ארה"ב: תביעה ראשונה נגד יצרן תוכנת ריגול
ה-FTC ביקש מבית המשפט למנוע את המשך פעילותו של גבר מניו המפשייר, שהפיץ תוכנת הריגול המתקינה עצמה בחשאי על מחשבי הגולשים, ובין השאר - מנסה לפתותם לרכוש תוכנת אנטי Spyware מתוצרתו
רשות המסחר הפדרלית האמריקנית (FTC) הגישה תביעה ראשונית נגד סנפורד וואלאס מניו המפשייר, בעליהן של החברות Seismic Entertainment Productions Inc ו-SmartBot.Net Inc, בטענה כי הפיץ תוכנות השותלות במחשבים תוכנת ריגול, על מנת לפתות גולשים לרכוש תוכנות אנטי Spyware מתוצרתו.
על פי ה-FTC, תוכנת הריגול של וואלאס הותקנה במחשבי הגולשים ללא ידיעתם, לאחר שלחצו על באנר פרסומי שהוצג באתרי אינטרנט שונים. התוכנה עצמה מנצלת פירצת אבטחה בדפדפן אינטרנט אקספלורר של מיקרוסופט, ומאפייניה הם שינוי דף הבית במחשב, פתיחה עצמאית של כונן התקליטורים, האטת המחשב ואף השבתתו. סימן נוסף להימצאות התוכנה הוא שטף בלתי פוסק של פרסומות קופצות, המאיצות במשתמשים לרכוש את תוכנת Spy Wiper או Spy Deleter, שתפקידן להיפטר מתוכנות ריגול ומזיקים שונים.
מדובר בתביעה הראשונה שמגיש גוף ממשלתי בארה"ב נגד אדם המעורב בהפצת תוכנות אנטי ריגול, המהוות מטרד גדל והולך בקרב גולשים ברחבי העולם. הבסיס לתביעה הוא חוק האוסר על הונאה עיסקית, ובמסגרתה ביקש ה-FTC מבית המשפט לסגור את עסקיו של וואלאס, ולאלצו להחזיר כסף למשתמשים.
ה-FTC אמנם נקטה בעבר בצעדים שונים נגד חברות המייצרות תוכנות המשנות את דפי הבית בדפדפנים של משתמשים, אולם עד כה, טרם הוגשה תביעה נגד שהתקינה תוכנות בחשאי.
"אנחנו שמחים לראות שהם הגישו את התביעה. מדובר בשערוריה של ממש", אמר ארי שוורץ, מנהל המרכז לדמוקרטיה וטכנולוגיה, ארגון צרכנים אמריקני, שהביא את המקרה לידיעת ה-FTC.
תוכנות מזיקות
המונח 'רוגלה' (spyware) מתייחס לרכיבי תוכנה המשולבים לרוב בתוך תוכנות פופולריות, ומזיקים למחשב ולגולש בדרכים שונות, בהן מעקב אחר הרגלי הגלישה, גניבת מידע כגון סיסמאות או פרטי בנק, הקפצת חלונות פרסומת בלתי רצויים, הפניית דף הבית לאתר אחר וכדומה.
בשבוע שעבר אישר בית הנבחרים האמריקני שתי הצעות חוק, לפיהן התקנת תוכנות ריגול ללא יידוע מוקדם של המשתמשים אינו חוקי, ועלול לגרור אחריו קנסות ועונשי מאסר בפועל. הצעות החוק האלה טרם אושרו, אך כמה מדינות בארה"ב כבר חוקקו חוקים ייעודיים שעניינם מניעת הפצת תוכנות ריגול.