אוקראינה: האופוזיציה הובסה - ויצאה לרחובות
עשרות-אלפי מפגינים הציפו את רחובות אוקראינה, כשהם מוחים נגד הודעת ועדת הבחירות המרכזית, לפיה ראש הממשלה הנוכחי של המדינה, ויקטור ינוקוביץ', מוביל על פני יריבו ויקטור יושצ'נקו. יושצ'נקו עצמו טען שהבחירות זוייפו. פקחים מערביים חיזקו את טענותיו כשאמרו כי הבחירות לא עמדו בקריטריונים דמוקרטיים. במקביל, מועצת העיר של קייב הבירה קראה לפרלמנט שלא להכיר בתוצאות הבחירות
מעל ל-50 אלף מפגינים יצאו היום (ב') לרחובות הערים הגדולות באוקראינה, על מנת למחות על תוצאות הבחירות לנשיאות. לטענת המפגינים, מועמד האופוזיציה, ויקטור יושצ'נקו הליברלי, הוא זה שניצח בבחירות - בדיוק כפי שהראו המדגמים. ההפגנה המרכזית מתקיימת בקייב הבירה, שם הוקם מטהו של יושצ'נקו. הצבא הציב נגמ"שים סביב זירת ההפגנה, והורה למפגינים להתפזר ב-02:00. הם מבחינתם מתכוונים להשאר.
את הודעת ועדת הבחירות המרכזית, לפיה ראש הממשלה הנוכחי, ויקטור ינוקוביץ', הנתמך על ידי רוסיה, הוא המוביל בבחירות, ייחסו המפגינים לזיופים וטענו לסילוף התוצאות.
טענותיו של יושצ'נקו קיבלו חיזוק משמעותי מכיוון הארגון לביטחון ושיתוף פעולה באירופה, האיחוד האירופי ונאט"ו, ששיגרו משקיפים לפקח על הבחירות. בהודעה משותפת נאמר כי הן "לא עמדו בקריטריונים הבינלאומים של בחירות דמוקרטיות".
מדינות האיחוד האירופי אף הודיעו כי יזמנו לפגישה דחופה את שגרירי אוקראינה, כדי לשתף אותם ב"חששות הכבדים" שיש להן בנוגע לתוצאות הבחירות.
בתוך כך התכנסה מועצת העיר של קייב, וקראה לפרלמנט שלא להכיר בתוצאות.
מחלקת המדינה האמריקנית קראה אף היא לממשלת אוקראינה לחקור את טענות הזיופים. דובר מחלקת המדינה, אדם ארלי, ציין כי ארה"ב מודאגת מהמתרחש באוקראינה והוסיף: "יהיה עלינו לבחון אילו השלכות יהיה לדבר על מערכת היחסים בין המדינות".
למרות זאת, לנשיא הנבחר, ויקטור ינוקוביץ', אין ספקות. הוא הכריז הערב על ניצחונו בבחירות, וטען כי "מרבית הבוחרים תמכו בי".
"ניצחנו. נקודה"
ואולם שני מדגמים של גופים שונים הראו כי דווקא יושצ'נקו הוא המוביל. אחד מהם אף ציין כי אחוזי התמיכה בו הגיעו ל-54 אחוזים, בעוד ינוקוביץ' משתרך מאחור עם 43 אחוזים.
בעקבות הודעת ועדת הבחירות העלה יושצ'נקו טענות כי הבחירות נגועות בהתערבות חיצונית. "ניצחנו. נקודה", אמר לאנשי מטה הבחירות שלו. הוא טען שהיו מקרים רבים של זיופים, בעיקר במזרח המדינה, שם ראש הממשלה ינוקוביץ' חזק במיוחד.
"אני מאמין בניצחוני, אך אנו אומרים שהרשויות זייפו באופן טוטאלי את התוצאות", אמר יושצ'נקו. המטרה, לדבריו, היא לגנוב ממנו את הניצחון. הוא קרא לתומכיו לצאת לרחובות קייב ולמחות על השחיתות. הוא גם קרא לקהילה הבינלאומית להפנות תשומת לב למתרחש באוקראינה, ומסר כי פניות ישירות בנושא כבר הועברו לאיחוד האירופי ולארגון לביטחון ושיתוף פעולה באירופה (OSCE).
הנשיא היוצא, לאוניד קוצ'מה, שתמך בינוקוביץ', דחק בעמו ביום שלפני הבחירות להתעלם מהקריאות לאי-שקט המגיעות ממחנה יושצ'נקו.
הפנים לרוסיה או למערב
הסיבוב השני בבחירות נדרש לאחר שבסיבוב הראשון, ב-31 באוקטובר, קיבל כל אחד מהמועמדים 39 אחוז מהקולות. מדובר בבחירות מכריעות מבחינת עתידה של אוקראינה. הן צפויות במידה רבה לקבוע אם המדינה בת 48 מיליון התושבים תָפנה פניה למערב, בעקבות שלוש שכנותיה, פולין, סלובקיה והונגריה, שהצטרפו במאי האחרון כחברות באיחוד האירופי - או דווקא תִפנה לחיקה של רוסיה.
בעוד הליברל יושצ'נקו, שהיה ראש הממשלה בין השנים 1999-2001 תומך בשילוב הדרגתי של אוקראינה במוסדות האירופיים וחיזוק הקשרים עם המערב, ראש הממשלה הנוכחי ינוקוביץ', הנתמך באופן פומבי על ידי נשיא רוסיה ולדימיר פוטין, תומך בהרחבת השליטה של המדינה על הכלכלה וחיזוק היחסים עם רוסיה.