שתף קטע נבחר

 

לבנת בפגישה עם סטודנטים: די לדמגוגיה

בפגישה במשרד החינוך תקפו נציגי הסטודנטים נחרצות את כוונת השרה להנהיג שכר לימוד מדורג: "זו מזימה שבסופה נשלם 30 אלף שקל בשנה". לבנת הגנה על החלטתה, כינתה את טיעוני הסטודנטים "דמגוגיה", ואמרה: "זה לא הגיוני ששכר הלימוד של רפואת שיניים יהיה זהה לזה של מי שלומד היסטוריה"

שרת החינוך, לימור לבנת, נפגשה הערב (יום ה') בלשכתה בתל-אביב עם נציגי ארגוני סטודנטים מכל הארץ, שבאו למחות על כוונתה לשנות בצורה משמעותית את שכר הלימוד במוסדות להשכלה גבוהה בישראל ולהפוך אותו למדורג. הסטודנטים טוענים כי מינויה של ועדה חדשה לבחינת שכר הלימוד באוניברסיטאות הוא מזימה של האוצר שנועדה להעלות את שכר הלימוד ל-30 אלף שקלים. לדברי שרת החינוך, "זה יהיה צודק יותר".

 

בפגישה הערב הסבירה לבנת: "אין סיבה שמי שהוריו מרוויחים מאות אלפי שקלים בשנה ישלם שכר לימוד זהה למי שלהוריו אין אמצעים לממן אותו. יש להנהיג שכר לימוד שונה בכל פקולטה לפי המצב הסוציו-אקונומי של הסטודנט ולפי הצרכים של מדינת ישראל. אין מנוס מלעשות את הצעד הזה – לטובת הסטודנטים מהשכבות החלשות".

 

שרת החינוך ציינה כדוגמה את ח"כ משה כחלון, שהתחיל את לימודיו האקדמיים רק בגיל 35, לאחר שכבר עמד ברשות עצמו לחלוטין וחסך כסף ללימודים – זאת משום שלא הייתה לו כל אופציה ללמוד בגיל מוקדם יותר. "החלשים יקבלו הלוואה ארוכת טווח", הסבירה השרה, "וכך יוכלו ללמוד כל מה שירצו באוניברסיטה".

 

יו"ר התאחדות הסטודנטים, אסף שגב, אמר ללבנת כי הסטודנטים מתנגדים נחרצות לשכר לימוד דיפרנציאלי. לדבריו, "משמעות הדבר היא ששכר הלימוד בעבור 99% מהסטודנטים יסתכם ב-30 אלף שקלים ויותר לשנה".

 

על כך אמרה השרה כי "זו דמגוגיה. אני דורשת לתת הזדמנות הוגנת לוועדה החדשה. אין טעם לפעול או להתקומם כרגע נגד המלצות ועדת ינאי שעדיין לא קיימות. טענות בעד ונגד ודיון ציבורי יוכל להתנהל לאחר שהוועדה תגיש את מסקנותיה. לכולנו יש את אותה המטרה, ואנחנו כולנו בעד שוויון הזדמנויות".

 

יו"ר אגודת הסטודנטים במכללת אורנים, יוסי עקיש, התרעם על הרכב הוועדה ואמר לשרה: "לא ברור לנו כסטודנטים מדוע בוועדת וינוגרד היו חברים 4 סטונדטים וכאן יש רק נציג אחד שלנו". לבנת השיבה שהרכב הוועדה כפי שהוא, אושר על ידי 15 מחברי הממשלה, וכך הוא יישאר. אולם בסיומה של הפגישה, הסכימה להוסיף לוועדה נציגי סטודנטים.

 

"אם אתה בא ממקום שבו היכולות הכלכליות של המשפחה שלך טובות", אמרה לבנת לעקיש, "אין סיבה שתשלם בדיוק את אותו שכר לימוד שישלם מישהו שהמשפחה שלו בכלל לא יכולה לממן אותו". השרה ציינה כדוגמא את החוגים לרפואת שיניים באוניברסיטאות, הידועים כחוגים שעלות הכשרת הסטודנטים בהם היא מן היקרות בישראל ואמרה כי "זה לא הגיוני ששכר הלימוד של רפואת שיניים יהיה זהה לשכר הלימוד של מי שלומד באוניברסיטה היסטוריה". 

 

שרת החינוך הסבירה כי הכוונה היא לחשב את עלות שכר הלימוד על פי גובה ההשתכרות העתידית של בוגר החוג, וציינה כי "אין ספק שרופא שיניים ירוויח בסוף לימודיו הרבה יותר מהיסטוריון". בתשובה לשאלת הסטודנטים אודות שכר הלימוד במשפטים, שתיאורטית יהיה אמור להיות גבוה, אולם לנוכח המצב הקשה השורר בשוק עורכי הדין קיים חשש שפרחי משפטים רבים לא יוכלו להחזיר אותו, אמרה לבנת כי "מדינה צריכה לקבוע את סדרי העדיפויות שלה. הכל עניין של סדרי עדיפויות. האם המדינה צריכה לממן עוד ועוד עורכי דין כשאין בכך בכלל צורך?".

 

"שכר לימוד דיפרנציאלי, המבוסס בין היתר על נתונים סוציו-אקונומיים, קיים בכל העולם", סיכמה לבנת, "ולא הגיוני שלא יהיה כך גם אצלנו. בכל העולם מתמודדים בדיוק עם אותה סוגיה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עופר מאיר
"צודק יותר". לבנת
צילום: עופר מאיר
30 אלף שקל בשנה? הפגנת סטודנטים (ארכיון)
צילום: ניב כהן
סטיקר המחאה
צילום: אתר הכנסת
"התחיל בגיל 35". כחלון
צילום: אתר הכנסת
מומלצים