שתף קטע נבחר

אספירין: איך תדעו אם הוא בכלל משפיע עליכם?

בשנים האחרונות הפך האספירין ללהיט וניתן דרך קבע לאנשים שעברו אירוע מוחי או סובלים ממחלות לב • מתברר של-20% עד 40% מכלל האוכלוסייה התרופה אינה מביאה תועלת, משום שהם עמידים להשפעותיה במינונים שניתנים להם • הבשורה הטובה: קיימת בדיקה לגילוי המינון הנדרש כדי שהאספירין יעבוד

ערב פסח 2003 נסעו אלי (52) ובני משפחתו ממושב בצפון הארץ שבו הם מתגוררים לאילת. "הכוונה היתה לחגוג את ליל הסדר במלון, ללון שם ולמחרת לרדת ב לצלילות בשארם, דבר שהפך אצלנו למסורת פעמיים בשנה – בפסח ובראש השנה", הוא מספר.

 

קילומטר מבאר שבע חש אלי סחרחורת ומועקה בבית החזה. "ניסיתי להתעלם", הוא משחזר. "חשבתי שזה תוצאה של חוסר שינה, עישון יתר ומתח, אבל בהמשך התערפלה לי הראייה ועצרתי בצד הדרך".

 

אשתו הבחינה בחיוורון שפשט על פניו, ולמרות התעקשותו הזמינה אמבולנס של מד"א. "כשהפרמדיקים הגיעו עוד צחקתי איתם, אבל מה שקרה אחרי זה אני כבר לא זוכר". עוד לפני שאיבד את הכרתו איבחנו אנשי מד"א שאלי לקה באירוע לב.

הוא קיבל טיפול במקום, הועבר לניידת טיפול נמרץ ומשם נלקח לבית החולים סורוקה.

 

"אחרי יומיים של אשפוז במחלקה פנימית עברתי צנתור, שבו נראו חסימות בעורקי הדם הראשיים ללב", מספר אלי. "אחרי שהתאוששתי מהצנתור, הסביר לי הרופא שלא יהיה מנוס מביצוע ניתוח מעקפים".

 

חודשיים אחר כך, במחלקה לניתוחי חזה ולב במרכז הרפואי הדסה עין כרם, עבר אלי ניתוח מעקפים בליבו. אחרי שהתאושש נשלח לביתו למנוחה ולשיקום, עם הוראות חד משמעיות לשינוי אורח חייו. "ההנחיות המרכזיות היו: ליטול גלולת אספירין ביום, לעבור למזון דל שומן, לחדול מעישון ולהרבות בספורט.

 

"זה נראה לי סיוט לא פשוט. די בעצלתיים הפחתתי את כמות הסטייקים עתירי השומן מהתפריט שלי, ירדתי מחפיסה וחצי של סיגריות לשלושת רבעי חפיסה, וספורט אני עושה במתינות אך בהתמדה. מה שנותן לי תקווה שאירוע הלב לא יחזור זה הנטילה הקבועה של האספירין".

 

לא משפיע בצורה שווה

 

אספירין ניתן לחולי לב ולמי שלקו בשבץ מוחי. בשנים האחרונות משתמשים בתרופה גם אנשים שמצויים בסיכון ללקות במחלות שונות, בעיקר מחלות לב וכלי דם. אבל רק מעטים יודעים כי 20% עד 40% מכלל האנשים עמידים לאספירין, כלומר: נטילתו אינה יעילה עבורם. במאמר שפורסם בחודש יולי האחרון ב'ניו יורק טיימס' צוין שכ-20 מיליון אמריקאים נוטלים אספירין דרך קבע, אך ההשערה היא שכ-40% מהם עמידים לתרופה.

 

הבשורה הטובה: בדיקת דם פשוטה יחסית, שמסתייעת במכשיר שמחקה במידה מסוימת את נימי הדם של גוף האדם, מסוגלת לאתר ברמת דיוק גבוהה יחסית עמידות לתרופה, וכן את המינון שנדרש כדי שנטילתה תהיה יעילה.

