שתף קטע נבחר

המדינה מודה: לא אכפנו איסור השימוש בבריליום

בעקבות תחקיר ynet דנה ועדת הבריאות של הכנסת במחדל הבריליום, החומר המסוכן בו משתמשים טכנאי שיניים להכנת כתרים. משרד התמ"ת: "לא אכפנו את האיסור בשל הנחה שגויה, שטכנאי השיניים יפסיקו בעצמם. אנו שוקלים לאסור בחוק את הייבוא". מומחה לרפואה תעסוקתית: 30% מהנחשפים לבריליום ייחלו במחלת ריאות קטלנית

"כלל לא עשינו אכיפה. חשבנו שהטכנאים יפסיקו לעבוד עם בריליום". כך הודתה הבוקר (יום ד') נציגת משרד התמ"ת, בדיון מיוחד שהתקיים בוועדת העבודה, הרווחה והבריאות של הכנסת. הדיון התקיים בעקבות תחקיר ynet  שחשף את המחדל, אשר בעטיו חשופים עשרות-אלפי עובדים בישראל לחומר המסוכן, שעלול להיות קטלני.

 

"בשנה וחצי האחרונות אין במשרד רופא תעסוקתי כלל מאחר והרופא הקודם יצא לגמלאות", אמרה נציגת משרד התעשייה והמסחר בוועדה. היא הוסיפה כי כעת, בעקבות התחקיר, שוקל המשרד לאסור לחלוטין ייבוא של בריליום למטרות דנטליות.

 

לדיון הגיעה טכנאית שיניים לשעבר שחלתה במחלת ריאות קטלנית המכונה, "בריליוזיס" ומסרה עדות קשה. בעבר היא אמרה ל-ynet: "צריך להיות ברור לכולם שאין תרופה למחלה הזאת".

 

גם מיכאל מוסקוביץ', טכנאי שיניים בעבר וחולה בריליוזיס בהווה, סיפר את סיפורו האישי בפני הוועדה: "לפני שלוש שנים הייתי גבר בריא בן 33, אבא לילד, מצליח מבחינה מקצועית, מרוויח הרבה כסף אחרי השתלמויות בגרמניה ובארצות הברית. רק בחצי השנה האחרונה הייתי מאושפז שלוש פעמים בבית חולים. אני סובל מ-96% נכות. כל היום אני עייף ומדוכא. בלילה אני מחובר למכונת חמצן, מתעורר כל כמה דקות ולא מצליח בכלל להירדם. איבדתי כל צלם אנוש. כל החלומות שלי נגוזו. פעם הייתי משחק עם הבן שלי כדורגל - היום הזוגיות שלי נהרסה, ואני מובטל ונתמך סעד".

 

בדיון הציגו טכנאי השיניים מסמך רשמי של משרד הבריאות, שנשלח אליהם לפני כמה שנים בתשובה לפנייתם בעניין אכיפת איסור השימוש בבריליום. "ההנחיות כשמן הן - הנחיות", כתב להם מנהל האגף לבריאות השן דאז, ד"ר שלמה זוסמן. "אין לנו שום כוונה לאכוף את ביצוען, כפי שאנחנו לא פועלים לאכוף שום הנחיה מקצועית שלנו".

 

לקראת הדיון הוכן במרכז המחקר והמידע של הכנסת מסמך רשמי, שכותרתו "חשיפת עובדים לחומר הבריליום". המסמך מבוסס כולו על תחקיר ynet, ולדברי חברי כנסת שנכחו בישיבה, זו הפעם הראשונה שעבודה מקצועית של מרכז המחקר מבוססת כל כולה על תחקיר עיתונאי.

 

יו"ר הוועדה, ח"כ שאול יהלום, אמר בדיון: "אנו שוקלים להוציא תקנות שיורו על בדיקה תקופתית לכל עובדי התעשיות שנחשפות לבריליום".  

 

מנהלת המעבדה למחלות ריאה רקמתיות במרכז הרפואי תל אביב, ד"ר ליזי פיירמן, ציינה: "בארצות הברית עלה מספר הנחשפים לבריליום מ-70 אלף לפני 20 שנה ל-800 אלף כיום. זה אומר שבישראל מדובר על כ-1,000 אנשים שנחשפו לבריליום. אנחנו בפני התפרצות של מגיפה".

