אבו-מאזן ודחלאן סולקו ביריות מסוכת האבלים
מועמד הפתח לנשיאות ושר הביטחון שלו לשעבר הגיעו לסוכת האבלים, שהוקמה בעזה לזכר ערפאת. פעילי "אל-אקצה" פתחו לעברם באש. שני אנשי ביטחון נהרגו. עדי ראייה טענו כי מדובר בניסיון חיסול, אך אבו-מאזן הכחיש: "זו הייתה מהומה מתוך האבל, אי סדר כמו בהלוויה". ברשות חוששים: זו רק הסנונית הראשונה למאבקי כוח אלימים על הירושה. לקראת הבחירות הם מבקשים: להחליף את חיילי צה"ל בכוחות בינלאומיים
יומיים אחרי קבורתו של יאסר ערפאת - וקרב הירושה מידרדר לכדי קרבות של ממש: אמש (יום א') התנהלו בעזה חילופי אש בין אנשיהם של אבו-מאזן ומוחמד דחלאן לבין פעילים חמושים מגדודי אל-אקצה, הזרוע החמושה של הפתח. זה קרה דווקא בסוכת האבלים שהוקמה בעיר.
ברשות הפלסטינית חוששים עתה כי הניסיון להציג לעולם יציבות והעברת שלטון מסודרת יקרוס כבר בשלב הראשוני שלאחר מות ערפאת. סאיב עריקאת ביקש מהאמריקנים להפעיל לחץ על ישראל, כדי שזו תסיג ערב הבחירות את כוחותיה מערי הגדה, ותחליף אותם בכוחות פיקוח בינלאומיים. "כישלון בהליך הבחירות עלול להוביל לאנרכיה מוחלטת", הזהיר. הממשל, כך נמסר אמש, מוכן להעביר עד 75 מיליון דולרים כדי לסייע לשיקום כוחות הביטחון ברשות לקראת הבחירות לנשיאות.
את הביקור בעזה לא תשכח צמרת הרשות זמן רב. לפנות ערב הגיע אבו-מאזן, שנבחר כיו"ר אש"ף וכמועמד הפתח לנשיאות הרשות, אל סוכת האבלים לזכרו של יאסר ערפאת. מייד כשנכנס למקום נתקל בקריאות זעם מצד אנשי אל-אקצה, בסגנון "סי-אי-איי החוצה". החמושים השליכו כיסאות, ועד מהירה הגיעו גם היריות.
למהומה הצטרפו גם אנשיו של מוחמד דחלאן, לשעבר שר הביטחון ברשות, שהגיע אף הוא לסוכת האבלים. בעימות האלים בין הצדדים, שנמשך מספר דקות, נהרגו שני אנשי ביטחון - שנמנו על מלוויו של אבו-מאזן.
אבו-מאזן ודחלאן עצמם הוצאו מהמקום בלא פגע. אולם ברצועת עזה וברשות הפלסטינית בכלל חוששים שזו רק הסנונית הראשונה למאבקי כוח אלימים על הנהגת הרשות.
לפי כמה עדי ראייה, מדובר בניסיון לחסל את אבו-מאזן, שתוכנן היטב מראש. אולם לדברי דחלאן, "זו הגזמה לתאר כך את הדברים. אם זה היה ניסיון חיסול, הוא לא היה נשאר באזור סוכת האבלים. אנחנו עדיין מנסים להתאושש ממותו של ערפאת".
גם אבו-מאזן עצמו טען בתוקף שאין מדובר בניסיון חיסול, אלא ב"מהומה שהתפתחה מתוך האבל, חוסר סדר כמו שהיה בהלוויה". הוא גם דחה את הטענות על קריאות שהופנו אישית נגדו ונגד דחלאן. מפקד המודיעין הכללי בגדה, תאופיק טיראווי, אמר ל-ynet: "מדובר בחיכוך מצער בין קבוצת חמושים לבין אנשי האבטחה של אבו-מאזן, חיכוך שהוא תוצאה של חוסר ארגון משווע במקום".
לא האיש הפופולרי
אבו-מאזן, שנבחר כאמור כמועמד הפתח לנשיאות, נחשב ליורשו הטבעי של יאסר ערפאת. אולם לפי סקרים שנערכו עוד בימי חייו של היו"ר, הוא נהנה מאחוזי תמיכה ספורים בלבד - לעומת דמויות כמו מרואן ברגותי, ששמו עלה בסוף-השבוע כמועמד אפשרי לירושה, או ראשי החמאס.
מודעה | ||
מקורות פלסטינים אמרו ל-ynet כי במהלך הלילה נעשו מאמצים לכנס את ראשי מערכת הביטחון בעזה, כדי לדון בתקרית ולנסות לפתור את המשבר בטרם יגלוש לגל חדש של אלימות בעזה - כפי שאירע אך לפני מספר חודשים, עם מינויו של מוסא ערפאת לאחראי הביטחון ברצועה.
החמושים שחוללו את המהומה הפעם נחשבים לתומכיו של אותו מוסא ערפאת, וגם בסבב הקודם הקרב התמקד במאבק הכוחות בינו לבין אנשי דחלאן.
"החרפה באנרכיה בעזה"
התקרית האלימה התרחשה דווקא בשיאו של ניסיון לחדש את ההידברות בין הפלגים השונים, אולי לקראת הודנה חדשה. יציאתו של אבו-מאזן לעזה נועדה מלכתחילה לשם דיונים עם נציגי החמאס והג'יהאד האיסלאמי, כדי לאפשר מעבר חלק של הסמכויות ברשות ביום שאחרי מות ערפאת.
בסביבתו של אבו-מאזן אומרים כי אנרכיית הנשק ברשות, עליה דיבר שוב ושוב גם בעת כהונתו כראש הממשלה, היא אחד הנושאים הראשונים בהם בכוונתו לעסוק בתפקידיו החדשים. לא ברור כיצד יגיב יו"ר אש"ף החדש לתקרית, לאחר שבעבר, בעקבות ניסיונות לפגוע בו, התפטר מתפקידו.
מועמד הפתח לנשיאות טען אמש, כי כלל לא הציב מועמדות למשרה, וכלום עוד לא נקבע. "בעתיד ידונו בכך הוועדה המרכזית והוועדה המהפכנית של הפתח - אלו הם שני הגופים האחראים למינוי מועמדים", כך הסביר אבו-מאזן בראיון לרשת אל-ג'זירה.
בצה"ל עוקבים אחר האירועים האחרונים בעזה. גורמי צבא אמרו ל-ynet כי התקרית האחרונה מצביעה על המשך הכאוס ברשות, ואף יותר מכך: "אם עד כה לא היו ניסיונות לפגוע באוטוריטות שלטוניות, האירוע הזה עשוי להיות נקודת החרפה באנרכיה".