התפרצות קשה של מחלת השעלת בישראל: אלפים חולים
אלפי ישראלים חלו בשעלת מתחילת השנה • המחלה מאופיינת בהתקפי שיעול קשים וממושכים • היא מסכנת בעיקר תינוקות ועלולה לגרום להם לחנק • כדי להילחם במגיפה יוקדם החיסון לתינוקות מגיל שמונה שבועות לגיל שישה שבועות, ויקוצר משך הזמן בין החיסונים
לאור חומרת המצב פירסם מנהל המחלקה לאפידמיולוגיה, ד"ר פאול סלייטר, חוזר מיוחד, שבו מפורטות הקלות אחדות בחיסון נגד שעלת הניתן לתינוקות. זאת במטרה לבלום את התפשטות המחלה בישראל. בין היתר הוחלט להקדים את מתן החיסון הראשון נגד המחלה מגיל שמונה שבועות לשישה שבועות. עוד נקבע כי יש לצמצם את הרווח בין הזריקה הראשונה לשנייה ובין השנייה לשלישית לארבעה שבועות במקום שמונה, כמקובל היום. ועדת ההיגוי של המחלקה לאפידמיולוגיה במשרד הבריאות המליצה באחרונה להוסיף מנת חיסון נוספת נגד המחלה בכיתה א', אולם בינתיים לא נמצא לכך תקציב.
פרופ' רון דגן, מנהל היחידה למחלות זיהומיות בבית-החולים "סורוקה" ונשיא החברה האירופית למחלות זיהומיות בילדים, אמר אתמול: "אנחנו רואים מקרים רבים מאוד של שעלת. הילדים מחוסנים נגד המחלה בשנת החיים הראשונה שלהם, ולקראת כיתה א' החסינות נגד המחלה יורדת באופן טבעי. זו קבוצת הילדים שמרבה להידבק בשעלת ומעבירה את המחלה הלאה: להורים, למורים ולאחיהם הקטנים שטרם חוסנו נגדה".
יו"ר ועדת ההיגוי של המחלקה לאפידמיולוגיה במשרד הבריאות, פרופ' שמואל רשפון, אישר אמש כי רק מקרים מעטים של שעלת מדווחים למשרד הבריאות. "אנחנו מעריכים כי מדווחים לנו רק על 10%-20% מהחולים המבוגרים. איננו יודעים מהו שיעור הדיווח בקרב ילדים", אמר פרופ' רשפון. "לכן הגיוני שנוסף על 1,000 החולים שאנחנו יודעים עליהם יש עוד אלפי חולים שאיננו יודעים כלל על קיומם. חלק מהילדים שחוסנו בעבר נגד המחלה חולים בה שנית, אולם בדרך כלל מחלתם קלה יותר ממחלתם של ילדים שמעולם לא חוסנו. אנחנו מקווים שההמלצות החדשות יסייעו בצמצום התחלואה".
שעלת היא מחלה מידבקת ביותר, הנגרמת על-ידי החיידק בורדטלה פרטוסיס. החיידק מחולל התקפים של שיעול העלולים להיות מלווים בתחושת חנק. רוב החולים במחלה הם בני פחות מ-4.
הסימפטומים של המחלה מופיעים לרוב שבוע עד עשרה ימים לאחר ההדבקה. החיידקים פולשים לקנה הנשימה ולנתיבי האויר וגורמים להפרשה רירית – תחילה דלילה ולאחר מכן סמיכה. הזיהום נמשך בדרך כלל כשישה שבועות ומתנהל בשלושה שלבים. בתחילה החולה סובל ממחלה דמוית הצטננות, לאחר מכן מהתקפי שיעול חמורים ובסופו של דבר הוא מחלים באופן הדרגתי.
בשלב הראשון החולים סובלים משיעול, מנזלת, מחוסר תיאבון ומשיעול מטריד ויבש – בעיקר בלילה. לאחר מכן הם מפתחים התקפי שיעול הנמשכים כל שעות היום וכוללים חמישה עד 15 שיעולים רצופים המלווים בנשימה כבדה. לאחר כמה נשימות נורמליות עלול להתחיל התקף שיעול נוסף. במהלך השיעול נפלטות כמויות גדולות של ריר. התקף ממושך של שיעול עלול לגרום להקאה אצל תינוקות ולהפסקת נשימה. כחודש לאחר תחילת המחלה נעשים התקפי השיעול פחות תדירים ופחות חמורים.