שתף קטע נבחר

תעלומה: למה הסרטן מכה במטולה?

מה קורה במטולה? שנים-עשר תושבים חלו בחודשים האחרונים בסרטן • אחד התושבים: "יש פה אנטנות סלולריות ואנטנות של הצבא, וצריך לבדוק אותן" • המשרד לאיכות הסביבה: נבדוק בימים הקרובים

מרים פיינר מתקשה להסתיר את דאגתה. "בזמן האחרון יש יותר מדי אנשים שחולים בסרטן במטולה. אני לא יודעת מה בדיוק הבעיה, אבל אני יודעת דבר אחד: לא יכול להיות שבמקום כל-כך קטן יחלו כל-כך הרבה חולים בפרק זמן כל-כך קצר", אומרת פיינר, תושבת המושבה כבר 18 שנה, שלא מזמן נתגלה בגופה גידול סרטני.

 

פיינר (50), שהיתה במשך שנים "דודה מרי" עבור חיילים ששירתו בלבנון, תתחיל בימים הקרובים את הטיפול במחלתה. "אני אמורה לעבור 33 הקרנות, וזה יהיה מאבק לא קל", היא מספרת.

"אחרי שחליתי, כל החברות שלי הלכו להיבדק, ובכלל הרבה מאוד אנשים עורכים בדיקות מדי יום".

 

ולנהירה זו יש כנראה סיבה. על-פי הנתונים שבידי התושבים, בשנה וחצי האחרונות נתגלו במטולה 12 מקרי סרטן. במושבה שמונה כ-1,800 איש את התופעה הזו קשה להחמיץ.

 

"יש באיזור שלנו הרבה אנטנות של החברות הסלולריות וגם של הצבא, והרשויות צריכות לבדוק אם הן לא פולטות קרינה ברמה חריגה", טוען אברהם פיינר, בעלה של מרים. "בעבר לא היו לנו כל-כך הרבה חולים במושבה. אנשים נמנעים מלדבר בפומבי על התופעה מחשש שהתיירים לא יבואו אלינו. חייבים לחקור מה קורה כאן".

 

גם בעיניו של דובי אמיתי, סגן ראש המועצה המקומית, משהו רע מאוד קורה במושבה שעל גבול הצפון: "זו שערורייה, ואסור לנו לטמון את הראש בחול. יש עלייה בסרטן במטולה, בעיקר בשנה וחצי האחרונות, וזה בהחלט מדאיג כי לא מדובר באדם או שניים", אומר אמיתי. לדבריו, בימים הקרובים יוקם במושבה צוות לבחינת התופעה.

 

ראש המועצה, קובי כץ, מאשר גם הוא שיש עלייה במספר חולי הסרטן. "במוצב נרקיס שמעלינו יש הרבה אנטנות, אבל על-פי דיווח של גורמי הצבא, אין שם קרינה חריגה.

בכל מקרה אנו עורכים בדיקות קרינה עם חברה פרטית ובימים הקרובים נדרוש בדיקה נוספת מכל הגורמים השונים", מבהיר כץ.

 

מהמשרד לאיכות הסביבה נמסר שבבדיקות שנערכו ביישוב לא נמצאה קרינה חריגה, אך ציינו שיערכו בדיקה נוספת בימים הקרובים.

 

במשרד הבריאות אמרו אתמול לכתבתנו רבקה פרייליך כי בנפת צפת, שאליה שייכת מטולה, לא נצפתה עלייה במקרי התחלואה בסרטן, ובשנים 1999-2001, אז נערכו בפעם האחרונה דגימות, היו שיעורי התחלואה בנפה שווים לממוצע הארצי ואף נמוכים ממנו.

 

מפורום החברות הסלולריות נמסר בתגובה:

"אתרי השידור של החברות הסלולריות, המצויים ברחבי הארץ ובמטולה, נבדקים באופן שוטף בהתאם לחוק ונמצאו כעומדים בתקנים המחמירים של המשרד לאיכות הסביבה. כל אתרי השידור הפועלים בארץ, עומדים בתקני הבטיחות הנהוגים בכל מדינות העולם המערבי שאומצו על ידי ארגון הבריאות העולמי (ICNIRP). ראוי להדגיש כי תוצאות הבדיקות בשטח, הנערכות מידי שנה, מצביעות על עוצמות קליטה ושידור מזעריות ביחס לתקן המחמיר.

 

תוצאות הבדיקות מפורסמות באתר האינטרנט של המשרד לאיכות הסביבה, ופתוחות לעיון הציבור בכל עת. בנוסף, עומד מוקד השירות של פורום החברות הסלולריות לרשות תושבי המדינה בכל עניין.

 

ראוי לציין את חוות דעתו של ד"ר מנחם מרגליות, חוקר בנושא בטיחות קרינה בנחל שורק, הקובעת: "למרות המאמצים האינטנסיביים הנערכים לגילוי השפעות שליליות של קרינת גלי רדיו בעוצמות נמוכות, לא נתגלתה סיבה לחשוב כי חשיפה לקרינת רדיו, ברמות שמתחת למומלץ ע"י ICNIRP, יש בה משום השפעה שלילית על בריאות האדם- כולל התייחסות מחמירה לאוכלוסיות בעלות בריאות בסיסית לקויה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אפי שריר
מה מקור הסרטן במטולה?
צילום: אפי שריר
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים