שתף קטע נבחר

 

כוסמת למתחילים - מתכונים עם טעם של עוד

אז מה בעצם אתם יודעים על כוסמת? מיכל לוי-אלחלל ממגזין "שף", מסבירה ומציגה כמה דברים מרגשים שעוד לא עשיתם עם כוסמת

למרות שמשתמשים בכוסמת כפי שמשתמשים בחיטה או באורז, גרעיניה מופקים למעשה מצמח של ממש ולא מגידול מניב גרעינים, בדומה לחיטה. הכוסמת היא פרי למעשה, והצמח ממנו היא באה הוא קרוב משפחה של צמח הרוברב. דבורים אוהבות במיוחד את פרחי הכוסמת ויוצרות מפרחים אלה דבש ארומטי נפלא.

 

אז איך מבשלים כוסמת?

 

ממש כמו שמבשלים אורז. שמים את הכוסמת בסיר ומכסים במים עם מעט מלח. מביאים לרתיחה, מכסים את הסיר, מנמיכים את הלהבה ומבשלים כ- 5 דקות. בודקים ומוסיפים עוד מעט מים, אם צריך. מבשלים עוד כ- 5 דקות ובודקים אם הכוסמת התרככה. אפשר לבשל עוד כ- 5 דקות, אבל עדיף לבשל, עד לדרגת "אל דנטה", כמו פסטה. כלומר, שמרכז הגרגרים נותר נגיס והם שומרים על צורתם. הערך הקלורי של כוסמת הוא 335 קלוריות ל-100 גרם.

 

הכוסמת משתלבת מצויין בחמין. איך עושים את זה? המסודרים שמים אותה בשקית בד או בשקית "קוקי" (שקית ניילון מיוחדת לאפייה) מחוררת ומניחים בסיר. המבולגנים (כמוני) פשוט עורמים בסיר, יחד עם שאר המרכיבים. אנחנו נכין מגרעיניה הנפלאים מנות ביתיות וחמימות, שמתאימות למזג האויר הקר.

 

 

מרק כרובית וכוסמת

 

המרכיבים:

2 כרוביות בינוניות

2 כפות שמן זית

1 בצל, קלוף וחתוך לקוביות

1 שורש פטרוזיליה, קלוף וחתוך לקוביות

מים

1 עלה דפנה

1 כוס (כ-200 גרם) כוסמת

1/4 מכל (כ- 60 מ"ל) שמנת מתוקה (לא חובה, רק אם רוצים)

מלח ופלפל

להגשה:

1/4 צרור עירית או פטרוזיליה, קצוץ דק

 

אופן ההכנה:

  1. טובלים את הכרוביות בקערה עם מי מלח (כדי להיפטר ממזיקים), מנערים ושוטפים היטב. מפרידים את ראש הכרובית לפרחים קטנים וחותכים את גזע הכרובית לקוביות בינוניות.
  2. מחממים את השמן בסיר גדול ומטגנים את הבצל ואת שורש הפטרוזיליה כ- 3 דקות, עד הזהבה. מוסיפים את הכרובית וממשיכים לטגן כ- 2 דקות. יוצקים מים כך שיגיעו עד כ- 10 ס"מ מעל לגובה הכרובית. מוסיפים את עלה הדפנה ומביאים לרתיחה. מבשלים כ- 20 דקות, על להבה בינונית, עד שהכרובית מתרככת לגמרי.
  3. מעבירים למעבד מזון או לבלנדר (או משתמשים במוט ריסוק) וטוחנים את המרק.
  4. מחזירים לסיר ומוסיפים את הכוסמת והשמנת (אם רוצים). מכסים חלקית ממשיכים לבשל כ- 20 דקות (נזהרים לא להגיע לרתיחה חזקה, כדי שהשמנת לא תתפרק), עד שהכוסמת מתרככת לגמרי. מתבלים.
  5. ההגשה: זורים את הפטרוזיליה או העירית ומגישים חם.

 

  • איך שומרים: בכלי אטום במקרר, 3 ימים. מחממים, על להבה נמוכה, תוך בחישה מדי פעם.

 

 

סלט כוסמת קר

 

המרכיבים (4 מנות):

1 ליטר מים

1 כפית מלח

2 כוסות (כ- 400 גרם) כוסמת

1/4 כוס שמן זית + 1 כף שמן זית לטיגון השקדים

3 כפות חומץ בלסמי

2 פלפלים אדומים, נקיים מגרעינים וחתוכים לקוביות קטנות

1 פלפל צהוב, נקי מגרעינים וחתוך לקוביות קטנות

2 מלפפונים, חתוכים לקוביות קטנות

1/2 כוס שקדים פרוסים, מטוגנים עד הזהבה

מלח ופלפל

 

אופן ההכנה:

  1. יוצקים את המים לסיר גדול, מוסיפים את המלח ואת הכוסמת ומביאים לרתיחה. מנמיכים את הלהבה, מכסים את הסיר ומבשלים כ-5 דקות. בודקים אם הכוסמת התרככה. אם לא ממשיכים לבשל עוד 5-10 דקות. אם צריך, מוסיפים עוד מים. מסננים ומעבירים לקערה ומצננים בטמפרטורת החדר כ-5 דקות.
  2. מוסיפים את השמן ואת החומץ, מערבבים, מכסים את הקערה ומעבירים למקרר ל- 15 דקות, עד שהכוסמת קרה לגמרי. מוסיפים את הירקות והשקדים לתוך הכוסמת, מערבבים היטב, מתבלים במלח ופלפל ומגישים.

 

  • איך שומרים: הכי טעים לאכול מייד, אבל אפשר לשמור בכלי אטום במקרר עד יומיים.

 

 

חזה עוף במלית כוסמת

 

המרכיבים (4 מנות):

1 כוס (כ- 200 גרם) כוסמת

4 כפות שמן זית

1 שורש פטרוזיליה, קלוף וחתוך לקוביות

1 גבעול סלרי, פרוס דק

מלח ופלפל

2 חזות עוף ( 600-800 גרם), חצויים

1 כף חומץ בלסמי

1 כף שמן צמחי אחר (למשל קנולה, תירס או סויה)

 

אופן ההכנה:

  1. ממלאים סיר גדול במים עם מעט מלח. מוסיפים את הכוסמת ומביאים לרתיחה. מכסים את הסיר, מנמיכים את הלהבה ומבשלים כ- 5 דקות. בודקים. אם הכוסמת עדיין לא התרככה ממשיכים לבשל עוד 5-10 דקות, עד שהכוסמת מתרככת. (במידת הצורך מוסיפים עוד מים). מסננים את עודפי המים.
  2. מחממים כף משמן הזית במחבת בינונית ומטגנים את קוביות השורשים כ- 4 דקות, עד הזהבה. מוסיפים את הכוסמת ומטגנים קלות יחד, כ-2 דקות. מתבלים במלח ופלפל. מעבירים לכלי אטום ומאחסנים במקרר, עד לצינון מלא.
  3. יוצרים בכל חזה עוף חתך עמוק בסכין חדה לרוחב החזה, כך שנוצר מעין כיס. ממלאים בתבשיל הכוסמת וסוגרים בעזרת קיסם. מחממים את שאר שמן הזית ואת השמן האחר במחבת גדולה ומטגנים את חזות העוף כ-4 דקות מכל צד, עד הזהבה. מוסיפים את החומץ בלסמי וממשיכים לטגן עד שהחומץ מתאדה לגמרי. מגישים עם שארית המלית וסלט טרי.

 

  • רגע, נשארה לי קצת מלית! שומרים, מחממים קצת ומגישים אותה כתוספת לכל עוף בתנור או לתבשיל בשר אם נשארת מלית מיותרת. מגישים אותה יחד עם עוף בתנור או כל קדרת בשר.

 

  • אפשר להכין מראש? אפשר להכין את החזות הממולאים יום לפני הארוחה, לשמור במקרר בכלי אטום ולטגן ממש לפני ההגשה. את החזות המטוגנים שומרים יומיים במקרר בכלי אטום ומחממים במחבת לפני ההגשה (צריך לקחת בחשבון - הם מתייבשים מעט בחימום חוזר).

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ליאת פז
חורפי ומחמם. מרק כרובית וכוסמת
צילום: ליאת פז
לאשה בפייסבוק
מומלצים