מדוע לא תממן המדינה אשפוז סיעודי לשמיר?
זה נראה כמו סיפור ביורוקרטי מתסכל, אבל השורה התחתונה היא שעל פי החוק היום יצחק שמיר הקשיש אינו זכאי למימון אשפוז סיעודי, משום שזכויותיו כראש ממשלה לשעבר שונות מאלו של נשיא לשעבר - שזכאי לכך. בכנסת החליטו שישמעו את נציג המשפחה לפני שיכריעו סופית
האם צריכה המדינה לממן לראש הממשלה לשעבר, יצחק שמיר, בן ה-89, אשפוז סיעודי בשל גילו המתקדם ומצבו הרפואי? השאלה הזאת הופיעה לראשונה אתמול, בטורו של נחום ברנע ב"ידיעות אחרונות". למרות שישנם תומכים רבים ברעיון לסייע לראש הממשלה לשעבר מהליכוד, הרי שלפי שעה נראה כי הכנסת לא תעביר החלטה התומכת בכך.
מדוע? יו"ר ועדת המשנה לבחינת ההטבות והתנאים הנלווים לנשיאי המדינה ולראשי ממשלה לשעבר, ח"כ בייגה שוחט (עבודה), הסביר ל-ynet: "עקב השתנות המודלים של נשיאים וראשי ממשלה לשעבר, קיים צורך לגבש אמות מידה חדשות לגבי ההטבות והתנאים הנלווים". בוועדה המיוחדת חברים גם חברי הכנסת רוני בריזון (שינוי), חיים אורון (יחד), אלי אפללו (ליכוד) וניסים דהאן (ש"ס).
"זה לא סוד שהקמת ועדת המשנה היתה חיונית - כדי למנוע כל פעם סיפורים חדשים, דרישות להטבות שעולות בכנסת חדשות לבקרים",
כך פתח היום ח"כ שוחט את ישיבת הוועדה בנושא. בישיבה הוברר עד מהרה כי הוועדה נוטה שלא לאשר את בקשתה של משפחת שמיר לממן אשפוז סיעודי לראש הממשלה לשעבר בעלות של כמעט 30 אלף שקלים בחודש. על פי החוק כיום לא מגיעה לשמיר הטבה שכזו.
שוחט ביקש לקראת סיום הישיבה לאסוף נתונים ממשרד ראש הממשלה ומלשכת נשיא המדינה ולערוך השוואה בינלאומית לגבי ההתייחסות לבעלי תפקידים לשעבר. היועצת המשפטית של הכנסת, אנה שניידר, סקרה את זכויותיהם של נשיאים וראשי ממשלה לשעבר. לדבריה, רק נשיא המדינה רשאי להטבות בתחום של שירותים רפואיים ואשפוז. הזכאות, אגב, חלה גם על בני הזוג, ילדי הנשיא עד גיל 18 ושאריו.
לעומת זאת, שונות זכויותיו של ראש הממשלה לשעבר. בתחום השירותים הרפואיים ואשפוז אין לו זכאות, החל משנת 86, אולם מי שהיה זכאי לשירותים אלה לפני תאריך זה ימשיך לקבלם. הוועדה טרם הכריעה אם לאשר את בקשת משפחת שמיר, מכיוון שהתקבלה בקשה מנציג המשפחה להופיע בפני הוועדה. בשבוע הבא תתקבל הכרעה סופית.