מזנונים בתיכונים בת"א: מקקים, הרעלות וזוהמה
דו"ח מבקרת עיריית תל אביב חושף ממצאים קשים על תנאי התברואה בבתי-ספר בעיר. בעירוני ט' "נתגלו תיקנים חיים ולחמניות מונחות על הרצפה". בשבח-מופת נמצא "מטבח לא נקי ובשר גולמי המוחזק בטמפרטורת החדר". הבשורות הטובות: מאז התגלו הממצאים, לפני כשנה, הליקויים תוקנו
מקקים, הרעלות מזון, מטבחים מטונפים וזוהמה כללית - אלה רק חלק מהממצאים המזעזעים שמצאה מבקרת עיריית תל-אביב, עו"ד חיה הורוביץ, בחלק משבעת המזנונים בבתי ספר תיכוניים בעיר, במהלך ביקורת בחודשים יולי-אוקטובר 2003.
בתי הספר שנבדקו בדו"ח המבקרת, המתפרסם אחר הצהריים (יום א'), הם עירוני א', צייטלין, עירוני ד', עירוני ז', שבח-מופת, עירוני י"א ועירוני ט'.
בשנים האחרונות החליף המזנון הבית ספרי את מקומו של הסנדביץ' המסורתי שנהגו התלמידים להביא מהבית. תמורת סכום מסובסד יכולים התלמידים לקנות לעצמם חטיפים, שתייה קלה, שתייה חמה, טוסטים ולאחרונה השתכלל התפריט והוא כולל אוכל בשרי - המבורגרים, נקניקיות ושווארמה.
בשל הפופולריות הרבה בקרב התלמידים מגבירות הרשויות המקומיות את הפיקוח עליהם. עיריית תל אביב נוהגת מזה שנים לתת את הזכות להפעלת המזנונים בבתי הספר לנכים ונזקקים, כאשר הרעיון המנחה הוא שיקומי. המועמדים להפעלת המזנונים נבחרים בעקבות פניות חברי מועצת העיר, עובדים סוציאליים ורשימת הממתינים באגף הרווחה.
הממצאים הקשים ביותר נמצאו בבתי הספר עירוני ט' ושבח-מופת.
עירוני ט': תיקנים חיים ואוכל ללא קירור
בעירוני ט' למדו בשנה שעברה, בה התקיימה הביקורת, 1,120 תלמידים. התלמידים אינם רשאים לצאת מתחום בית הספר בזמן ההפסקה כך שמרביתם רוכשים אוכל במזנון.
המבקרת ציטטה ביקורת תברואתית של משרד הבריאות שנערכה באותה שנה: "בעת הביקורת נתגלו תיקנים חיים בעסק. לחמניות מתוך קרטון מונחות ישירות על הרצפה. הכריכים מוחזקים בטמפרטורת החדר ולא בקירור כנדרש". עוד על פי הדו"ח, "המחסן משמש גם לטיגון ולאפייה, נמצא לכלוך במקררים והטמפרטורה שנמדדה בבשרים היתה נמוכה מהנדרש בחימום".
עוד צוין כי לעסק יש רשיון למכירת כריכים בלבד, אבל בכל זאת מטגנים שם צ'יפס ושניצלים, מכינים סלט ירקות וצולים שווארמה. כמו כן, נעשה חימום של דברי מאפה מוכנים.
שבח-מופת: הרעלות מזון חוזרות ונשנות
בבית הספר שבח-מופת, בו למדו בשנה שעברה 1,440 תלמידים, התלוננו הורים רבים על הרעלות מזון חוזרות ונשנות של ילדיהם לאחר שאכלו במזנון, אותו מפעיל משוקם סמים.
בבדיקה שנערכה על ידי משרד הבריאות בנובמבר 2002, התברר כי המזנון עובד ללא רשיון. כמו כן התגלו ממצאים תברואתיים חמורים, בין השאר נמצא כי על שולחן עבודה אחד מונח קרטון עם המבורגרים ומעליו שווארמה מוכנה ולידם ביצים גולמיות וירקות. לדברי המפקח המחוזי של משרד הבריאות, "הסידור פסול ומהווה סכנה לזיהום מאכלים המוכנים לאכילה על ידי מאכלים גולמיים מן החי".
עוד כתב המבקר כי במקום נמצאו "תבניות ביצים המוחזקות ללא קירור, מטבח לא נקי ובשר גולמי המוחזק בטמפרטורת החדר".
לאחר הביקורת הוגשה תביעה על ידי האגף לפיקוח עירוני על ניהול עסק ללא רשיון והפרת תנאי תברואה. בית המשפט הורה לסגור את המקום ולערוך ביקורת. בבירור שנערך בספטמבר 2003 התברר כי המזנון וחדר האוכל שנבנה בצמוד לו, פועלים למרות צו סגירה שהוצא למקום ב-1 באוגוסט 2003.
המבקרת קבעה בעקבות הממצאים בשני בתי הספר, כי "על אגף רישוי העסקים לבצע בדיקות חוזרות ונשנות בכל המזנונים ככלל, ובמזנון שבעירוני ט' בפרט, וזאת על מנת לוודא כי מפעילי המזנונים אינם מפרים את תנאי הרשיון ובבתי העסק אין ליקויים תברואתיים".
בשאר בתי הספר לא נמצאו ליקויי תברואה חמורים והביקורת מתייחסת בעיקר לגודל המבנים וחוזי השכירות מול העיריה.
עוד המליצה המבקרת שמינהל השירותים החברתיים ומינהל החינוך ישקול מחדש את מתן הזיכון להפעלת המזנונים בבתי ספר ללא מכרז למשוקמי עבירות סמים, שכן "הנגישות של תלמידים למפעיל המזון בבית הספר, שהינו משוקם סמים, עלולה לדעת הביקורת ליצור מצבי סיכון לתלמידים, במיוחד לאור תופעת נגע הסמים שפשטה בקרב בני הנוער".
העיריה הגבירה את הפיקוח
בפברואר האחרון התקיימה ישיבה בראשות מנכ"ל העיריה, מנחם לייבה, שדנה בממצאים. בעקבות זאת הוקם צוות שהחמיר את התנאים בנוגע להגדרה מיהו משוקם, וכן בוצעו פעולות לתיקון הליקויים כגון בדיקה מחדש של תפקודם ועמידתם בקריטריונים של מפעילי המזנונים, גיבוש תביעות נגד מפעילי המזנונים בעלי חובות כספיים לעיריה ושאינם עומדים בתנאי רשיון העסק והגברת הפיקוח התברואתי עליהם, שנערך אחת לשלושה חודשים.
מנהלי בתי הספר מסרו בתגובה לממצאים כי מעורבותם בכל הקשור למזנונים הינה מינימלית, כיוון שהם אינם שותפים להליך בחירת מפעילי המזון, וההכנסות מהמזנונים מועברות לקופת העיריה ולא לקופת בית הספר.
מעיריית תל אביב נמסר בתגובה: "יש לזכור שהדו"ח מתייחס לשנת 2003. מאז נערכה הביקורת הוחלף מפעיל המזנון בעירוני ט' והוקם מזנון חדש בשבח-מופת, לאחר סגירת המזנון הישן בהוראת משרד הבריאות. המזנון החדש הוכשר למכירת מזון ולחלוקת ארוחות חמות לתלמידים".