 

"30 אחוז מהנחשפים יחלו בבריליוזיס"

 

בדיון השתתף גם ראש המרכז לרפואה תעסוקתית בשירותי בריאות כללית, פרופ' יהודה לרמן, שצייר תמונה קשה: "30% מהנחשפים יחלו בברליוזיס שהיא מחלת ריאות קשה העלולה להביא למוות". הוא ציין כי "אבחון מוקדם וטיפול יכול למנוע החמרה של המחלה".

 

יו"ר הועדה יהלום השיב: "צריך אם כך להוציא תקנה שבכל התעשיות שמשתמשות בבריליום, בכלל זה תעשיות הגרעין בישראל, תהיה בדיקה תקופתית שתאתר את נשאי המחלה. לפי מה שאמרתם כאן מדובר בסך הכל בבדיקת דם פשוטה, שיכולה לאתר את החולים ולהציל חיים".

 

סגנית המפקח הראשי על העבודה במשרד התמ"ת, ורדה אדורארדס, גילתה בדיון כי כבר שנה וחצי אין רופא תעסוקתי שמועסק במשרד התמ"ת. יהלום אמר בתגובה: "זו הערת ביניים קשה. בנושא כזה צריך לאשר מייד רופא מחליף לרופא שלא יצא לגמלאות. לא יעלה על הדעת ששנה וחצי לא יהיה רופא תעסוקתי בישראל".

 

לדברי אדוארדס, "היתה דעה עד לא מזמן שאמרה שבכלל אין בעיה של ברליוזיס בהתבסס על הידע הקיים. אנחנו מתמודדים כאן עם טווח רחב של בעיות ומנסים לטפל בכולן אבל לא מצליחים. זה לא לוקח יום-יומיים. בעניין הבריליום לא עשינו אכיפה משום שסברנו, אולי בצורה שגויה, שמכיוון שהטכנאים עצמם משתמשים בבריליום, אחרי שהתקנה יצאה, הם פשוט הפסיקו להשתמש בו ולכן לא עשינו אכיפה כלל אלא רק יידוע".

 

פרופ' יונה אמיתי מנהל המחלקה לאם, לילד ולמתבגר במשרד הבריאות אמר מצדו: "זה דיון מאוד חשוב שדן בתופעה חשובה. אין ספק שאנחנו מדברים פה על מספרים גדולים. יש פער גדול בין מספר האנשים שמקנן אצלם ברליוזיס לבין מספר האנשים שמתגלים בפועל".

 

מהי מחלת הבריליוזיס?

 

ה"בריליוזיס" היא מחלת ריאות קטלנית וחשוכת מרפא, שגורמת לקשיי נשימה, ייסורים קשים ומוות בטרם עת. תחקיר ynet חשף כי עשרות עובדים בישראל, בהם גם כמה טכנאי שיניים, לקו בשנים האחרונות בבריליוזיס. הנתונים מצביעים על כך שעשרות אלפי עובדים בישראל מצויים בסכנה בריאותית של ממש - מבלי שיידעו על כך.

 

הסיבה למחלה: מתכת הבריליום, המשמשת בין השאר להכנת כתרים לשיניים, שהאדים שנפלטים ממנה בזמן ההכנה ונשאפים לריאות, גורמים למחלה.

 

השימוש בבריליום במעבדות השיניים  נאסר כבר לפני שלוש שנים, אולם תחקיר ynet מצא כי למרות התקנות החד-משמעיות – יצרני הכתרים ורופאי השיניים מתעלמים ברגל גסה מהחוק, וממשיכים לגרום למחלתם של עובדים תמימים. גם המדינה, מצידה, לא ממהרת לאכוף את התקנות שאוסרות את השימוש ב"אחד הכימיקלים הרעילים ביותר שידועים לאדם", ובעיקר טומנת את ראשה בחול.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עופר מאיר
כדוריות בריליום
צילום: עופר מאיר
צילום: מיכאל קרמר
מוציא תקנות. יהלום
צילום: מיכאל קרמר
צילום: עופר מאיר
הנחה שגויה. נציגת משרד התמ"ת אדוארדס
צילום: עופר מאיר
צילום: ערוץ הכנסת
מדובר במספרים גדולים. פרופ' יונה אמיתי
צילום: ערוץ הכנסת
מומלצים