סובלים מצרידות? טיפים לטיפול מהיר ומניעה
אם פתאום איבדתם את קולכם או שהוא סתם השתנה, נראה שאתם סובלים מצרידות. נסו לדבר כמה שפחות ופנו לרופא לאבחון מדויק של גורם הבעיה
צלילים שאנחנו מפיקים מגרוננו נוצרים מזרימת האוויר דרך מיתרי הקול ומושפעים מתנועת המיתרים ומהרעד שלהם. כל חריגה של צלילים אלה מהשגרה שייכת להגדרה של צרידות, שהיא תופעה שכיחה בעיקר בקרב מעשנים ואנשים שמרבים להשתמש בקולם כמו מרצים, זמרים, חברי כנסת ורבנים.
מה הגורמים
הגורם השכיח ביותר לצרידות הוא שימוש יתר בקול או שימוש לקוי בקול, כלומר צעקות, מה שגורם למיתרי הקול להימתח או להתכווץ, וכן להאדים ולהתנפח.
ויש עוד גורמים: יבלות ופוליפים המופיעים בעיקר בעקבות שימוש יתר במיתרי הקול, דלקות גרון, עלייה של מיצי קיבה בגלל פגיעה בשסתום המצוי בוושט התחתון (רפלוקס), לחץ נפשי המתבטא בחוסר יכולת להשמיע קול למרות שמבחינה
פיזיולוגית אין שום בעיה, וצרידות נוירולוגית: פגיעה בעצב המעצבב את מיתרי הקול הגורמת לשיתוק של אחד המיתרים בעוד השני ממשיך בפעולתו. במקרה כזה נוצר לעתים מרווח בין שני המיתרים הגורם לחדירת רוק אל מערכת הנשימה, לשיעול ולתחושת חנק.
בעיה נוירולוגית עלולה לגרום גם למצב הקרוי דיספוניה נוירולוגית, כשמיתרי הקול נסגרים או נפתחים בחוזקה. במצב כזה הקול נעשה לא ברור, גורם לעצירות בדיבור ולשינוי צליל מגברי לנשי ולהפך. מום מולד, תופעת לוואי של ניתוחים במיתרי הקול וגידולים סרטניים עלולים אף הם להתבטא בצרידות.
מה הסימנים
צרידות גורמת לשינוי בקול. בעיה במיתרים עלולה להחמיר ולגרום גם לבעיות בנשימה, שיעול, כאב גרון, כחכוח, ריח לא נעים מהפה בשל גידול במיתר, או דימום.
מה הסכנות
אבחון הצרידות הוא חשוב, שכן הבעיה עלולה להוביל לבצקת על מיתרי הקול ובעקבותיה גם לקשיי נשימה, או להוות סימן מקדים לגידול סרטני. צרידות גם עלולה להעיד על שיתוק של העצב המעצבב את המיתר, מה שגם עלול לגרום לחנק.
איך מונעים
שניים מהגורמים העיקריים לצרידות אינם מהווים "מכה משמים" וניתן למנוע אותם. הכוונה היא לעישון ולמאמץ הקולי, כלומר אם תקפידו להשתמש נכון בקול שלכם, לא לאמץ את מיתרי הקול ולא לעשן, תקטינו באופן ניכר את הסיכון שלכם להצטרד.
איך מאבחנים
רוב הצרודים פונים תחילה לרופא המשפחה, המפנה לרופא אף-אוזן-גרון. הבדיקה הראשונית נקראת חיזיון בלתי ישיר, ובמהלכה מביט הרופא במיתרי הקול באמצעות מראה. הבדיקה המעמיקה יותר נעשית באמצעות אנדוסקופ, המוחדר דרך הפה או האף ומאפשר להתבונן על מיתרי הקול באמצעות מסך טלוויזיה.
במקרים מיוחדים אפשר להשתמש בסטרובוסקופ - מכשיר אופטי שמאפשר לבדוק את הסימטריה והתנועתיות של המיתרים בהתאם לתדירות הקול שמפיק המטופל.
איך מטפלים
הטיפול בצרידות תלוי, כמובן, בגורם. כשהיא נגרמת בגלל דלקת גרון הטיפול הוא אנטיביוטי, והבעיה חולפת ואינה מותירה כל סימן. במקרי חירום, לרוב אצל זמרים או מרצים הזקוקים לקולם בדחיפות, אפשר לטפל בתרופות סטרואידיות, המפחיתות את הבצקת והתהליך הדלקתי באופן זמני.
צרידות שנגרמת מרפלוקס תטופל באמצעות נוגדי חומצה או ניתוח, בהתאם להחלטת הגסטרואנטרולוג. נוירולוג יטפל בבעיה שמקורה עצבי, ופסיכיאטר - כשהגורם הוא נפשי.
כאשר הגורמים לצרידות הם יבלות או פוליפים מקובל להסירם באמצעות אנדוסקופיה תחת הרדמה כללית, ובמקרה שסביב הנגע נוצרה בצקת חמורה, היא מוסרת באמצעות מכשיר לייזר עדין.
גידול סרטני מוסר גם הוא באמצעות לייזר ונשלח לבדיקה היסטולוגית לקביעת סוג הגידול וטיבו. לרוב אין צורך בטיפול נוסף בהקרנות או כימותרפיה. עם זאת חלק מהגידולים מצריכים גם הזרקות בוטוקס לשריר. מדובר ברעלן מרפה שרירים, המשחרר את מתח מיתרי הקול למשך כמה חודשים. טיפול זה אמנם אינו כלול בסל הבריאות, אבל אישור מיוחד ממשרד הבריאות מאפשר לקבל אותו ללא תשלום.
מה האלטרנטיבה
לטיפול בצרידות שנגרמה מדלקת בגרון כדאי לחתוך בצל ולערבב אותו בדבש. הדבש מרכך את הלוע, והבצל מכיל חומרים אנטיביוטיים ונוגדי זיהומים. שתיית מיץ לימון סחוט עשויה לסייע גם היא במצבים כאלה.
לדלקת במיתרי הקול ממליצים הנטורופתים על פורמולה צמחית בשם "איסייטיס" או על חליטת זעתר.
טיפול אלטרנטיבי אחר, שמביא לפעמים לפתרון מיידי של הבעיה, הוא באמצעות דיקור סיני. הנקודה המטפלת בצרידות מצויה באגודל, ולעתים, כאמור, השפעתה מיידית.