מהפכת העישון: אין "לייט"; מכירה לקטינים פלילית
המהפכה מתחילה: משרד הבריאות והאגודה למלחמה בסרטן ציינו היום במסיבת עיתונאים את תחילתו של החוק, האוסר על מכירת סיגריות לקטינים, מבטל כינוי סיגריות כ"קלות" ומחריף באופן דרמטי את האזהרות על קופסאות הסיגריות. שר הבריאות נוה: "אנחנו לא נלחמים במעשנים, אלא בעישון". מנכ"ל האגודה למלחמה בסרטן: "עד כה המעשנים התעלמו מהאזהרה הקטנה, אנחנו מצפים שהאזהרות הגדולות והבולטות יותר ירתיעו אותם"
המהפכה בתחום העישון בישראל מתחילה: הסיסמה "משרד הבריאות קובע כי העישון מזיק לבריאות" עומדת לעבור מן העולם, יחד עם סיגריות ה"לייט". החל ממחר (יום ד') ייכנס לתוקף החוק החדש, במסגרתו תוחרף ותודגש באופן דרמטי האזהרה על קופסאות הסיגריות, ויבוטלו הסיגריות שכונו "קלות" - אך מחקרים הוכיחו שאין הבדל בינן לבין הסיגריות הרגילות.
הצווים והתיקונים להגבלת העישון בישראל כוללים תריסר נוסחי אזהרה מתחלפים, שיופיעו על קופסאות הסיגריות. החוק קובע כי האזהרה תודפס על כשליש (32%) משטחה של הקופסא בשני צדדיה – בעברית ובערבית. הכיתוב ייעשה בצבעי אדום ושחור, תוך שילוב סימן קריאה בגרפיקה של האזהרה. כמו כן יוסרו מהמדפים סיגריות "לייט" וייאסר שימוש במונחים "לייט", "אולטרה לייט", "מיילד" וכדומה, זאת במסגרת תיקון צו הגנת הצרכן שהגיש שר התמ"ת האוסר הופעת טקסט ו/או שם סימן מסחרי שיש בו כדי לרמוז כי מוצר הטבק מזיק פחות ממוצרי טבק אחרים.
האזהרות החדשות על החפיסות
"העישון גורם להזדקנות עור הפנים", ייאמר מעתה על החפיסה בצורה בולטת בהרבה מבעבר. משפטים נוספים שאמורים להפחיד את המעשנים ולהרתיע אותם משאיפת מקל הניקוטין המסוכן: "העישון גורם לאימפוטנציה", "כל סיגריה מכניסה 43 חומרים מסרטנים לגופך" ו"ילדים להורים מעשנים סובלים יותר מאסטמה".
כמו כן תכנס לתוקפה הרחבת חוק הגבלת הפרסומת לטבק על ידי איסור מכירת סיגריות, נרגילות ושאר מוצרי טבק לקטינים. הרחבה זו היא על פי הצעת חוק של ח"כ איוב קרא שאוחדה עם הצעת חוק ממשלתית של שר הבריאות. מכירת סיגריות לקטינים תחשב עבירה פלילית שקנס של 12,900 שקל בצידה.
מנכ"ל האגודה למלחמה בסרטן, מירי זיו, אמרה במסיבת עיתונאים שנערכה במשרד הבריאות בירושלים: "עד כה המעשנים התעלמו מהאזהרה
שר הבריאות, דני נוה, אמר כי "גיל התחלת העישון הממוצע בישראל הוא נמוך, וכמו כן, גיל התחלת העישון בקרב מתגייסים ירד בשנים האחרונות. בעייני נתונים אלה מדאיגים מאד, ומלמדים על שבר חמור בהקניית המודעות הנדרשת לבני הנוער. אנו מקווים כי החוק החדש יפחית את נגישותם של בני הנוער לקניית סיגריות ומוצרי טבק ובכך ישפיע על שיעור העישון בקרבם".
מנתוני דו"ח שר הבריאות על העישון בישראל 2004 שהוגש לכנסת במאי 2004, עולה כי מסוף שנות ה-90 ניכרת מגמה של ירידה הדרגתית בחלקם של המעשנים מקרב האוכלוסייה הבוגרת. כ-23.8% מכלל האוכלוסייה הבוגרת בישראל מעשנים, האחוז הנמוך ביותר של מעשנים שנרשם במדינת ישראל. עם זאת, בשנים האחרונות הירידה היא מתונה בלבד.
"מדינת ישראל מצטרפת היום למדינות נאורות ברחבי העולם שהשכילו להבין שכדי להילחם טוב יותר במגפת העישון יש לפעול באמצעות חקיקה הולמת", הוסיפה זיו. "יש לשלב בחקיקה זו גם אכיפה נמרצת ובמקביל גם פעילויות הסברה. החוקים החדשים הם צעד חשוב במאבק בעישון, המהווה גורם המוות מספר אחד הניתן למניעה, שהורג בישראל כ-10,000 איש מדי שנה".
ושר הבריאות נוה הוסיף: "המלחמה שלנו היא לא נגד המעשנים – אלא נגד העישון עצמו". לדבריו, בכוונתו להוציא תקנות חדשות שיאסרו על הצבתן של מכונות אוטומטיות לממכר סיגריות במקומות בילוי של ילדים ובני נוער. "אני בעד מגבלות חמורות בתחום הפרסום, ובכוונתי לקדם את הנושא", הוסיף.
מנכ"ל האגודה למלחמה בסרטן, מירי זיו, סיכמה באירוניה: "אם היו ממציאים היום את הסיגריה – היו מאשרים אותה רק כחומר הדברה".