הבנקים: החוסכים ייפגעו מהמלצות דו"ח בכר
בתגובה לפרסום המלצות הוועדה, אומר מנכ"ל איגוד הבנקים: יישום ההמלצות לא יעודד את התחרות, ואף עלול לפגוע בה, תוך ייקור השירותים הפיננסיים לצרכנים. בנק הפועלים: יישום המלצות הוועדה עלול לגרום נזק בלתי הפיך למשק
"יישום המלצות צוות בכר לא יעודד את התחרות, ואף עלול לפגוע בה, תוך ייקור השירותים הפיננסיים לצרכנים". כך אמר היום (ב') מנכ"ל איגוד הבנקים, פרדי וידר, בתגובה לפרסום המלצות דו"ח צוות בכר.
לדברי וידר, "ראשי האוצר ובנק ישראל מובילים את מערכת הבנקאות ושוק ההון בישראל בכיוון הפוך למקובל בעולם, ובניגוד גמור להמלצות חד משמעיות של המוסדות הפיננסיים הבינלאומיים ומומחים מטעמם".
דו"ח של מומחי קרן המטבע הבינ"ל והבנק העולמי קבע כי מבנה מערכת הבנקאות בישראל אינו מונופוליסטי ואינו פוגע ביכולת השוק לפתח תחרות. דו"ח נוסף של חברת ייעוץ אמריקנית שהוגש לשר האוצר קבע כי המלצות צוות בכר לא יתרמו לפתרון הבעיות מהן סובל המגזר הפיננסי, והביע חשש כי הרפורמה המוצעת תפגע ביציבות הבנקים ובכושר התחרות הבינלאומי שלהם.
לדברי וידר, אימוץ ההמלצות תוך התעלמות מהמלצות המומחים בעולם יוצר סיכונים מיותרים לשוק ההון ולציבור החוסכים. לדבריו, "בשם רפורמה בשוק ההון, מבקשים ראשי האוצר ובנק ישראל לבטל את זכות הציבור לבחור מי ינהל עבורו את החסכונות". לדבריו, בכל הסקרים והבדיקות שנעשו התברר כי לציבור יש אמון בניהול החסכונות על ידי הבנקים.
לדברי איגוד הבנקים, הבנקים תומכים בשאיפה של צוות בכר להגביר את התחרות ולהקטין את ניגודי העניינים במערכת הפיננסית בישראל, אך הרפורמה המוצעת לא תשיג את מטרות אלו. המומחים ציינו, כי ניגודי עניינים קיימים בכל תעשיית קרנות הנאמנות בעולם, וניתן לטפל בהם באמצעים שונים, ביניהם הגברת שקיפות, חקיקה ונהלים ואכיפה בענישה.
בנק הפועלים: יישום ההמלצות יגרום נזק בלתי הפיך למשק
מבנק הפועלים נמסר, כי הבנק מצטער על המלצות ועדת בכר. הבנק משוכנע, כי לגבי חלק ניכר מההמלצות התוצאה לא תהייה "רפורמה" בשוק ההון, אלא נסיגה עמוקה, והפיכת שוק ההון הישראלי למעבדה לבדיקת תיאוריות כלכליות שאינן מיושמות בשום מדינה אחרת בעולם.
"אנו משוכנעים כי יישום המלצות הוועדה כמות שהן עלול לגרום נזק בלתי הפיך למשק הישראלי בכלל ולשוק ההון בפרט. המגמה המצטיירת מן ההמלצות עומדת בסתירה בולטת למגמות הליברליזציה, הגברת התחרות ושחרור מכבלים, שעליהן הצהיר שר האוצר מאז כניסתו לתפקידו", מסר הבנק.
לדברי הבנק, המתווה שממליצה עליו ועדת בכר יוצר עיוותים כלכליים, בולם את התחרות החופשית בשוק ההון, ושולל מן האזרח את זכות בחירה החופשית.
אלי יונס: המלצות ועד בכר מאכזבות מאוד
"המלצותיה של ועדת בכר מאכזבות מאוד, כיוון שאינן נותנות מענה לסיבה העיקרית שבגללה הוקמה הוועדה שהיא הריכוזיות במערכת הבנקאית", אומר מנכ"ל בנק המזרחי, אלי יונס, בתגובה לפרסום הדו"ח.
"ההתייחסות הכוללנית של הוועדה למערכת הבנקאית כמקשה אחת, בלי ליצור אבחנה בין שני הבנקים הגדולים, לאומי והפועלים, המחזיקים בעיקר העוצמה והנכסים במערכת, לבנקים הבינוניים והקטנים, לא רק מנציחה אלא אף מחמירה את המצב הקיים", אומר יונס. "גם המומחים האמריקניים שהובאו ארצה על-ידי הבנקים הזהירו כי נקיטת פיתרון חד-ממדי, פשטני, כלפי המערכת הבנקאית כגוף אחד, רק תגדיל את ריכוזיותה ואת כוחו של הדואופול".
"למיטב ידיעתי, בטיוטות הסופיות שבהן החזיקו חברי ועדת בכר נקבע כי תינקט העדפה מתקנת כלפי הבנקים הבינוניים, כצעד חיוני להגברת התחרות ולצמצום הריכוזיות במערכת הבנקאות".
איגוד לשכות המסחר: המלצות הדו"ח - לטובת האזרח
שמואל פרנקל, יו"ר החטיבה הפיננסית באיגוד לשכות המסחר ומנכ"ל אפסילון בית השקעות, אמר בתגובה לפרסום הדו"ח, כי "יישום דו"ח בכר יקפיץ את שוק ההון הישראלי מהעולם השלישי לעולם הראשון ויעמיד את השוק הישראלי ברמה שווה לשווקי ההון המפותחים בעולם".
פרנקל הוסיף, שדו"ח בכר יביא לביזור שוק ההון, לביטול הריכוזיות הגבוהה במשק ופתיחת השוק לתחרותיות רבה שתהיה לטובת האזרח הישראלי. החטיבה הפיננסית מברכת את שר האוצר, מנכ"ל האוצר וחברי הוועדה על עבודתם.
אנליסט הבנקים של לידר ושות': המרוויחות - חברות הביטוח
אנליסט הבנקים של בית ההשקעות לידר ושות', אלון גלזר, אמר בתגובה כי ההמלצות אינן מפתיעות. "אנו מאמינים כי בניגוד לניסיונות שנעשו בעבר ונכשלו, הפעם ה'עליהום' התקשורתי והחברתי שקיים כנגד הבנקים יביא לכך שהחלק המרכזי של המלצות הוועדה ייושם, וזאת בין אם ביבי יישאר שר אוצר או מישהו אחר יכנס לתפקיד", מעריך גלזר. עם זאת, אומר גלזר, כי הישארותו של נתניהו בתפקידו תתרום ליישום מהיר ומירבי של ההמלצות.
גלזר מעריך, כי הבנקים יפעלו לעיכוב או ביטול חלק מההמלצות, וכי בפועל הפגיעה בהם לא תהייה דרמטית. לדבריו, חברות הביטוח מסתמנות כמרוויחות העיקריות מההמלצות, שמאפשרות להן לקבל נתח משמעותי יותר בשוק החיסכון לטווח ארוך.
"אנו בהחלט מאמינים כי נראה עניין רב של גופים בינלאומיים, ויתכן שבניגוד למכרז על קרנות הפנסיה, הן גם יהיו בסופו של יום הבעלים של חלק מהקופות והקרנות", אומר גלזר.
המועצה לצרכנות אומרת בתגובה: יישום ההמלצות חיוני לפתיחת שוק ההון לתחרות אמיתית ולמניעת ניגוד עניינים. אנו מקווים כי מורא הבנקים לא יגרום לפוליטיקאים לסרסן.