קצינת היס"מ הראשונה: "מחבל זה צ'ופר"
לראשונה מאז הקמת יחידות הסיור המיוחדות של המשטרה (יס"מ) סיימה אחת הלוחמות קורס קצינות. מפקח ענת פלביאן, המשרתת ביס"מ עמקים, מקווה כבר להיתקל במחבל. "זה צ'ופר - אתה מתאמן ומתאמן וסוף סוף מגיע הדבר האמיתי". לדבריה, "ביחידה כולם אומרים עלי 'ענת היא אחלה גבר", ואת הנשים שלא הולכות בעקבותיה היא מאשימה: "הן מוותרות מראש במקום להילחם"
היסטוריה קטנה: 16 שנה לאחר שהוקמו יחידות הסיור המיוחדות של המשטרה (יס"מ) סיימה לראשונה אחת הלוחמות קורס קצינות. מפקח ענת פלביאן, בת 31, משרתת כקצינה ביס"מ עמקים בצפון, ביחידה המונה 40 לוחמים גברים. על בדידותה כנציגת המין הנשי ביחידה היא אומרת: "לנשים ישנה בעיה, הן מראש מוותרות במקום להילחם".
יס"מ עמקים, השייכת למרחב עמקים, הוקמה בשנת 1988 ונחשבת במשטרה ליחידה מוצלחת. עם זאת, שמה של היחידה נקשר לא פעם לאירועים אלימים בהם הופעל כוח כלפי אזרחים, למשל במהלך אירועי אוקטובר, בתקריות אלימות על הר הבית ובהפגנת ראשי הרשויות הדרוזים.
בימי אירועי אוקטובר היתה פלביאן, המשרתת ביחידה מאז שהתגייסה למשטרה לפני שמונה שנים, בין הראשונים שהגיעו בערב יום כיפור לצומת
הקניון בנצרת עילית, אז נדרשה לפנות את האזרחים הערבים שהתגודדו במקום.
באירוע אחר היא איבטחה במסוק פינוי מחבל מתאבד שנזקק לקבלת טיפול רפואי, לאחר שנפצע כשפוצץ את עצמו. במקרה נוסף היא רצה עם נשק שלוף כאשר שמעה את הדי הפיצוץ של מחבל מתאבד בתחנה המרכזית בעפולה. "מחנכים אותנו שמחבלים צריך להרוג ואין לי שום בעיה עם זה, להפך, להיתקל במחבל זה צ'ופר - אתה מתאמן מתאמן וסוף סוף מגיע הדבר האמיתי", היא אומרת בחיוך.
אך כשהיא נשאלת על הסטיגמה האלימה שדבקה ביחידה, החיוך כבר נעלם. "חבל שלא מכירים כאן את האנשים באמת, מדובר בשוטרים שנותנים את הנשמה, שנותנים כתף לקהילה. זו לא חוכמה לקשור אותנו רק לאירועים אלימים".
"אומרים שאני אחלה גבר"
פלביאן, בת יחידה להורים ניצולי שואה, משרתת כמ"מ ביחידה המפקדת על שני צוותים. לדבריה, מאז ומעולם חלמה להגיע ליס"מ, "ידעתי שאם משטרה
אז רק יס"מ. קסמה לי מאוד העבודה המבצעית המאתגרת והרעיון שכאן אין שיגרה, כל הזמן קורה משהו".
עד לא מזמן היא שרתה כלוחמת, אך חבריה ליחידה מספרים שכבר בהתחלה ניתן היה לזהות שהיא תתקדם הלאה. "הנחישות שלה זה מה שמניע אותה קדימה", הם אומרים. לשאלה אם היא זוכה ליחס שונה בגלל היותה אשה, עונה מפקד היחידה, רפ"ק שמעון בן שבו: "אצלנו אין הקלות, מעולם לא התבקשתי לתת הקלות וגם לא חשבתי שיש לכך הצדקה. לוחם בעיני הוא לוחם ללא שום קשר למין שלו".
פביאן מצטרפת לדבריו ואומרת: "כולם אומרים עלי 'ענת היא אחלה גבר", ובכל זאת, היא אומרת, "יותר קל ללוחמים להיפתח אלי בגלל שאני אשה ולספר לי גם דברים אישיים ולא רק מקצועיים".
מדוע אין ביחידות היס"מ ברחבי הארץ קצינה נוספת?
"בנות לא מספיק שואפות להגיע לכך. אני לא יודעת להניח את האצבע ולומר בדיוק מה הסיבה ייתכן והן מעדיפות שיהיה להן זמן פנוי למען המשפחה והבית, ואולי הן פשוט מוותרות מראש".
עם זאת לדבריה, "בטוח שיש כאן גם אשמה של המערכת, עובדה גם שאין אף מפקדת מחוז או מפקד מרחב שהיא אשה. אני יודעת שיהיה לי הרבה יותר קשה מאשר לגבר להגיע לכסא של מפקד היס"מ אבל אני אשאף להתקדם". לחבריה ליחידה שחולמים לחתן אותה היא מבטיחה: "אני אנשא בקרוב וגם אהפוך לאם".