שתף קטע נבחר

 

הפגישה עם שרון: "דו-שיח של חרשים"

מנהיגי המתנחלים, שנועדו עם ראש הממשלה לאחר נתק ממושך, הגדירו את הפגישה "קשה וטעונה, דו שיח של חרשים". שרון דחה את יוזמת משאל העם, הזהיר: "דברי הרבנים הם סכנה גדולה", ואמר: "בלי תוכנית מצבנו היה גרוע בהרבה, אל תתיימרו לייצג את העם יותר ממני". ראשי יש"ע מבטיחים "מאבק בכל הכוח למען משאל עם, כדי למנוע מלחמת אחים"

"זה היה ביזיון, דו-שיח של חרשים". כך אמרו ל-ynet בכירים במועצת יש"ע, שנועדו אתמול (יום א') עם ראש הממשלה בלשכתו בירושלים. מנהיגי המתנחלים, שזומנו ללשכתו של שרון לראשונה זה חודשים ארוכים כדי לשמוע מפיו פרטים על תוכנית ההתנתקות, הגדירו את השיחה "קשה וטעונה". שרון הסכים להגדרה זו, אך הציע לשמור על קשר רציף עם ראשי יש"ע. מאורחיו ביקש: "אל תתיימרו לייצג את העם יותר ממני".  

 

ראש הממשלה זימן את הפגישה במטרה "לשמוע על כאבם ומצוקותיהם של המתנחלים" לקראת מימוש תוכניתו המדינית. מנהיגי המתנחלים מצידם, שהגיעו לפגישה עם "בטן מלאה", דרשו משרון לקיים משאל עם על תוכניתו המדינית, או ללכת לבחירות בסוגייה זו. לדבריהם, הוא "לא סיפק כל תשובה הגיונית מדוע לא ללכת לעם".   

 

בתום הפגישה, שנמשכה למעלה משעה וחצי, אמרו ראשי המתנחלים: "פגשנו ראש ממשלה אטום שלא ענה על אף אחת משאלותינו, והוא נחוש להוביל את העם לקרע, שסופו מי ישורנו. נמשיך להפעיל לחץ דרך המערכת הפוליטית כדי להביא להכרעת העם, כדי להימנע מהידרדרות וממלחמת אחים".

 

ראש מועצת בנימין, פנחס ולרשטיין, אמר ל-ynet לאחר הפגישה: "שרון שלף נייר מוכן עם 'תשובות' לכל השאלות שלנו. הוא לא ענה על שום דבר, זה פשוט היה מביש. או שמישהו שולט בראש הממשלה או שהוא לקח פרוזק או רגיעון. אף אחד לא הבין מה קורה בתוך הישיבה. אנחנו הולכים עכשיו לחוסר דיאלוג מוחלט ולעימות בכל הכוח". 

 

דוחה את יוזמת משאל העם

 

לפגישה עם שרון, שהתקיימה לאחר נתק של כשנה וחצי, הגיעו יו"ר מועצת יש"ע, בנצי ליברמן, ראש מועצת אלפי מנשה, אליעזר חסדאי, ראש המועצה האזורית בנימין, פנחס ולרשטיין, ראש מועצת גוש עציון, שאול גולדשטיין, ראש מועצת קרני שומרון, אודי ליברמן, ראש המועצה האזורית חוף עזה, אבנר שמעוני, ראש מועצת דרום הר-חברון צביקי בר חי, דובר מועצת יש"ע, יהושע מור-יוסף ומזכ"ל אמנה, זאב (זמביש) חבר.

 

בפתח הפגישה אמר ראש הממשלה לנציגי המתנחלים: "אני עושה מאמץ להציל כמה שיותר. יש שלושה דברים מרכזיים שרציתי להשיג בפגישה: להרגיע את השטח, להשאיר את כוחות הביטחון מחוץ לוויכוח ולעצור את הדיבורים על סרבנות".

 

"אני מכיר אתכם ומוקיר את פועלכם", המשיך שרון. השתמשתם רבות במונח, 'אנו שליחי הציבור', אך זה קצת יומרני שאתם חושבים שאתם יודעים מהי דעתו של העם יותר ממני ומרבים אחרים". ראש הממשלה הבהיר כי הוא דוחה את יוזמת משאל העם: "איני מקבל את עמדתה של לימור (לבנת), דחיתי את הצעתה, כי יותר מכל אני חרד מכניעה לאיומים. שמעתי את דברי הרבנים ואני אומר לכם שזו סכנה גדולה ביותר לעם ישראל. אני חרד מכניעה לדבר הזה".

 

"המשאל הוא סיכון גדול", הזהיר ראש הממשלה. "ניתן גם לשאול, האם רוצים לחזור לגבולות 67' וזה יכול לגלוש גם לזכויות השבת, מעמד הרבנות והלאה. אתם לא היחידים שאחראים על הציבור, אין לכם יותר אחריות מאשר לי. בגין לא אמר לפני הבחירות ב-77' שיפנה את סיני, שמיר לא אמר לפני הבחירות ב-88' שילך למדריד, נתניהו לא אמר לפני הבחירות ב-96' שיפנה את חברון. המצב של היום מחייב את המהלך הזה. זאת משימה של כולנו להרגיע. כל אחד מאיתנו צריך להיאבק בסרבנות, כי מחר תהיה לכם סרבנות מהצד השני".

 

שרון הבהיר כי אין פניו לבחירות: "אני לא מציע ללכת לבחירות, אני אמנם לא חושש מזה ולא חושש שלא אבחר בתוך מפלגתי, אך בבחירות התוצאה תהיה בדיוק אותו דבר". הוא המשיך: "אל תצפו שהאמריקנים יגידו שהם תומכים בבניה בהתנחלויות, אל תחשבו שאין מאבקים, אתם לא יודעים בפני מה ישראל עומדת, ולא יודעים מה היה מצבנו אם לא היתה לנו תוכנית. למערכת הביטחון יש חופש מלא לפעול ואני לוחץ על כולם כולל על עצמי למצוא פתרונות טובים יותר כל יום. בלי התוכנית היינו במצוקות גדולות, גם המבצע בעזה היה נראה אחרת בלי תוכנית ההתנתקות. אני מבין שזה מכאיב לכם, תאמינו לי, גם לי זה מכאיב, אך ההבדל בינינו הוא שאני יודע מה מחכה לנו בלי זה".

 

התקופה הקשה ביותר מאז בית שני

 

במהלך השיחה אמר יו"ר מועצת יש"ע, בנצי ליברמן, לראש הממשלה: "זו אחת השעות הקשות של עם ישראל, מימי בית שני ועד היום לא ידענו ימים קשים כאלה. צה"ל נמצא על סף פילוג". אבנר שמעוני מגוש קטיף ניסה לדבר על לבו של ראש הממשלה, ותיאר לו שורה של מבנים בנווה דקלים שפגעו בהם פצצות מרגמה. "הוצאת 60 מתים מקבריהם אינה צעד דורסני?", שאל.

 

בנצי ליברמן הוסיף: "יחסנו לפגישה חשיבות רבה. מדינת ישראל נמצאת באחת משעותיה הקשות. יש פה פוטנציאל של קרע בעם ושסע. דרשנו מראש הממשלה לחזור לעם. הפגישה הזו היתה מבישה. נכנסנו לחדר אטום, ניסינו לחקור ולדרוש אך לא קיבלנו שום תשובות". ליברמן הוסיף ואמר כי יש ממשלה בישראל, חברי כנסת וציבור שיאמרו את דבריהם, והדרך היחידה לעצור את העניין היא לחזור אל העם.

 

אליעזר חסדאי, ראש מועצת אלפי מנשה, אמר: "זאת היתה אטימות מוחלטת, לא מעניין אותו מכלום. אריק שרון לא סופר את העם". ואילו זאב חבר מאמנה הזהיר: "כאשר אתם מחריבים את גוש קטיף, אתם מזריקים רעל ליהודה ושומרון".   