 

במחצית שנת 2002 גילו מומחים, ובהם ד"ר סלים יוסוף, פרופסור לקרדיולוגיה מאוניברסיטת מקמאסטר, שאנשים שעמידים לאספירין נמצאים בסיכון מוגבר למות ממחלת לב. עוד התברר שאספירין לא משפיע על כולם במידה שווה, עובדה שתיסכלה את החוקרים, שכן לא ניתן היה לקבוע מהו המינון האידיאלי לכל אדם שנוטל את התרופה.

 

אספירין מדלל את הדם וחוסם את החומר הכימי תרומבוקסאן, שמעודד היווצרות קרישי דם בעורקים. בקרב חלק מהמשתמשים בתרופה האספירין לא חוסם במידה מספקת את התרומבו - קסאן. תופעה זו מכונה 'עמידות לאספירין'.

 

רופאים נוהגים לרשום למי שעברו אירוע לב מינון של 100 מ"ג אספירין ליום, ו-350 מ"ג למי שעברו אירוע מוחי. "ממחקרים עולה שנטילת אספירין מונעת הישנות התקפי לב בשיעור של 65% ואירועים מוחיים בשיעור של 25%", אומר ד"ר ואדים

קרפוב, נוירולוג בכיר בבית החולים איכילוב ומנהל המרכז הרפואי הפרטי מ.ט.א.ו.ר. "האספירין מצליח לדלל את הדם כ-12 דקות לאחר נטילתו והאפקט שלו יעיל ל-10 ימים. היעילות שלו יורדת ב-10% ליום, ולכן יש ליטול אותו מדי יום".

 

הבדיקה: רמת דיוק של 96.1%

 

לצד השימוש באספירין למניעת הישנות אירועי לב ומוח, התברר בשנים האחרונות שאספירין עשוי להפחית את מספר הפוליפים במעיים, תורם להצלחת הפריות מלאכותיות, יכול למנוע במידה מסוימת התפתחות של סרטן המעי הגס ועוד. "מצד שני", מסייג ד"ר קרפוב, "בארצות הברית מתים כל שנה יותר מ-2,500 בני אדם כתוצאה מדימומים פנימיים שנגרמים מנטילת התרופה".

 

ניסיון ראשון לבדיקת יעילות האספירין נעשה באמצעות בדיקת שתן למדידת רמת הת - רומבוקסאן. נמצא שחולים שרמת החומר בשתן שלהם היתה גבוהה, היו בסיכון גבוה פי 3.5 למות ממחלת לב או כלי דם מאשר בעלי רמות נמוכות של תרומבוקסאן. בדיקה זו ירדה מהפרק כאפשרות של בדיקה שגרתית, משום שלא ידוע מהי הרמה האופטימלית של תרומבוקסאן בשתן.

 

בשלב הבא ניסו חוקרים לאתר באמצעות בדיקת דם את רמת החומר הפעיל של התרופה שנדרשת לשם חסימת התרומבוקסאן. "בשנת 97'", אומר ד"ר קרפוב, "התקבל אישור מינהל התרופות והמזון האמריקאי לשימוש במכשיר שמעבד

את בדיקת הדם ומזהה עמידות לתרופה". המכשיר הראשון, דמוי רובוט, הוכנס לשימוש בישראל כבר בשנת 2001, "ומאז הוא עבר שדרוג ונבדקו באמצעותו יותר מ-3,000 אנשים".

 

לדברי ד"ר קרפוב, הבדיקה בודקת שני פרמטרים: האם האספירין יעיל לנוטל אותו, ומהו המינון האופטימלי עבורו. "הדם שנלקח מהחולה מועבר למעין קופסה שמחקה במידה טובה את נימי הדם בגוף, דבר שמעלה את מהימנותה ודיוקה של הבדיקה לשיעור של כ-96.1%", הוא אומר.

 

עלות הבדיקה לעמידות לאספירין היא 1,190 שקל. היא לא נכללת בסל הבריאות ומתבצעת במרכז הרפואי מ.ט.א.ו.ר בלבד.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אספירין. לא כולם מושפעים
צילום: אביגיל עוזי
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים