שתף קטע נבחר
 

כל העובדות מאחורי כאבי הגב

אילו חלקים בגוף מעורבים בכאב הגב ואיך הוא בעצם מתחיל, איך בנוי הדיסק וכמה אנשים סובלים מכאבי גב. העובדות שלאורך עמוד השדרה

אם נדמיין לרגע שגופנו הוא יקום בפני עצמו, הרי שעמוד השדרה הוא מרכז היקום, או אם תרצו: עמוד התווך שלו. בניגוד לאיברים אחרים בגופנו, לעמוד השדרה אין תחליף, והוא האחראי הראשי לביסוס היציבות הגופנית שלנו (ובמובנים רבים גם לביסוס יציבותנו הנפשית), ובכך הוא משליך על מהותנו בכללותה.

 

משפטים שאולים מעולם הרפואה, כגון 'תן לו גב' במשמעות של תמוך בו או 'חסר עמוד שדרה' שמתאר אדם לא יציב בדעותיו, נהגו מן הסתם במוחם הקודח של מי שמבינים דבר או שניים ברפואת הגב. הגב הוא החוסן של כל אחד ואחת מאיתנו. הוא 'נושא' על גבו את ה'חבילה' הפרטית שלנו לטוב ולרע. ההשלכות הפיזיות/רפואיות של עצם הנשיאה הזאת רבות ומגוונות.

 

צמד המילים 'ניתוח גב' מביא עימו בהרבה מקרים תגובות קשות של חרדה. ניתוח גב נתפס בעבר הלא רחוק כאחד הניתוחים היותר מסובכים ומסוכנים. הפחד הבלתי נשלט מהכאבים שנלווים לניתוח ומתהליך ההחלמה הארוך היה מזוהה מאוד עם הניתוח עצמו.

 

הבשורה המשמחת והמרגיעה היא שכיום, בזכות טכנולוגיה מתקדמת, לא ממהרים 'לפתוח' את הגב לשם ביצוע ניתוח גדול, ובהרבה מקרים נעשית חדירה מזערית אל המקום הנגוע ללא תופעות לוואי, ותהליך ההחלמה לאחר מתן הטיפול הוא כמעט מיידי.

 

במרבית המקרים הטריגר שמוביל אותנו בסופו של דבר לרוץ אל הרופא הוא אותו כאב שנלווה לבעיות גב. לעיתים מדובר בכאב חזק במיוחד, שאין שני לו.

 

מהו עמוד השדרה?

 

עמוד השדרה הוא מרכז השלד האנושי שבאמצעותו נתמכות ואליו מחוברות יתר עצמות הגוף. עמוד השדרה עשוי חוליות של עצם ספוגית, שתפקידן לשאת את משקל הגוף. בין הספוגיות מצויות לוחיות (דיסקים) שעשויות סחוס.

 

עמוד השדרה מורכב מ-24 חוליות, שניתן לחלקן באופן סכמטי לארבעה אזורים עיקריים:

  • האזור הצווארי – מורכב מ-7 חוליות.
  • האזור הגבי (חזי) – מורכב מ-12 חוליות.
  • האזור המותני (גב תחתון) – מורכב מ-5 חוליות.
  • נוסף על כך קיימות גם עצם העצה ועצם הזנב.

 

החוליות מורכבות מגוף החוליה וזוג קשתות החוליה. הקשתות, שמצויות מאחורי גופי החוליות, מתחברות זו לזו ויוצרות חלל דמוי צינור שנקרא 'תעלת עמוד השדרה'. בתוך התעלה עוברים חוט השדרה והעצבים מאזור הצוואר העליון ועד לגב התחתון. שורשי העצבים יוצאים מהתעלה ומעצבבים את כל איברי הגוף: ידיים, רגליים ואיברים פנימיים. מאחורי התעלה ממוקמים זיזים גביים, שמגינים עליה, ומפרקים קטנים, שמאפשרים תנועה בין החוליות.

