יעלון על פרשת הגופות: זה איום, מצ"ח יחקור
הרמטכ"ל התייחס בחריפות לפרשת החיילים שהצטלמו עם גופות מחבלים ואמר: "אסור שדבר כזה יקרה בצבא שמחנך לכבוד האדם. חוסננו בערכנו". הוא הודיע: "תהיה חקירת מצ"ח בפרשה". התחקיר המלא מופיע במוסף "7 ימים" בידיעות אחרונות. על הרג השוטרים המצרים אמר יעלון: "התחקיר הראשוני חושף בעיית תיאום בין הכוחות בשטח"
"אלו מעשים איומים, תהיה חקירת מצ"ח ואנחנו נוקיע את מי שצריך", כך הגיב הבוקר (יום ו') הרמטכ"ל על פרשת ההתעללות בגופות שנחשפה ב"ידיעות אחרונות".
רב אלוף יעלון אמר בתדרוך לעיתונאים בלשכתו בקריה בתל אביב: "מן המקרים המוצגים אני מכיר מעט. את רובם אני לא מכיר. אך אסור שדבר כזה יקרה בצבא שמחנך לכבוד האדם. חוסננו בערכנו". עם זאת ציין: "אסור שזה ידביק תווית לחיילים שפועלים כמו שצריך".
בהתייחסו להרג שלושת השוטרים המצרים אתמול בלילה ברפיח, אמר הרמטכ"ל כי "יש להגיע לרמת תיאום טובה יותר עם המצרים. התחקיר הראשוני חושף בעיית תיאום בין הכוחות בשטח". הוא הוסיף כי "זאת טעות מצערת והבענו את צערינו בפני המצרים".
לגבי מסקנות האירוע, ציין כי "ישנו תיאום מצויין עם המצרים. צריכה להיות מסקנה לגבי תיאום בין הטנק למפקד התצפית. מקרה כזה היה עלול לקרות כבר מזמן. מי שמכיר את רפיח, יודע כי זאת גזרה צרה ובעייתית ללחימה, גזרה בלחימה בחיכוך גבוה. מצד אחד יש את הפלסטינים ומצד שני את המצרים". לדבריו, "עם הפלסטינים אין תיאום, ועם המצרים יש".
על פי הרמטכ"ל, "החיילים נמצאים בלחימה רציפה ויש מצבים שיש עייפות. עם זאת שחיקה לא צריכה להיות וזהו גם תפקיד המפקדים למנוע זאת".
הרמטכ"ל נשאל האם יש שחיקה בנורמות המקצועיות והמבצעיות בשטחים והשיב: "אנו נמצאים מדי יום בעשרות אירועים מבצעיים ובתקופת הלחימה באלפי אירועים. רובם מוצלחים. אך אנו כצבא צריכים לתחקר את האירועים במבצעיים".
לדבריו, "הלחימה היא לא פשוטה. כל מלחמה היא דבר נורא. המלחמה שנכפתה עלינו היא כורח והמפקדים צריכים להסביר זאת לפקודיהם".
קצין על פרשת הגופות: "זה חלק מההווי"
"עבור החיילים זה חלק מהווי, כמו שמצלמים ערב פלוגה, טיול או פעילות אחרת". כך אמר ל-ynet מפקד גדוד חי"ר בצה"ל, שגילה הבנה לפרשת החיילים ששיחקו בגופות מחבלים והצטלמו איתן. דובר צה"ל מיהר לגנות. השטח, כך מתברר, מגיב אחרת לחלוטין.
קצינים וחיילים ששוחחו עם ynet סירבו לגנות את התופעה. חלק מהקצינים אף הביעו הבנה למעשי החיילים, אחרים גרסו שהדרך הנכונה היא להסביר ולחנך, לא להעניש, והיו גם כאלה שכעסו. "זאת לא תופעה רחבה, לא עושים את זה המוני חיילים", אמר קצין צה"ל שפיקד עד לאחרונה ביחידה מובחרת. "זה אמנם קיים. זה חלק מהווי של לוחמים. צריך לבחון את הדברים. לא מדובר כאן בהרג ללא סיבה.
"תמונת מזכרת" עם גופת המחבל
"אלה פלסטינים שנהרגו במהלך לחימה. גם אין פה התעללות, בסך הכל צילום למזכרת שנשאר בין החיילים, לא מראים את זה בשבת לאמא. אולי כדאי להסביר לחיילים, לוודא שהתופעה לא עוברת את הגבול. צילום עם גופה אולי נשמע מזעזע, אבל זה בסך הכל צילום, צילום שמתעד לחימה".
מפקד גדוד חי"ר בצה"ל הצטרף לנימת הרוח הממתנת: "העדויות אמנם קשות, גם התמונות, אבל לדעתי צריך לפעול במקרים כאלה בדרך של חינוך ולא בדרך של ענישה. לא אחת נתקלתי בעצמי במקרים שלאחר אירוע שבו נהרג מחבל, הגיעו חיילים עם מצלמה וצילמו תמונות של הגופה, לעתים כשחבריהם לידה.
"עבורם זה חלק מהווי, כמו שמצלמים ערב פלוגה, טיול או כל פעילות אחרת. אני כמובן מגנה משחק בגופת מחבל ושימוש בה לצורך קמע, אבל לא מדובר כאן ברצון להזיק או לפגוע, אלא בפרשנות או בהבנה לא נכונה של הקו שבין הלגיטימי ללא לגיטימי, ואת זה צריך להסביר לחיילים".