חיפה: 3 ימי שביתה בבי"ס ליד אנטנת גל"צ
הלימודים בבית הספר "איינשטיין" בחיפה מושבתים זה היום השלישי ברציפות, במחאה על "הסחבת בטיפול בקרינה מאנטנת גלי צה"ל". החריגות ברמת הקרינה התגלו לאחר שהתושבים קלטו את השידורים באינטרקום. ראש עיריית חיפה: נמשיך לפעול מול שלטונות צה"ל עד להוצאת האנטנה
הקרינה והמחאה: תלמידי בית הספר "איינשטיין" בשכונת אלמוגי בחיפה שובתים גם היום (ד'), זה היום השלישי ברציפות במחאה על "הסחבת שנוקטים משרדי הממשלה בטיפול בקרינה מחוות האנטנות, ובראשן - אנטנת גלי צה"ל". מחר יחזרו הלימודים לסדרם.
במהלך הקיץ דרשו תושבי השכונה לבצע בדיקות קרינה, בעקבות תופעות חריגות של קליטת שידורי גל"צ במכשירי האינטרקום בשכונה וקשיים בהפעלת שלטים של מכוניות. הבדיקה גילתה חריגות של מאות אחוזים ברמת הקרינה באזור בית הספר ובשכונה כולה.
הלימודים בבית הספר הושבתו בתחילת השנה, כאשר משרד הביטחון התחייב להקים בשטח בית הספר או בסמוך לו תחנת ניטור שתפעל 24 שעות ביממה, וכן להפחית את רמת הקרינה. עד לרגע זה, טוענים ההורים, לא הוקמה תחנה כזו והמשרד לאיכות הסביבה אינו מבצע בדיקות קרינה מדי יום ביומו, ואינו מעביר לידיהם את התוצאות.
יו"ר ועד ההורים בבית הספר, יוסי מזון, אמר ל-ynet: "מאסנו בסחבת ובהבטחות החוזרות ונשנות של המשרדים השונים לקדם את נושא הוצאת האנטנה וניטור הקרינה באזור בית הספר. בתחילה התחייב משרד הביטחון להקים את תחנת הניטור בתוך שבועות ספורים. לאחר מכן ביקש חודש נוסף של ארכה. החודש שקיבל הסתיים בשבוע שעבר.
"השבוע התבשרנו כי משרד הביטחון הודיע כי בתוך חודשיים יפנה את אנטנת גל"צ מהמקום. אבל בהתחשב בעובדה שכל ההבטחות שנתן המשרד בעבר, לא קויימו, אנחנו לא נאמין עד שנראה את הדברים קורים. גם המשרד לאיכות הסביבה לא מעביר לידינו את התוצאות של בדיקות הקרינה שהוא עורך. אנחנו לא יודעים מתי הוא עורך אותן ומה התוצאות.
"לימור לבנת מתעניינת יותר בסוגיית עודד קטש"
יו"ר ועד ההורים היה שמח לראות את שרת החינוך, לימור לבנת, מתערבת בפרשה: "סך הכל, מדובר בבית ספר השייך למשרד החינוך. בשבוע שעבר היא היתה מאוד עסוקה בשאלה האם לתת או לא לתת אישור לעודד קטש לאמן את קבוצת גליל עליון. יש לי תחושה ששאלת הקרינה בבית הספר איינשטיין חשובה הרבה יותר, אבל כנראה שלזה אין לה זמן".
מזון הוסיף כי השביתה תוכננה מלכתחילה להיות בת שלושה ימים בכדי להתריע בפני הגורמים המטפלים בפרשה על המצב החמור השורר בבית הספר, ועל העובדה שהדברים אינם מטופלים במהירות הנדרשת.
עיריית חיפה, שתמכה בהשבתת בית הספר בתחילת השנה, הודיעה השבוע כי לדעתה ההשבתה הנוכחית אינה מוצדקת. "שלטונות צה"ל הודיעו כי כבר בימים הקרובים תותקן תחנת הניטור הקבועה שתמדוד את רמת הקרינה 24 שעות ביממה ותתריע על כל חריגה בזמן אמת" כך נמסר מהעירייה.
ראש העיר, יונה יהב, שעמד לאורך כל השנה בראש המאבק להסרת האנטנות מסר: "נמשיך לפעול מול קצין קשר ראשי כדי להוציא את אנטנת גל"צ מהמקום. כל המדידות שמבוצעות בימים אלה על-ידי המשרד לאיכות הסביבה מעידות כי רמת הקרינה במקום אינה חורגת כעת מהרמה המותרת".
המטרה: ניטור הקרינה 24 שעות ביממה
מנהל המשרד לאיכות הסביבה במחוז חיפה, רוברט ראובן, אמר ל-ynet כי המשרד לאיכות הסביבה מבצע בדיקה באזור בית הספר מדי יומיים שלושה, והתוצאות מועברות לידי עיריית חיפה.
מהמשרד לאיכות הסביבה נמסר ל-ynet: "לפי סיכום עם עיריית חיפה, עם צה"ל ועם ועד ההורים המשרד מתבצעות מאז חודש ספטמבר על בסיס כמעט יומי מדידות קרינה באזור בית הספר ובסביבת אתר האנטנות של צה"ל בחיפה.
המדידות שבוצעו במתחם בית הספר ובתוך המבנים של בית הספר הצביעו על רמות קרינה גבוהות ביחס למה שנמדד בשנים הקודמות אם כי נמוכות ביחס למה שנקבע כבלתי מזיק על ידי ארגון הבריאות העולמי וביחס למה שנקבע על ידי המשרד כיעד לתכנון מוקדי שידור.
המשרד דרש מצה"ל לפעול להחזרת המצב לקדמותו ולהורדת רמות הקרינה בהתאם. נקבע כתאריך יעד 6 באוקטובר, ואכן מיום זה נמדדו באזור בית הספר רמות קרינה שאינן עולות על רמות הקרינה הנמוכות ביותר שאפיינו את הפעלת האנטנות של צה"ל עד לשינוי שבוצע במאי 2004.
אי לכך, בכל הקשור לרמות הקרינה באזור בית הספר איינשטיין היום (רמות המאפיינות סביבה עירונית) אין למשרד דרישות נוספות מצה"ל. מיד כשנקבל מחו"ל את תחנות הניטור שהוזמנו לפני מספר חודשים, תוקם תחנה אחת, בתיאום עם הנהלת בית הספר וועד ההורים, במתחם בית הספר. התחנה תספק תוצאות באופן רציף לאורך כל שעות היממה".
מדובר צה"ל נמסר בתגובה ל-ynet: "את תחנת הניטור מקים המשרד לאיכות הסביבה על פי בקשת משרד הביטחון. התחנה הוזמנה בחו"ל, ואמורה להגיע בימים הקרובים. מיד עם הגעתה, היא תותקן במקום. הודעה ברוח זו הועברה על ידי משרד הביטחון לראש עיריית חיפה, למנהלת בי"ס איינשטיין ולוועד ההורים".
במשרד החינוך מזהירים כי הטיפול בליקויי הבטיחות ובמפגעי בטיחות הוא באחראיות הרשויות המקומיות. במקרה הנדון יצויין כי הגורמים האחראיים לאישור הצבתן של אנטנות הן הרשות המקומית והמשרד לאיכות הסביבה. בתוך כך גם הטיפול בקרינה מאנטנות היא בסמכות ובאחריות הגופים הללו. אי לכך, אומרים במשרד, טענות יו"ר ועד ההורים הן קנטרניות ואינן רלוונטיות.