שתף קטע נבחר

 
צילום: איי אף פי

שרון בממשלה: "פיגועי סיני כוונו נגד יהודים"

עד כה נמנו 19 הרוגים ישראלים במתקפת הטרור בסיני, מהם 2 בראס א-שטן והיתר בהילטון טאבה. מלאכת זיהוי הגופות תימשך גם בשבת. גם עבודות החילוץ במלון הילטון טאבה נמשכות, ויותר מ-30 ישראלים מוגדרים נעדרים. בעקבות הלחץ הדיפלומטי, שיפרו המצרים את השירות במסוף ואלפי ישראלים זורמים הביתה. מופז בישיבת הממשלה: מדובר באירוע של מגה-טרור. המשטרה וצה"ל הכריזו על כוננות שיא ברחבי הארץ

באילת מתנהל לאורך כל היום (ו') הליך זיהוי גופותיהם של הישראלים שנהרגו במתקפת הטרור בסיני. עד כה ידוע על 19 ישראלים שנהרגו, מהם 2 בראס א-שטן והיתר במלון הילטון טאבה. במלון נמשכות עבודות החילוץ בפיקוח יחידת החילוץ וההצלה הארצית (יחצ"א) של פיקוד העורף. כ-70 איש עוסקים בחילוץ, יחד עם כלב וציוד הנדסי. ההערכות הן כי מבצע החילוץ יימשך לפחות יומיים. יותר מ-30 ישראלים עדיין מוגדרים "נעדרים".

 

הגופות שהוחזרו עוברות תהליך זיהוי בחפ"ק של זק"א שנפתח בנמל הימי של אילת. מלאכת זיהוי הגופות צפויה להימשך כיומיים. הרב יעקב רוז'ה, הרב של זק"א, אמר ל-ynet: "מלאכת האיסוף והפינוי של הגופות תימשך גם בשבת, במתכונת המותרת על פי ההלכה. אף משפחה לא תסבול".

 

זרם החוזרים מסיני הלך והתגבר. שוב ושוב נראו המראות של ישראלים פורצים בבכי של הקלה לאחר שעברו את הגבול. בני משפחה מודאגים של נופשים שלא יצרו קשר ממתינים ליד מסוף טאבה. על פי עדויות שהגיעו ל-ynet, החל משעות הבוקר ובמהלך היום מתירים השלטונות המצרים תנועה חופשית של ישראלים מסיני לארץ, למרות העיכובים אתמול. זמן המעבר הממוצע הוא כ-20 דקות. עומסי תנועה כבדים השתרכו בין מסוף טאבה לאילת.

 

 

בצהריים שוחחו בטלפון ראש הממשלה, אריאל שרון, ונשיא מצרים, חוסני מובארק. שרון הודה למובארק על מאמצי שלטונות מצרים, בשיתוף עם ישראל, לפינוי ההרוגים והפצועים הישראלים. על פי לשכת שרון, שני המנהיגים סיכמו לרכז מאמץ על מנת להילחם בטרור וציינו כי אין הבדל בין טרור לטרור ויש להילחם בו יחד. במקביל שוחחו גם שר הביטחון, שאול מופז, ועמיתו המצרי מוחמד חוסיין טנטאוי וסיכמו על שורת פעולות שיאפשרו לישראל לעסוק בחילוץ הנפגעים.

 

מופז: "זה מגה פיגוע"

 

הממשלה התכנסה לישיבת חירום בצהריים. שר הביטחון, שאול מופז, אמר לשרים: "האירוע הזה היה מגה טרור וניסיון לייצר מגה פיגוע. זהות המבצעים עוד לא ידועה, אך ברור לנו לחלוטין שניסו לפגוע בכמה שיותר ישראלים. היעד המרכזי כרגע הוא הצלת חיים. אנו מתרכזים בהשלמת פינוי הפצועים, בהוצאת ניצולים מההריסות והחזרת ישראלים השוהים בסיני לארץ". בישיבה לא התקבלו החלטות, אלא נשמעו סקירות והערכות על הפיגועים.

 

ראש הממשלה, אריאל שרון, אמר בישיבה: "מדובר באירוע חמור מאוד. הטרור אינו מבחין בין ארץ לארץ ובין אדם לאדם. הטרור הוא עולמי ומטרתו לפגוע בעולם החופשי ולכן לא תהיינה איתו פשרות". ראש הממשלה ציין שהפעולות שנעשו במצרים פגעו בה. עם זאת הדגיש כי "הפיגועים בסיני כוונו בעיקר כנגד יהודים, שמהווים יעד לפעולות טרור בכל העולם". הוא הוסיף: "חשוב שלא תושמע כל ביקורת על המצרים. אין בכך שום היגיון וזה לא יהיה נכון לבקר אותם נוכח שיתוף הפעולה שיש איתם".

 

שר החוץ, סילבן שלום, הדגיש שמשרד החוץ מפרסם באתר האינטרנט שלו כבר מאוקטובר 2000 הודעת אזהרה לישראלים המבקשים לנסוע למצרים, הצהרה שחודדה בעקבות המידע הקונקרטי של המטה ללוחמה בטרור ב-9 בספטמבר. 

 

שר הבריאות דני נוה סקר את היערכות מערכת הבריאות ומתח ביקורת על העובדה שמעבר הגבול לסיני לא נסגר בעקבות ההתרעות: "האם אין מקום כשיש אזהרת נסיעה כזאת למנוע מעבר ישראלים? אין היגיון במצב שישנה אזהרת נסיעה שאנו מפרסמים בכך שאלפי ישראלים ממשיכים לנסוע כרגיל". נציגי המועצה לביטחון לאומי אמרו בדיון כי תתבצע עבודת מטה לבחינת הנושא אם כי שרים בממשלה הזהירו כי הדבר איננו בגדר אפשרות ריאלית לאור הפגיעה שיש בצעד כזה בהסכמי השלום עם מצרים.

 

מייד לאחר הישיבה התקיימה התייעצות נוספת, של השר לביטחון פנים גדעון עזרא ומפכ"ל המשטרה, משה קראדי. ההערכה היא עדיין כי ארגון אל-קאעידה

עומד מאחורי הפיגועים. המשטרה וצה"ל הכריזו על כוננות שיא בימים הקרובים. מאות שוטרים יאבטחו את הצירים והערים בסוף השבוע. אנשי שב"כ הגיעו הבוקר לטאבה, כך נודע ל-ynet, ופתחו בחקירת האירוע הקשה.

 

בישראל שרר בשעות הראשוות לאירוע כעס על האיטיות והביורוקרטיה בצד המצרי. לפני הצהריים התקיימה שיחה בנושא בין שר החוץ סילבן שלום לעמיתו המצרי אחמד אבו אל-ע'יית. "אני מצטער על העיכוב בסיוע לישראלים שנפגעו בסיני. אני מבטיח לטפל באופן אישי במתן הסיוע", אמר השר המצרי.

 

שלום ביקש לזרז את מעבר הישראלים בגבול לכוון ישראלי, וביקש כי המעבר עבור ישראלים למצרים יוקל בימים הקרובים, על מנת שמי שרוצים לשוב על מנת לקחת את חפציהם ורכושם יוכלו לעשות זאת בקלות. כמו כן ביקש שלום לסייע בהעברת הגופות במהירות. השר המצרי השיב כי ישתדל לסייע. 

 

מדוע היתה "סחבת" מצרית?

 

שיחת ההבהרה הזו באה לאחר שמעדויות הישראלים שחזרו לארץ עלתה תמונה קשה של איטיות, סרבול ובזבוז זמן יקר בצד המצרי. הישראלים ששבו מראס אל שטן דיווחו שאולצו להתעכב במעבר הגבול על מנת למלא טפסי ויזה. בנוסף, פינוי הפצועים ומתן האישורים לכניסת אמבולנסים ישראלים היה איטי.

