שתף קטע נבחר

 

מכה חדשה: הארבה הגיע לנגב ולאילת

להקות רבות פשטו אחר הצהריים על חממות באזור פיתחת ניצנה וקדש ברנע בדרום הנגב. במועצה האזורית רמת נגב הוקם חדר מצב. ראש המועצה: "הנחילים לא מפסיקים להגיע. חייבים לפעול במהירות, אחרת זה ייהפך לאסון לאומי". משרד החקלאות: אנו ערוכים, נדביר אותם בבוקר. גם באילת מדווחים תושבים על נחילי ארבה שפקדו את השכונה הדרומית בעיר. "ראיתי אלפים עפים מעל הבית שלי", סיפרה תושבת העיר

מכת הארבה: גלים של להקות ארבה החלו לפשוט אתמול (ו') בשעות הצהריים על מטעים חממות וגידולים בשטחים פתוחים באיזור פיתחת ניצנה וקדש ברנע בדרום הנגב. במקביל, הארבה הגיע גם לאילת. עשרות תושבים בעיר התקשרו למוקד העירוני ודיווחו על נחילי ארבה בשכונת השחמון, הדרומית ביותר בעיר.  

 

"ראיתי אלפים עפים מעל הבית שלי", סיפרה ל-ynet תושבת אילת. "רצתי הביתה כדי להגיף את כל התריסים, כי אני לא רוצה אותם בבית שלי. הם ענקיים עם כנפיים אדמדמות שקופות ועפים בגובה של ארבעה מטרים. רק קיוותי שהם לא יאכלו לי את הגינה".

 

תושבים אחרים העדיפו לצאת מצוידים במצלמות לואדי השחמון כדי להנציח את החרקים המעופפים.

 

הארבה לא נעצר באילת ונע צפונה לכיוון חבל אילות. "הקמנו חדר מצב", סיפר אודי גת, יו"ר המועצה האזורית. "נחילי הארבה הגיעו לקיבוץ אליפז (20 דקות צפונית לאילת) ושם הם עצרו ללינת לילה. אנחנו יודעים שהם לא אוכלים תמרים וזיתים, וזה מזל גדול, משום שאלו שני ענפים חקלאיים מרכזיים של חבל אילות.

 

"שוחחנו עם חדר המצב של משרד החקלאות בתל אביב והם הינחו אותנו לגבי חומרי ההדברה. מחר בבוקר יגיע לפה מטוס ריסוס ונרסס את הארבה עוד לפני שהם ממריאים שוב. הם עושים את זה רק כשמתחיל להיות חם, בסביבות 9-8 בבוקר. הארבה יכול לפגוע לנו בשדות של הבטטות, הבצל והמלונים".

 

"רוצים סיוע מיידי"

 

אתמול התגלו פרטים בודדים של ארבה בדרום הנגב אך אחר הצהריים הגיעו להקות רבות ופשטו על חממות של עגבניות, גידולי תפוח אדמה ועוד.

 

גם במועצה האיזורית רמת נגב הוקם חדר מצב לצורך העניין ובכוונתם להעלות מטוסים לאוויר לצורך ניסיון להדביר ולרסס את הארבה. עוד פעולות נעשות יחד עם משרד החקלאות שנערך בימים האחרונים לאפשרות שהארבה יגיע ממצרים.

 

חקלאי פתחת ניצנה, קדש ברנע, כמהין והאזור, דיווחו על נחילי ארבה שפשטו על היבולים, חממות והגידולים שלהם. "זה נראה בדיוק כמו מה שראינו בטלוויזיה שקורה במצרים", אמר ל- ynet ציון שמר, אחד החקלאים מהאזור.

 

שמוליק ריפמן, ראש מועצת רמת נגב, שאל שטחו הגיע הארבה, קרא למדינה "להציל את פרנסתם של החקלאים לפני שיתפשט הארבה מימדים של אסון לאומי". לדבריו, "אנחנו מצפים שהמדינה תגיש לנו סיוע מיידי. האזור שלנו הוא מוכה ארבה כרגע והנחילים לא מפסיקים להגיע. הדבר היחיד שניתן לעשות הוא להרים לאוויר מטוסים עם חומרי הדברה שירססו מהאוויר.

 

"מדובר בנזק של מאות מיליוני שקלים. במידה ומשרד החקלאות וההגנה על הצומח לא יפעלו מהר ככל האפשר על מנת לעצור את הארבה, עלול הנזק שיגרום הארבה להתפשט למימדי אסון לאומי", אמר.

 

משרד החקלאות: נדביר אותם בבוקר

 

בעקבות הגעתם של נחילי הארבה הראשונים ממצרים לאזור הנגב המערבי נפתח אחר הצהריים חדר המצב של משרד החקלאות, שהוכן מבעוד מועד.

 

מן המידע שהגיע לחדר המצב עד כה עולה כי כרגע נמצאים נחילי הארבה בשני מוקדים בלבד. המוקד הקטן, המכיל מאות בודדות של פרטים נמצא באזור כרם שלום, ואילו כמות מעט יותר גדולה, של כמה אלפי פרטים, מרוכזת באזור קדש ברנע, הסמוך לגבול מצרים. כרגע מסתמן כי במוקד זה מצויים רוב הפרטים בצידו המצרי של הגבול.

צילום: עדי רז

 

 

אלדד לנדס, ראש השירותים להגנת הצומח במשרד החקלאות, אמר ל-ynet כי חומרי הדברה מסוגים שונים חולקו כבר לכל החקלאים באזור הדרום וכן הועבר להם תדרוך כיצד יש להשמיד את החרקים המעופפים. "מחר בבוקר, עם אור ראשון, נצא עם צוותי ההדברה שלנו למקום הריכוז שלהם ונדביר אותם. היתרון בשעה זו הוא שהם לא פעילים עדיין אבל ניתן לראות אותם, מה שאינו אפשרי במהלך הלילה. בשלב זה מדובר בכמות קטנה למדי של פרטים, ולא צפויה בעיה משמעותית בהדברתם. כל יישובי האזור ערוכים. אם יהיה צורך להדביר מן האוויר, הכנו מטוסי ריסוס וגם לכך אנו ערוכים", אמר לנדס.

 

"המצרים לא עשו מספיק" 

 

למרות הערכות מוקדמות לסבירות נמוכה מאוד להגעתם של נחילי הארבה ארצה, התבדו אנשי משרד החקלאות וכן מומחי חרקים. הללו שיערו כי נחילי הארבה שהגיעו לקפריסין ולכרתים בחודש שעבר יהוו את סיומה של מתקפת החרקים, שמקורה באפריקה. אולם עושה רושם כי השלטונות במדינות אפריקה, מהן פרצה התפשטות הלהקה, כשלו בניסיונות הדברתה. "אין ספק שמדובר בלהקות שמגיעות מאותו המקור ממנו הגיעו הלהקות לכרתים ולקפריסין. המקור נמצא באפריקה, באזור מאוריטניה. בתחילה, הרוחות הביאו אותם צפונה לאזור הים התיכון וכעת הובילה הרוח את הלהקות מזרחה לכיווננו", הסביר לנדס.

 

לדבריו, "האפריקנים כשלו בניסיונות ההדברה, וכשלא מדבירים את הארבה כשהוא נמצא בכמויות קטנות, קשה אחר כך להשתלט על קצב ההתרבות שלו. גם המצרים לא עשו מספיק בתחום זה, אבל לנו יש כלים וידע כיצד לעשות זאת ואנו ערוכים בהתאם", אמר לנדס.

 

לנדס הוסיף כי חדר המצב ישמש את אנשי המשרד לקשר עם תושבי הסביבה והחקלאים ואלו יוכלו ליידע את המשרד על כל התרבות או התקרבות נוספת של המזיקים. "כבר קיבלנו כמה תלונות מתושבים מקומיים שמאוד לא מוצא חן בעיניהם שהארבה מתקרב אליהם הביתה אך עדיין לא נרשמה פאניקה. בכל מקרה, גם אם יגיעו להקות נוספות, נשתלט עליהן", הבטיח.

 

"הנשיא מובארק עוקב"

 

אתמול נראו נחילי הארבה באזור אל עריש בסיני, לראשונה זה 50 שנה. הנחילים כיסו את שמי אל-עריש. גגות רבים של בתים כוסו אף הם בחרקים. בקהיר דווח כי הנשיא מובארק "עוקב באופן אישי אחר ההתפתחויות".

 

 

בחצי האי סיני דווח על חרדה רבה בקרב התושבים מפגיעה אנושה בענף החקלאות – בפרט לאחר הפגיעה הקשה שספג ענף התיירות בעקבות הפיגועים, והעובדה שישראלים הפסיקו להגיע. שר החקלאות, אחמד אל ליית'י, העריך שאין סכנה מיידית, שכן החרקים ממשיכים לנוע.

 

איש "תוכנית המזון" של האו"ם, שעוקב אחר תנועה הארבה, העריך כי החרקים, שהגיעו למצרים מכיוון מערב ועלו צפונה, צפויים לנוע עתה לכיוון דרום-מזרח, לעבר חופי ים סוף, שם הם נוהגים לחנות בין החודשים נובמבר עד מארס כדי להתרבות.


פורסם לראשונה 19/11/2004 15:23

 

בהכנת הכתבה השתתפה שיה אגוזי
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים