קצין בצה"ל על פרשת הגופות: זה חלק מהווי
דובר צה"ל מיהר לגנות את פרשת החיילים שצילמו "תמונות למזכרת" עם גופות המחבלים, שנחשפת במוסף 7 ימים של "ידיעות אחרונות", אך בשטח, קצינים וחיילים דווקא מגלים הבנה. מפקד גדוד חי"ר: "עבור החיילים זה חלק מהווי, כמו שמצלמים ערב פלוגה". ויש מי שחושב קצת אחרת. קצין בתותחנים: "גם על גופת מחבל צריך לשמור"
"עבור החיילים זה חלק מהווי, כמו שמצלמים ערב פלוגה, טיול או פעילות אחרת". כך אומר ל-ynet מפקד גדוד חי"ר בצה"ל, שגילה הבנה לפרשת החיילים ששיחקו בגופות מחבלים והצטלמו איתן, שנחשפה בתחקיר מוסף 7 ימים של "ידיעות אחרונות", שיתפרסם בסוף השבוע. דובר צה"ל מיהר לגנות. השטח, כך מתברר, מגיב אחרת לחלוטין.
קצינים וחיילים ששוחחו עם ynet סירבו לגנות את התופעה. חלק מהקצינים אף הביעו הבנה למעשי החיילים, אחרים גרסו שהדרך הנכונה היא להסביר ולחנך, לא להעניש, והיו גם כאלה שכעסו. "זאת לא תופעה רחבה, לא עושים את זה המוני חיילים", אמר קצין צה"ל שפיקד עד לאחרונה ביחידה מובחרת. "זה אמנם קיים. זה חלק מהווי של לוחמים. צריך לבחון את הדברים. לא מדובר כאן בהרג ללא סיבה.
"אלה פלסטינים שנהרגו במהלך לחימה. גם אין פה התעללות, בסך הכל צילום למזכרת שנשאר בין החיילים, לא מראים את זה בשבת לאמא. אולי כדאי להסביר לחיילים, לוודא שהתופעה לא עוברת את הגבול. צילום עם גופה אולי נשמע מזעזע, אבל זה בסך הכל צילום, צילום שמתעד לחימה".
מפקד גדוד חי"ר בצה"ל הצטרף לנימת הרוח הממתנת: "העדויות אמנם קשות, גם התמונות, אבל לדעתי צריך לפעול במקרים כאלה בדרך של חינוך ולא בדרך של ענישה. לא אחת נתקלתי בעצמי במקרים שלאחר אירוע שבו נהרג מחבל, הגיעו חיילים עם מצלמה וצילמו תמונות של הגופה, לעתים כשחבריהם לידה.
"עבורם זה חלק מהווי, כמו שמצלמים ערב פלוגה, טיול או כל פעילות אחרת. אני כמובן מגנה משחק בגופת מחבל ושימוש בה לצורך קמע, אבל לא מדובר כאן ברצון להזיק או לפגוע, אלא בפרשנות או בהבנה לא נכונה של הקו שבין הלגיטימי ללא לגיטימי, ואת זה צריך להסביר לחיילים".
יש חיילים וקצינים שחושבים אחרת
חייל המשמש כמדריך כיתה (מ"כ) בבסיס אימונים של חטיבת חי"ר, הגיב ביתר חריפות. "לא הייתי רוצה שהחיילים שלי, שסיימו טירונות, יצטלמו עם גופות וזה יהיה עבורם קמיע. צריך להבהיר להם את הדברים האלה עוד בטירונות, מה לגיטימי ומה לא. לשאול אותם האם היו רוצים שהחיילים תחת פיקודם יעשו זאת? במקרה שזה קורה צריך גם להעניש חיילים, למען יראו וייראו".
מפקדים אחרים אף השמיעו דעות קיצוניות יותר. קצין בתותחנים אמר: "גם על גופת מחבל צריך לשמור. חיילים רוצים קמיע? אין בעיה, לא גופת אדם. איך היינו מגיבים אם היינו שומעים שאנשי חמאס היו מצטלמים עם גופת חייל צה"ל ועושים מזה צחוק? אני לא בעד לזרוק לכלא מי שעשה את זה, להיות לוחם בתקופה הזאת זה לא קל ולפעמים עושים שטויות, אבל גם שטויות צריך לדעת מתי להפסיק לעשות".
בארגון "שוברים שתיקה" רואים בתופעה הוכחה נוספת לאבדן המוסר והערכים של חיילי צה"ל המשרתים בשטחים. "עם כל הצער והבושה ברשותנו עדויות נוספות המעידות על היקף התופעה. אנו פונים אל החברה בישראל בקריאה להסתכל על הילדים המשרתים בשטחים ולהבין לאן הגענו. אנו, שלחמנו בשטחים, חלק מדור שלם המאבד את המוסר, השפיות והרגש. מקרים אלה, כמו גם מקרים נוספים שחשפנו בעבר של ביזה, התעללות והשחתת רכוש, חייבים לשמש תמרור אזהרה לכולנו".
ח"כ שטייניץ: כל מפקד חייב לתת את הדין
יו"ר ועדת חוץ וביטחון של הכנסת, ח"כ יובל שטייניץ, אמר: "נחרדתי והזדעזעתי. מקרים כאלו אין מקומם בצה"ל, והם מנוגדים לחלוטין למוסר הלחימה הצה"לי ולמסורת היהודית. כל מפקד שביחידותיו ייעשו מעשים כאלה חייב לתת את הדין. הוועדה שבראשותי לא תנוח ולא תשקוט עד לקבלת תחקירים מלאים ומהימנים ועד לבירור מלא של הפרשה.
שטייניץ הוסיף: "לא ננוח עד שיובהר אילו צעדים אירגוניים ומשמעתיים ננקטים בצה"ל כדי למנוע מקרים מזעזעים מעין אילו בעתיד. הנושא ידון בשבוע הבא בוועדות משנה ויובא למליאת הוועדה בעוד שבועיים".
ח"כ מתן וילנאי, חבר בוועדת חוץ וביטחון בכנסת, אמר: "אלו מעשים בלתי נסבלים ובלתי מקובלים, ויש לחסלם מיידית. אני מצפה שצה"ל יוקיע ויטפל בתופעה המעוותת הזו במלוא החומרה. צה"ל תמיד הצטיין בערכים אנושיים ומוסר בלחימה. אובדן או פגיעה בערכים אלו יפגע קשות בצה"ל". וילנאי דרש לכנס באופן מיידי את ועדת חוץ וביטחון בעניין.
יו"ר סיעת המפד"ל, ח"כ ניסן סלומיאנסקי, אמר בתגובה כי מדובר בארוע חריג: "ראויים לגינוי הם שלום עכשיו שמכנים את חיילי צה"ל חיות אדם. זו אמנם תופעה חמורה, אך חריגה ואין להכתים את צה"ל ככלל".