 

גורמים ישראלים רשמיים הבהירו בשיחה עם ynet: "ההתנהלות המצרית מאוד איטית, גם כשזה בתוך קהיר, וסיני עוד רחוקה מכל מקום.

הם פחות ערוכים מבחינת תשתיות. צריך גם להבין שהמכה שחטפה מצרים היא מכה אסטרטגית קשה עם כל התוצאות העגומות מבחינת הנפגעים הישראלים, המכה למצרים היא מכה אסטרטגית. מצרים מציבה את עצמה כמי שהצליחה להלחם בטרור, והצליחה רק בשנים האחרונות להתאושש מהמכה בתיירות. המכה היא קשה לא רק מבחינת תיירים ישראלים, אלא גם מבחינת תיירות זרה".

 

שגריר ישראל במצרים, אלי שקד, אמר הבוקר בנושא: "השעות הראשונות של הפיגועים היו קשות. אני הייתי מתחילת האירוע בקשר עם כמה גורמים רשמיים, ובסך הכל נתקלתי מצידם בהרבה רצון לשתף פעולה. הרושם שלי היה שהעברת הרצון הטוב, וההנחיות לשטח הלכה בצורה איטית, אך זה השתפר ככל שהשעות נקפו".

 

מאיר בן-ניסים מירושלים סיפר כי היה עם חבריו צפונית לביר-סוויר. "כששמענו את הפיצוצים רצנו למלון סמוך שקלט טלוויזיה ישראלית. חששנו שיהיה עומס בגבול ולכן לא חזרנו מייד לישראל. הבדואים התנהגו למופת, אמרו לנו שהם מצטערים על הפיגוע ושהם החליטו לאטום את האוזניים ולא להתערב. אני בטוח שהישראלים יחזרו לסיני. בכל מקום בעולם מסוכן היום ובכל מקום יש התרעות ושונאים את הישראלים, אז מה נעשה נסתגר פה?"

 

ההערכה: מטען הנפץ במשקל 150 ק"ג

 

בישראל מכה כעת ההכרה כי מדובר בסוג של פיגוע כמוהו לא נראה. תת אלוף (מיל') אלי טולנדו, לשעבר קצין הנדסה ראשי של צה"ל אמר ל-ynet כי על מנת להגיע לנזק כפי שנגרם למלון בטאבה יש להשתמש בכ-100 עד 150 ק"ג חומר נפץ. "מהתמונות שראיתי ניתן להעריך כי מכונית התופת שימשה את המחבלים בביצוע הפיגוע הכילה כמות כזו. מדובר, להערכתי, בחומר נפץ תיקני, T.N.T יצוק".

 

לדבריו, לא מן הנמנע שהמחבלים השתמשו במוקשים ישנים שנמצאים בסיני. "יש באזור זה שדות מוקשים רבים, ועשרה מוקשים הם במשקל 100 קילו חומר נפץ, לא צריך יותר מזה כדי לגרום נזק כזה. צריך לשים היטב לב לאפשרות שמדובר בשימוש במוקשים, ההצלחה עלולה לעודד אותם לביצוע פיגועים נוספים מסוג זה".


פורסם לראשונה 08/10/2004 11:27

 

בהכנת הידיעה השתתפו דיאנה בחור-ניר, שיה אגוזי, אפרת וייס, עופר מאיר, חנן גרינברג, אילן מרסיאנו ואבי כהן
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
אנשי פיקוד העורף בטאבה
צילום: רויטרס
צילום: איי פי
שרון. שיחה עם מובארק
צילום: איי פי
צילום: אחיה ראב"ד
מופז. מגה פיגוע
צילום: אחיה ראב"ד
צילום: איי אף פי
שיירת האמבולנסים
צילום: איי אף פי
צילום: איי פי
הישראלים חוזרים. המצרים מתירים
צילום: איי פי
צילום: יותם פרום
שלום. ביקש לאפשר לחזור ולהיכנס
צילום: יותם פרום
מומלצים