שתף קטע נבחר

שכונה תיבנה על עתיקות במודיעין

אתר ובו ממצאים מהתקופה החשמונאית ומהתקופה הכלכוליתית אמור להפוך לחלק משכונה חדשה המוקמת בימים אלה במודיעין. העמותה המקומית פנתה לנשיא המדינה בבקשה שיסייע במניעת ההרס. ברשות העתיקות אומרים "אי אפשר להטיל וטו על כל אתר שיש בו עתיקות"

העמותה לשימור אתרים ונוף במודיעים פנתה בשבוע שעבר לנשיא המדינה, משה קצב, בבקשה שיסייע במניעת הרס עתיקות שנחשפו לאחרונה בעת בניית שכונה חדשה בעיר. "בחפירות 'הצלה' שנערכו לאחרונה בשכונה חדשה של מודיעין", כותבת לנשיא יו"ר העמותה, דר' עפרה אורבך, "נמצאו ממצאים שאם יאבדו זו תהא בכייה לדורות לתושבי מודיעין, לעם ישראל ולמדע".

 

דרומית ליישוב רעות נחשף אתר חשמונאי, מספרת אורבך, הכולל בצמוד בית בד תעשייתי גדול, עם מתקני ריסוק סחיטה ואגירה ובצמוד לו שני בורות מים ענקיים, אגן אבן גדול, משקולות ובריכה מטוייחת. לידם נחשף מקווה טהרה. שוחרי השימור אומרים כי יכול להיות שכאן ייצרו שמן נסך לבית המקדש.

 

בגבעה הסמוכה, כותבת דר' אורבך, נמצא אתר נוסף שהעמותה מבקשת לשומרו - מתחם כלכוליתי, מקדש או מבנה מגורים, שנמצא במרכז של אזור תעשייה עתיק שלם: מחשופי סלע שנחצבו ליצירת ספלולים, אגנים או בריכות בהיקף של עשרות ריכוזים כאלה, תעשייה שאין

החופרים יודעים למה שימשה. בין המצאים הרבים המון חרצני זית גדולים - זית מבוית. אורבך תמהה האם זו העדות לראשית ביות זית-הבר. "האתר הכלכוליתי הוא באמת וואו", אומרת אורבך ל-ynet, "רק מי שמבין קצת בתרבות האנושית מבין מה באמת יש שם. כל המדרון מלא למעלה מאלפיים ספלולים כאלה, שווה לבוא לראות".

 

רשות העתיקות: אין חשיבות לאומית או תיירותית

 

לטענת העמותה נדרשים עוד חודשים רבים של חפירה לחשיפת מלוא האתר, אך תוך ארבעה ימים תנטש החפירה והדחפורים יעלו על האזור. רשות העתיקות, כך טוענת העמותה בפני כבוד הנשיא, ויתרה על שני האתרים בלי שאיפשרה לחופרים לגמור את חשיפת האתר. "רשות העתיקות נכנעת ללחץ משרד השיכון והקבלנים ומשחררת להריסה נכסים של כולנו. האם כמה ווילות בשכונה של מודיעין חשובות יותר משרידי תרבותנו?".

 

"מדובר בהכפשות שאינן ראויות לפרסום", אומרים ברשות העתיקות בתגובה. באתר החשמונאי הסתיימה החפירה לפני כשלושה שבועות, חפירת האתר הכלכוליתי מסתיימת בימים אלה. הרשות נמצאת במגעים מול הגורמים המתכננים וישנן שתי אפשרויות האחת היא שהעתיקות ישמרו בתוך שטח ירוק, והשנייה היא שהאתרים יכוסו כמשמורת לדורות הבאים, ושהבנייה תעשה מעליהם על כלונסאות, תוך צמצום הפגיעה למינימום האפשרי.

 

עוד אומרת דוברת הרשות כי שיקול הדעת הוא מקצועי.

לא מדובר באתרים בעלי חשיבות תיירותית או לאומית ממדרגה ראשונה, היא מוסיפה, "אי אפשר להטיל וטו על כל אתר שיש בו עתיקות". עוד מציינת הדוברת כי אין לרשות משאבים לתחזק את הממצאים כאתר פתוח.

 

אורבך נדהמת מן התגובה הממעיטה בערכם של הממצאים, ומכנה אותה "קישקוש מקושקש". לדבריה, דוברת הרשות משקרת. "הבולדזרים מתקדמים, ורשות העתיקות היא רשות העתיקות".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מנחם בנטוב
מקווה טהרה. דרומית לרעות
צילום: מנחם בנטוב
מומלצים