 

כאמור, בין גוף חוליה אחד למשנהו נמצא הסחוס, שנראה כדיסק שטוח ועגול. לדיסק שני תפקידים חשובים: א. להעניק תמיכה ולייצב את עמוד השדרה והחוליות. ב. לאפשר כיפוף והטיה של עמוד השדרה.

 

איך בנוי הדיסק?

 

חלקו החיצוני של הדיסק עשוי סחוס בצורת טבעות. חלקו הפנימי (הנוקלאוס) מכיל נוזל שפועל כמו נוזל בתוך בוכנה. הנוזל יכול לפרוץ החוצה דרך סדקים שעלולים להיווצר בטבעת החיצונית, ולהוביל למצב של לחץ על תעלת עמוד השדרה ועל העצבים שנמצאים בתוכה.

 

מרבית כאבי הגב נגרמים כתוצאה מבעיות של עמוד השדרה עצמו – בחוליות, במפרקים, בדיסקים שבין החוליות, בעצבים שנלחצים בתעלת עמוד השדרה וברקמות הרכות שסובבות את עמוד השדרה (שרירים ורצועות).

 

חשוב מאוד לברר מהו הגורם העיקרי לכאבים (יכולים להיות גורמים מרובים) ולאבחן אותו באופן נכון ומדויק בטרם מתחילים בטיפול, כיוון שיש מגוון עצום של טיפולים.

 

הסטטיסטיקה של כאבי הגב

 

להלן הסטטיסטיקה הקשה של כאבי גב, כפי שעולה ממחקרים שנעשו בארץ ובחו"ל:

  • כ-80% מכלל האוכלוסייה סובלים מבעיות גב ברמה זו או אחרת.
  • כ-80% מכאבי הגב חולפים מעצמם בתוך חודש.
  • ב-90% מהמקרים יחלפו כאבי הגב כעבור חודשיים. לכאבי גב יכולות להיות כמה סיבות:
  • בעיה בעמוד השדרה.
  • סיבות פסיכוגניות.
  • מחלה או ליקוי תפקודי של איברים פנימיים.
  • מחלות נוירולוגיות או מחלות שרירים.

 

הדיאגנוזה של כאבי גב

 

הדיאגנוזה הסופית, שבעקבותיה יוחלט על המשך הטיפול ההולם בבעיית הגב, מתבצעת בשלושה שלבים עיקריים.

 

  • השלב הראשון: האזנה לחולה ולסיפור המחלה שלו.

  • השלב השני: שלב האבחנה הידני/חיצוני. בשלב זה מבצע הרופא בדיקה גופנית.
  • השלב השלישי: ביצוע שיקוף רנטגן (או CT או MRI , על פי שיקול דעת רפואי).

 

 

 

לעיתים קרובות עלולים כלי האבחון הרדיולוגיים לבלבל וליצור תמונה אחרת מזו שמתקבלת באבחון החיצוני. למה הכוונה? לפחות ב-30% מהמקרים יראה הצילום סימנים לא תקינים, למשל של פריצת דיסק, למרות שהמטופל לא מתלונן על כאבים, וכשלמעשה לא צריך כלל לטפל בפריצת הדיסק. משמעות הדבר היא שהכלים הרדיולוגיים לאבחון הם לא חד משמעיים. הם יכולים להיות טובים מאוד, אך גם מבלבלים מבחינת הדיאגנוזה הסופית, שמטרתה להקל את כאבו של החולה ולרפא אותו. לעיתים תוצאות הצילום חסרות משמעות מהבחינה הקלינית. חשוב שהרופאים ישימו לב לכך בעת קביעת האבחון הסופי, על מנת שלא יטעו באופן הטיפול.

 

השתתפו בכתיבת הכתבה: ד"ר ראובן גפשטיין, מנהל מחלקת עמוד שדרה. רופאים בכירים במחלקת עמוד שדרה: ד"ר יוסי לייטנר, ד"ר איליה פיקרסקי, ד"ר יבגני פבזנר, ד"ר רמי דוד. מרכז רפואי מאיר
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: סי די בנק
כאבי גב. העובדות
צילום: סי די בנק
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים