לחוצים? זהירות על מערכת החיסון
מחקר חדש שנערך בקרב נשים שחיו בלחץ גילה כי תאי מערכת החיסון הזדקנו בקצב מהיר, שווה ערך ל-10 שנים – לעומת אלו שחיו ברגיעה ובשלווה
אולי זה נשמע הגיוני, אבל עכשיו זה גם מדעי: תאי מערכת החיסון של נשים שנמצאות תחת לחץ פסיכולוגי מזדקנים בקצב מהיר יותר מאשר של אלו של נשים שחיות בצורה רגועה יותר. כך עולה ממחקר חדש.
מחקרים קודמים קישרו מתח נפשי עם שורה של סימפטומים גופניים, אולם המחקר החדש עוזר להפנות את האצבע אל בעיה ממוקדת הרבה יותר.
המחקר הנוכחי התמקד באיזור מסויים בכרומוזומים של תאי החיסון, ונערך בקרב 58 נשים בנות 20 עד 50. המחקר התמקד בבדיקת אורך הטלומרז של הכרומוזומים. הטלומרז הוא בבחינת "פצצת זמן מתקתקת" של כרומוזום, והוא הולך ומתקצר עם הזמן. ככל שהטלומרז ארוך יותר – כך נותר לכרומוזום זמן רב יותר לעבוד. עם קיצורו הסופי מסתיים תפקידו של הכרומוזום.
במאמר על המחקר, שפורסם בכתב העת Proceedings of the National Academy of Sciences, נמצא כי הטלומרז של נשים שחיו תחת לחץ, התקצר באורך שהוא שווה ערך ל-10 שנות חיים – לעומת הטלומרז של נשים שחיו חיים רגועים ושלווים.
"ללחץ כרוני יש פוטנציאל לקצר את חייהם של תאים, ולכל הפחות – של תאי מערכת החיסון", אמרה החוקרת שהובילה את המחקר, אלישה אפל מאוניברסיטת קליפורניה בסן פרנסיסקו. "תוצאות המחקר היו מרשימות מאוד", ציינה חוקרת נוספת שהשתתפה במחקר, אליזבת בלקברן, אף היא מ-UCSF.
מתוך 58 הנשים שהשתתפו במחקר – 19 היו אמהות לילדים בריאים, והיתר (39) טיפלו בילדים שסבלו ממחלות כרוניות קשות. החוקרים ציינו כי "עדיין לא נמצא המכניזם המדוייק שקושר את התהליכים הרגשיים והמוחיים לתהליכים שמתרחשים במערכת החיסון".
לדברי החוקרים, כעת הם ינסו לבדוק אם יש סוגים נוספים של תאים שמושפעים מאותו לחץ נפשי שמקצר את חייהם של תאי מערכת החיסון. רוברט ספולסקי מאוניברסיטת סטנפורד בפאלו אלטו, שלא השתתף במחקר, העיר ואמר כי "הממצאים האלו הם מצויינים ומעוררי מחשבה, במלוא מובן המילה".
"כעת נצטרך לחקור כיצד בדיוק בא הלחץ לידי ביטוי ברמה הפסיולוגית", הוסיף. "זה בהחלט יהיה היעד המחקרי הבא שלנו".
לחץ. משפיע על המערכת החיסונית
צילום: מריאן הול
מומלצים