דו"ח העוני ל-2003: 1.4 מיליון עניים
מדובר בגידול של 100 אלף עניים בהשוואה ל-2002; בין העניים - כ-660 אלף ילדים; במוסד לביטוח לאומי טוענים: הסיבות לגידול במספר העניים הן המדיניות הכלכלית של הממשלה והקיצוצים בקצבאות הרווחה; מנכ"ל הביטוח הלאומי: העוני עובר מההורים לדור הבא
ביום שלישי יפרסם המוסד לביטוח לאומי את דו"ח העוני השנתי לשנת 2003, שיחשוף את הנתון המדהים: בישראל חיו בשנה שעברה כ-1.4 מיליון אזרחים עניים, בהם כ-660 אלף ילדים ובני נוער. מדובר בזינוק של כ-100 אלף איש, בהשוואה למספר העניים בשנת 2002.
בעקבות הקיצוצים בקצבאות השונות, בהן קיצבאות הילדים והבטחת ההכנסה, ביצע באחרונה המוסד לביטוח לאומי הערכות מהן עולה כי הקיצוצים הנרחבים דחפו אל מתחת לקו העוני עוד קרוב ל-100 אלף אזרחים, ובהם יותר מ-40 אלף ילדים. חוקרי המוסד לביטוח לאומי מעריכים כי בשנת 2003 חיו 1.42 מיליון אזרחים מתחת לקו העוני, ומתוכם כ-660 אלף ילדים ובני נוער מתחת לגיל 18 (הנתונים כוללים את תושבי מזרח ירושלים). בשנת 2002 עמד מספר האזרחים שחיו מתחת לקו העוני על 1.3 מיליון בני אדם, בהם 618 אלף ילדים ובני נוער. למעשה, כל אזרח חמישי בישראל וכל ילד שלישי חיו מתחת לקו העוני.
בין העניים החדשים גם אזרחים עובדים
כמיליון אזרחים בישראל מרווחים שכר מינימום של 3,335 שקל בחודש, ולכן אין זה מפתיע שבין העניים החדשים יש גם מאות אלפי אזרחים עובדים, שלא מצליחים לפרנס בכבוד את בני משפחותיהם.
במוסד לביטוח לאומי טוענים כי מדיניותה הכלכלית של הממשלה היא שגורמת לעוד ועוד אנשים לחיות מתחת לקו העוני. מנכ"ל המוסד לביטוח לאומי, ד"ר יגאל בן שלום, התייחס לדו"ח העוני האמור להתפרסם ביום שלישי הקרוב. בראיון שהעניק לפני חודש למוסף "ממון" של "ידיעות אחרונות" אמר הד"ר בן שלום: "דו"ח העוני של השנה הוא דו"ח חמור יותר מהקודם. הוא מסכם שנה שבה היו קיצוצים נרחבים, והם שהביאו לעלייה בתוחלת העוני. זאת משום שבמקביל לקיצוצים לא הייתה כל צמיחה, כפי שהעריכו שתהיה".
הד"ר בן שלום תקף בראיון את מדיניות הממשלה, שאינה מציעה פתרונות למצב הכלכלי, לצד הקיצוצים הקשים. לדבריו, בין המצטרפים החדשים למעגל העוני נמצאים אנשים עובדים, שמתקשים לפרנס את משפחותיהם. "העוני עובר מההורים לדור הבא, לילדיהם", אמר.
על פי הנוהל, זמן קצר לפני פירסומו מוגש דו"ח העוני לשר הרווחה. אולם הפעם, מי שיקבל לידיו את הדו"ח יהיה לא אחר מאשר ראש הממשלה, אריאל שרון, האחראי בין היתר לתוכנית הכלכלית שהביאה לדו"ח החמור. שרון משמש כיום ממלא מקום של שר הרווחה, לאחר ששר הרווחה זבולון אורלב התפטר מתפקידו בשבוע שעבר, בעקבות התנגדותו לתוכנית ההתנתקות.
במוסד לביטוח לאומי מעורר הנושא מעט מבוכה ואי נוחות. "אין ברירה, הם יצטרכו לראות את האמת", אומרים במוסד לביטוח לאומי.
ההסתדרות: מדיניות נתניהו מרסקת את החברה
בתגובה על הדו"ח, מסרה ההסתדרות כי "כל אשר צפינו והתראנו מפניו מתרחש. מדיניות שר האוצר מרסקת את החברה והופכת אותנו לעולם שלישי, ולכן על שר האוצר להסיק מסקנות אישיות ולהתפטר לאלתר. הצמיחה היחידה הניכרת היא צמיחתם של עניים, רעבים, בתי תמחוי ואבטלה".
ד"ר יצחק קדמן, מנכ"ל המועצה לשלום הילד, אומר בתגובה לנתונים כי "כשיש כל כך הרבה ילדים עניים - אין לחברה הישראלית סיכוי להיות חברה בריאה... אין כל אפשרות להגיע להישגים בחינוך... אין פלא שיש כל כך הרבה אלימות ואין ולא תהיה צמיחה כלכלית".
ח"כ אורון: "את מחיר המשבר הכלכלי משלמים העניים"
ח"כ חיים אורון פנה הבוקר ליו"ר הכנסת בבקשה לקיים עוד השבוע דיון דחוף במליאת הכנסת בנתוני דו"ח העוני, העתיד להתפרסם ביום שלישי.
ח"כ אורון: "הדו"ח הוא ציון הנכשל למדיניותו של שר האוצר. הממשלה החליטה באופן מודע שאת מחיר המשבר הכלכלי ישלמו העניים והם שילמו אותו בגדול. לא קוסמטיקה של העלאת קצבאות במספר שקלים ולא זריקת שאריות יפתרו את בעיית העניים. יש לערוך באופן מיידי שינוי מדיניות, אותו שר האוצר לא רוצה ולא מסוגל לעשות".
ח"כ ברכה: התמונה העגומה ביותר - במגזר הערבי
ח"כ מוחמד ברכה, יו"ר סיעת חד"ש- תע"ל, אומר בתגובה על דו"ח העוני: "זו תוצאה של ממשלת הארבה שטרפה את השאריות של העניים. התמונה העגומה ביותר היא במגזר הערבי, שם כל הנתונים הם כפולים. כל עוד מדיניות הכיבוש והמלחמה נמשכת, מימדי העוני ילכו ויגדלו".