שתף קטע נבחר

 

מלכודת הפרס (או אין מתנות חינם)

אל תופתעו אם תמצאו בתיבת הדואר שלכם מכתב רשמי המבשר לכם שזכיתם במאות אלפי יורו. אין סיבה לשמוח - רוב הסיכויים שמדובר במלכודת שנועדה להוציא מכם את פרטי חשבון הבנק שלכם. המשטרה: מדובר בתרגיל עוקץ

כמה מאתנו חולמים על מכתב שיצנח לתיבת הדואר שלנו ויבשר לנו כי זכינו במיליון דולר? מתברר שהחלום הזה הוא כר נוח לרמאים.

 

שורה של ישראלים קיבלו בימים האחרונים לבתיהם או לבתי-העסק שלהם מכתבים שנראו מרשימים ורשמיים למדי. המכתבים, שנשלחו ממלגה שבספרד לא נשאו כתובת שולח על המעטפה. במכתב מבשר גוף המכנה את עצמו לה פרימיטיוה לנמען המאושר כי זכה בהגרלה שהתקיימה ב-10 ביולי בסכום המשמח והמפתה של 624,792.05 יורו.

 

במסגרת ההגרלה, מציינים במכתב, הוגרל הסכום המרשים של 17,288,631 יורו בין משתתפים מכל העולם. עוד מצוין במכתב כי, כתוצאה מתקלות שונות התעכב משלוח ההודעה על הזכייה ומבקש מהנמען להחזיר באופן מיידי פקס תשובה עתיר פרטים אישיים על השולח. הפרטים שהנמען מתבקש לשלוח חזרה כוללים לא פחות משם, כתובת, מספר הזהות, תאריך לידה ואפילו את שם הבנק, מספר החשבון וקוד זיהוי.

 

הכל כמובן כדי לאפשר לחברה הספרדית הנדיבה לשלוח לו במהירות את הכסף לחשבון הבנק. למכתב גם מצורפת הצהרה שיש לחתום עליה המאפשרת לחברה הספרדית לטפל בסכומי הכסף. אחרי שיגיע סכום הזכייה לחשבון הזוכה הוא יצטרך להפריש לחברה הקטלונית 10% וכמובן להזדרז באספקת כל הפרטים.

 

מיותר לציין כי משלוח כל הפרטים האלו פירושו למעשה נתינת הרשאה למישהו עלום שם לשחק כרצונו בחשבון הבנק שלכם. לא צריך הרבה דימיון כדי לתאר מה אפשר לעשות עם דוגמת חתימה. המכנה המשותף של כל האנשים, שסיפוריהם הגיעו אלינו הינו עיסוקם בתחום עסקי משותף - ענף תשמישי הקדושה.

 

עשינו שני ניסיונות טלפוניים והתקשרנו למספר הטלפון שהופיע בשניים מהמכתבים, שנשלחו לאנשים שונים, ואגב נשאו מספרי זיהוי זהים לזכייה בהגרלה. בשני המקרים ענו לשיחתנו שני אנשים שדיברו אנגלית במבטא ספרדי כבד. האחד הציג את עצמו כחוזה מיגל והשני כפיטר ג'ונסון.

 

שניהם הזדרזו לברך אותנו על זכייתנו והדגישו את הצורך להעביר בפקס בדחיפות את הטופס על כל פרטיו כדי להבטיח שהכסף אכן יגיע לחשבוננו. לשאלה איך הגיע שמנו להגרלה, השיב חוזה מיגל, כי שם העסק הומלץ ע"י לשכת המסחר המקומית.

 

במועצה הישראלית לצרכנות לא שמעו לא על החברה הקטלונית ולא על לה פרימיטיבה וגם לא קיבלו תלונות נגד אחת מהן. גם בלשכת המסחר לא שמעו מעולם על אחת מהחברות על החברות הספרדיות המוזכרות במכתב וגם לא קיבלו בקשה מספרד להעביר שמות של חברות ישראליות העוסקות בתחום תשמישי הקדושה.

 

מלשכת המסחר ישראל-ספרד נמסר כי בלשכה לא מספקים רשימות של חברים אלא כאשר מדובר בגוף מוכר הפונה בנושא של עיסקה ספציפית בתחום מסוים.

 

בדיקה בבזק העלתה כי הקידומת של 34 היא אכן הקידומת של ספרד, אבל על פי שאר הספרות במספר מדובר בטלפון סלולרי. בדיקה נוספת העלתה כי לחלק מהנמענים בישראל יש אתר אינטרנט בספרדית, ממנו ניתן היה להעלות בקלות פרטים למשלוח דואר.

 

קורבנות חמדנים ותמימים

 

הסיפור הזכיר לנו את העוקץ הניגרי. מתחילת שנות ה-90 מנסה הבנק המרכזי של ניגריה להילחם בבעיית הונאה של דמי קדימה המבוצעת על-ידי נוכלים באמצעות מכתבים, מברקים ופקסים, מדווח אתר האינטרנט של משטרת ישראל.

 

ההונאה, המכונה במשטרה 419¯, מצליחה לשרוד בעיקר בגלל חמדנות הקורבנות והיא יכולה להופיע במספר צורות, בדרך כלל בשלב ראשון מתקבל מכתב ומאוחר יותר נשלחים מברקים ופקסים. ברוב המקרים הם מציעים העברת סכומים אדירים בדולרים אמריקנים האמורים להיות רווחים של חוזרים ממשלתיים לחשבון של הקורבן המיועד, תוך כדי חלוקת הסכום בין כותב המכתב לבין המקבל.

 

מי שהשיבו תשובות חיוביות מצאו את עצמם אפילו מוזמנים לניגריה, נפגשים מי שמתחזים לאנשי הבנק הניגרי, מתבקשים לשלם דמי קדימה עבור מסים והוצאות שונות ונופלים לפח ההונאה. מסתבר כי העוקץ הניגרי הצמיח שורה ארוכה של צאצאים דוגמת מכתבי זכייה בהגרלות.

 

על פי נתוני מחקר, שנערך בארהב, 5% ממקבלי המכתבים או המיילים נופלים בפח, מתפתים להעביר את הפרטים הנדרשים ואחר כך משלמים את המחיר כאשר סכומים נמשכים מחשבונות הבנק שלהם. האינטרנט שהינו הכלי הראשון במעלה להעברה של הודעות מהסוג הזה מדווח על גלים מתגברים של מכתבי זכייה משנת 2002.

 

בין החברות ששלחו מכתבים מהסוג הזה נמנות יורו מיליונ'ס אינטרנשיונל לוטרי (בתרגום חופשי - מפעל ההגרלות האירופאי-בינלאומי למיליונים), לאקי דיי לוטרי אינטרנשיונל מהולנד (מפעל ההגרלות הבינלאומי של היום בר המזל), גלובל לינק קאש צ'נג' מארהב ולוטו היהלומים של דרום-אפריקה.

 

עוד שיטה של רמאות שהגיע גם לישראל היתה של מכתב מהסיטי-בנק האמריקני המבקש עדכון של פרטי חשבון הבנק.

 

בארה"ב כבר הומצא מונח לסוג הרמאות הזה שמיועד בעצם להשיג מקסימום מידע פיננסי ואישי שלך שהוא בעל ערך לכל חברה המרכזת שורה של פראיירים המנדבים את האינפורמציה בגלל תאוות בצע והוא מכונה פישינג.

 

איך להיזהר ממלכודות?

 

לעולם אל תשלחו פרטי זיהוי אישיים שלכם, של מי מבני משפחתכם וכמובן לא שום מידע על חשבון הבנק שלכם. אל תתפתו להענות להודעת זכייה בהגרלה שלא ידעתם על קיומה ולא השתתפת בה. בארה"ב אף מרחיקים לכת וממליצים למי שהתפתה למסור פרטים על חשבון הבנק שלו לגופים מהסוג הזה לסגור את חשבון הבנק שמספרו נמסר ולפתוח חדש.

 

שני אתרי אינטרנט יכולים לסייע ולומר אם מכתב מהסוג הזה הינו רמאות: snopes.com והאתר הישראלי info.org.il. אגב, מומלץ במיוחד להזהר ממכתבים המודיעים לך על זכייה אך דורשים ממך לשמור בסוד את עצם קיומה. המכתבים שבידינו, אגב, הכילו גם אזהרה כזו.

 

מהמשטרה נמסר: הונאות העוקץ הניגרי ופעולות הונאה נוספות המתבצעות ברשת האינטרנט או באמצעות מכתבים במסווה של הודעה ממלכות, נסיכויות או הודעות זכייה מפוברקות מחו"ל מוכרות ונחקרות במשטרה, חלקן בשיתוף עם משטרות בחו"ל. אנו מבקשים להזהיר את הציבור שלא להתפתות ולא להגיב להודעות מסוג זה שהן תרגיל עוקץ המתבצע בכל העולם.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אביגיל עוזי
דואר. אל תתפתו לפרסים
צילום: אביגיל עוזי
מומלצים