שתף קטע נבחר

חוקרי הטכניון בנו רקמת סחוס מחוץ לגוף

מיתקן שבנו החוקרים איפשר לתאי סחוס לגדול על גבי פיגומים ביולוגיים. מעריכים: בתוך כחמש שנים ניתן יהיה לייצר סחוס להשתלה בבני אדם

פריצת דרך ישראלית: חוקרי הפקולטה לביו-הנדסה בטכניון הצליחו לגדל רקמת סחוס מחוץ לגוף האדם. המכשיר היוצר כוחות מכאניים על גבי פיגומים ביולוגיים, מאפשר לרקמת הסחוס שהוצבה בו, לגדול בתנאים הדומים לאלה שבגוף. על פי ההערכות יאפשר הפיתוח לייצר סחוס להשתלה בבני אדם, בתוך שנים ספורות.

 

רקמת הסחוס במיפרקי גופנו אינה מתחדשת. נזק שנוצר בעקבות חבלה, שחיקה או מחלת עצמות הוא בלתי הפיך והרקמה עצמה אינה מסוגלת בכוחות עצמה להתחדש ולתקן את הנזקים. עד כה לא צלחו הנסיונות להשתיל סחוס מלאכותי או רקמת סחוס ביולוגית.

 

המכשיר החדש אותו פיתחו פרופ' ג'ו מזרחי, דיקן הפקולטה לביו-הנדסה בטכניון, והמהנדס ד"ר דרור סליקטר, יוצר גירויים מכאניים הבונים את רקמת הסחוס. "הסחוס הוא רקמה מאוד מסובכת וחכמה", מסביר פרופ' מזרחי, "הסיבוך שלה נובע מכך שזו רקמה המסוגלת לתפוח, לאגור כמות גדולה של מים ולהחזיק אותם תחת עומסים גבוהים מאוד במיפרקים שלנו".

 

זו הסיבה שכדי לגדל את רקמת הסחוס, היה צורך להפעיל כוחות עליה, המדמים את הכוחות המכאניים בגוף. החוקרים יצרו פיגומים המייצבים את תאי הסחוס ונותנים להם תמיכה המאפשרת ליצור את רקמת הסחוס. תאי הסחוס קיבלו מזון לגדילתם מחוץ לגוף. "עדיין, הייתה חסרה לתאי הסחוס הסביבה המכאנית" מסביר ד"ר סליקטר, "למשל, כח על הרגליים שלנו נותן גירוי לתאים ואומר להם איך להתנהג כתאי סחוס. רקמה כזו מחוץ לגוף, צריכה את אותה סטימוציה מכאנית כדי לייצר תאי סחוס".

 

כאמור, יצר המכשיר שפותח עומסים וגירויים שאיפשרו את יצירתם וגדילתם של תאי הסחוס במעבדה. זוהי הפעם הראשונה בה הצליחו חוקרים ליצור סחוס ולגדלו מחוץ לגוף, אלא שעדיין מדובר בתוצאות מחקר ראשוניות בלבד. "אנחנו בשלב ההתחלתי של ההבנה מה גורם לתאים האלה להתחיל לייצר רקמה", מסביר פרופ' מזרחי, "אני מעריך שעל פי קצב התקדמות המדע, יקח עוד כחמש שנים עד שנגיע למצב של השתלת סחוס בבית חולים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים