.

מחיר: ארוחת צהריים כ-100 ₪ לאדם, ארוחת בוקר 55 ₪, סדנת בישול 200-250 ₪ וסדנת טארוט כ-1000 ₪ לקבוצה. המחירים משתנים לפי גודל הקבוצות והרכב הארוחות.

 

מזון לנשמה, מושב צפרירים, 9921875 - 02

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: חנה קלדרון
העז של ג'ינג'ה. גם היא אוכלת קוסקוס?
צילום: חנה קלדרון
האוכל של ג'אקומו: "כל אחד יכול"
מומלצים