  

לפני הפגישה אמר צביקי בר-חי: "באנו במטרה להגיד שההתנהלות של ראש הממשלה כלפי ההתיישבות היא הגרועה ביותר, ואנחנו קוראים לו לחזור לעם". בהתייחסו לעובדה כי בעבר נמנה על ידידיו של ראש הממשלה, אמר בר-חי: "בענייני ארץ ישראל אין חברות". בהתייחס לשאלה לפיה אם ראש הממשלה יחליט ללכת אל העם, אם הם יקבלו את הכרעת העם, אמר בר-חי: "אנחנו חלק מהעם".

 

ראש מועצת גוש עציון, שאול גולדשטיין, אמר עם כניסתו לפגישה: "אנחנו לא נתנתק מהעם, ולא נגרום לפילוג בתוך העם, ולכן אנחנו דורשים מראש הממשלה לחזור אל העם אם במשאל ואם בבחירות".

 

מחוץ למשרד ראש הממשלה התקיימו בזמן הפגישה שתי משמרות מחאה, האחת של פעילי ימין קיצוני והשנייה של פעילי שלום עכשיו. בין שתי המשמרות הפרידה ניידת משטרה. פעילי הימין הקיצוני החזיקו בידיהם שלטים עליהם נכתב: "עם בוגדים לא נפגשים", ו"אריק בוגד". אנשי "שלום עכשיו" הניפו שלטים בהם נכתב בין היתר: "הרוב קובע: יוצאים מעזה ומתחילים לדבר", "פינוי התנחלויות – בחירה בחיים".

 

המשאל צובר תאוצה

 

בינתיים, רעיון משאל העם צובר תאוצה גם בממשלה. השרה לימור לבנת ממשיכה במאמציה לקדם את היוזמה. היום דנה לבנת עם ראש הממשלה ושרים בנושא והציגה הצעת פשרה, לפיה ההתנתקות תהיה כפופה למשאל עם והמתנחלים יתחייבו לקבל את התוצאות. מלשכת רה"מ נמסר לאחר הפגישה כי שרון "עדיין מתנגד עקרונית למשאל העם". 

 

מוקדם יותר פורסם, כי בסיעת הליכוד גובר הלחץ על ראש הממשלה, לקיים משאל עם על תוכנית ההתנתקות. לאחר שהשרה לימור לבנת כבר החלה לקדם את תוכניתה בעניין, הצטרפה למהלך באופן רשמי גם קבוצת "מורדי" הליכוד בראשות השר עוזי לנדאו.

 

לנדאו וחבריו החלו בהחתמת חברי סיעת הליכוד על מכתב שיופנה לראש הממשלה, הקורא לקיים משאל עם. במכתב מתחייבים מתנגדי ההתנקות לקבל את תוצאות המשאל, יהיו אשר יהיו. לדברי המורדים, "על מנת לשמור על אחדות העם ועל אחדות התנועה, יש לקיים משאל עם".

  

כפי הנראה כעת, מסתמן רוב בסיעת הליכוד התומך בקיום משאל עם. בנוסף ל-15 המורדים, תומכים במהלך השרים בנימין נתניהו, לימור לבנת, ישראל כץ, סילבן שלום וחברי הכנסת יובל שטייניץ ויו"ר הסיעה, גדעון סער. גם השר נתן שרנסקי, שאינו מכהן כחבר כנסת אולם נחשב לחבר סיעת הליכוד, תומך במשאל עם. אולם בכנסת, לאור התנגדות העבודה והחרדים, אין למשאל רוב, במיוחד כאשר לפי חוות דעת משפטית, יש צורך ברוב מיוחד - שכן המשאל כמוהו כחוק יסוד.   

 


פורסם לראשונה 17/10/2004 15:05

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
אל תתיימרו לייצג. שרון
צילום: איי פי
צילום: עמית שאבי
דו-שיח של חרשים. ראשי יש"ע
צילום: עמית שאבי
צילום: שאול גולן
"הולכים לעימות בכל הכוח". ולרשטיין
צילום: שאול גולן
מומלצים