לבנון: התפטרה ממשלתו של רפיק חרירי
ראש ממשלת לבנון, רפיק חרירי, וממשלתו התפטרו בצעד מחאה על הארכת מינויו של הנשיא הפרו-סורי, אמיל לחוד. חרירי הודיע שלא יעמוד בראש הממשלה החדשה. ארה"ב: זה צעד מחאה נגד ההתערבות הסורית. אנו מצפים שסוריה לא תתערב בהרכב הממשלה החדש
ממשלת לבנון, בראשות רפיק חרירי, התפטרה בצהריים (יום ד') במטרה לבצע שינויים בקבינט. חרירי הודיע כי אין בכוונתו לעמוד בראש הממשלה החדשה. הפיטורים יצאו לפועל, כצעד מחאה על הארכת כהונתו של הנשיא, אמיל לחוד.
חרירי הודיע על ההתפטרות במהלך פגישה עם הנשיא, אמיל לחוד. כך דיווחו גורמים רשמיים בארמון הנשיאותי. לדבריהם, הנשיא קיבל את ההתפטרות.
בחודש שעבר הוארכה כהונתו של הנשיא לחוד, בלחץ סורי. חרירי התנגד להארכת כהונתו של הנשיא הפרו-סורי, שהצריכה שינוי מיוחד בחוקה, וגררה ביקורת נוקבת מהקהילה הבינלאומית. לראשונה זה שנים רבות, התייצבה צרפת לצד ארה"ב בדרישה שסוריה תסיג את כוחותיה מלבנון. מועצת הביטחון של האו"ם חזרה פעמיים על קריאה זו.
בתגובה, הזהיר הממשל האמריקני את סוריה שלא להתערב בהרכב הממשלה החדשה בלבנון. דובר משרד החוץ האמריקני, ריצ'ארד באוצ'ר, אמר: "שמענו היום שראש ממשלת לבנון הגיש את התפטרותו. אנו מאמינים שזה צעד שנועד למחות על ההתערבות הפוליטית של הסורים בלבנון".
באוצ'ר הוסיף: "הבחירה של חברי הקבינט החדש וכל העניינים האחרים הקשורים לממשלת לבנון, חייבים להיעשות על ידי לבנון בלבד".
חרירי: מפעל שיקום אדיר
אמש התייצבו כל 15 חברות מועצת הביטחון, ובהן אלג'יריה, מאחורי הדרישה להוצאת החיילים הסורים מלבנון. סוריה מחזיקה בלבנון 14 אלף חיילים, ומתעלמת לפי שעה מהלחץ הבינלאומי.
חרירי, שכיהן כראש הממשלה ברוב הזמן שחלף מאז 1990, ייזכר כמי שעמד בראש מפעל השיקום האדיר של לבנון, שמלקקת את פצעיה ממלחמת אזרחים ארוכת שנים. התפטרותו מהווה את נקודות השיא במשבר הפוליטי ששוטף את לבנון בחודשים האחרונים מאז ההחלטה על הארכת כהונתו של הנשיא, אמיל לחוד, תוך כדי שינוי בחוקה הלבנונית.
אין זה סוד כי חרירי, איש העסקים והמיליארדר הממולח, לא ראה עין בעין עם לחוד את הדרך לנהל את לבנון. גם מבלי להצהיר על כך בפומבי, שאף חרירי ליתר עצמאות פוליטית וריבונית של לבנון ותקופת כהונתו לוותה במשברים רבים שפרצו בינו ובין הנשיא לחוד. בסביבת חרירי ובחוגים רבים בלבנון טענו כי הארכת כהונתו של לחוד היא תוצאה של לחץ והתערבות סורים בענייני לבנון.
התפטרות חרירי צפויה להגביר את הלחץ הבינלאומי על סוריה בכל הקשור למעורבותה בלבנון, וזאת לאחר שבחודש שעבר התקבלה במועצת הביטחון של האו"ם החלטה מיוחדת המגנה את מעורבות סוריה בענייני שכנתה. עם התפטרות חרירי תתקשה סוריה עוד יותר להתמודד עם הלחצים הבינלאומיים: למרות שרק אתמול הודיעו סוריה ולבנון כי החלטת האו"ם היא למעשה כניעה לתכתיבי ארה"ב, הרי שהתפטרות חרירי תיאלץ את סוריה לבחון מחדש את כל מדיניותה בלבנון.