שתף קטע נבחר

 

קנס של מיליון שקל לישראלי שנבחר לפרלמנט הרומני

בית המשפט בחיפה גזר שלוש שנות מאסר על תנאי וקנס של מיליון שקל על נתי מאיר, שנבחר בשבוע שעבר לפרלמנט הרומני מטעם המפלגה הלאומנית. מאיר, שהורשע על פי הודאתו בשורת מעשי מרמה, חויב גם לפצות את קורבנותיו בעוד חצי מיליון שקל. בית המשפט מתח עליו ביקורת קשה: "הוא בחר בפשע כדרך חיים". עורך דינו ביקש לאפשר לו להשתתף בטקס השבעתו ברומניה, אחרת "ייגרם לו נזק". השופטת: קודם שישלם את הקנס

כניסה צורמת לתפקיד: אחרי שנבחר בשבוע שעבר כחבר בפרלמנט הרומני, קבע היום (א') בית משפט השלום בחיפה כי תושב חיפה, נתן (נתי) מאיר - שהורשע על פי הודאתו בשורה של מעשי מרמה - יצטרך לשלם קנס של מיליון שקל לפני שיוכל לשוב לרומניה, ולהשתתף בטקס השבעתו.

 

מאיר, המחזיק באזרחות כפולה, ישב בעבר בכלא על עבירות מרמה. בשבוע שעבר הוא הפך לישראלי הראשון שנבחר לפרלמנט הרומני, מטעם המפלגה הלאומנית בראשות ואדים טודור, ואמור היה לצאת להשבעתו בשבוע הבא.

 

אלא שהשופטת גזרה עליו שלוש שנות מאסר על תנאי וקבעה כי עליו לשלם קנס של מיליון שקל ולפצות את קורבנותיו בעוד חצי מיליון שקל בתוך חודשיים, ועד אז הוציאה נגד מאיר צו עיכוב יציאה מהארץ. אם לא ישלם מאיר את הקנס והפיצוי, ייאלץ לרצות 32 חודשי מאסר בפועל.

  

"סירב להחזיר את הכספים"

 

פרשת המרמה והזיופים בה הואשם והורשע מאיר, אירעה באמצע שנות ה-90. בכתב אישום מפורט שהוגש נגד מאיר, וכלל שישה אישומים שונים, נטען כי בתקופה שבין יולי 93' לאוקטובר 95', קיבל האיש כספים במרמה, זייף מסמכים בנסיבות מחמירות, עשה שימוש במסמכים מזויפים וגנב כספים שהופקדו בידיו. בכתב האישום נטען כי העניק שירותים משפטיים על אף שאינו עורך דין, תמורת שכר טרחה, וסירב להחזיר את הכספים ללקוחותיו כאשר הבינו כי רומו.

 

במסגרת עסקת טיעון שנחתמה בין מאיר ועורך דינו, איתן לפידות, לבין פרקליטות מחוז חיפה, נמחקו הסעיפים המייחסים למאיר התחזות לעורך דין. מאידך, הוא הודה בפרטי כתב האישום ובעוד שמונה אירועים נוספים, בהם יוחסו לו עבירות זיוף וקבלת דבר במרמה. בין היתר, ציינה סגנית נשיא בית משפט השלום בחיפה, רחל חוזה, בגזר הדין, כי מאיר זייף מסמך של בית הדין לעבודה, ומסר אותו לאחד מקורבנותיו, בפניו הציג את עצמו כעורך דין.

 

השופטת חוזה ציינה בגזר הדין כי סך כל הכספים אותם השיג הנאשם בדרכי מרמה בכל התיקים, כפי שפורטו בכתב האישום ובנספחיו, הגיעו לסכום של כחצי מיליון שקל.

 

השופטת: "הוא בחר בפשע כדרך חיים"

 

השופטת לא חסכה במילים קשות לגבי אופיו של הנאשם, ותקפה אף את ההחלטה לחתום עמו על עסקת טיעון. "הנאשם הינו מי שבחר בפשע כדרך חיים, לא הפנים בצורה כלשהי את משמעות מעשיו והפגיעות הקשות כל כך שהינו גורם לאחרים", ציינה בגזר הדין.

 

היא הוסיפה שהוא ביצע את העבירות למרות שבעבר ריצה עונש של מאסר בפועל על עבירות דומות, ואת העבירות שעליהן נידון בתיק הנוכחי ביצע זמן קצר לאחר שפג תוקפו של המאסר על תנאי שהוטל עליו בזמנו.

 

"הנני מוצאת לנכון לציין לחומרת יתר, מעבר להתנהלותו השערורייתית כל כך של הנאשם... את העובדה כי הנאשם לא נרתע כלל מלזייף החלטה של בית משפט, תוך שהינו פוגע בכך אף במערכת שלטון המשפט והחוק..."

 

עוד ציינה השופטת כי בניגוד לטענת ההגנה, כי הנאשם החזיר יותר ממיליון שקל מחובותיו לקורבנות, הרי שלמעשה החזיר הנאשם את חובותיו רק לשניים מבין הקורבנות, "ורק חלק מזערי ממכלול הסכומים המפורטים בתיקים הנ"ל אכן שולם על ידי הנאשם".

 

"מעשה תככים שנועד לחלצו"

 

כאשר התייחסה להסדר הטיעון, ציינה השופטת כי התלבטה אם לכבד את העונש שנקבע מראש, של מאסר על תנאי ולא מאסר בפועל, וקבעה כי הנאשם קנה את חרותו "בנזיד עדשים": "הנפש מתקוממת אל מול ענישה שאין מאסר בפועל בצידה וכאשר, כאמור, אף נכונותו של הנאשם לפצות את המתלוננים, נכונות ששימשה כאחד מעמודי התווך להסדר הטיעון, נראה כמעשה תככים שנועד לחלצו מהעונש ההולם".

 

על אף ההסתייגויות נאותה בסופו של דבר השופטת לקבל את הסדר הטיעון. אולם היא קבעה כי במגבלות ההסדר, כאשר לבית המשפט יש שיקול דעת בנושא גובה הקנס ומשך המאסר על תנאי, "יש למצות את הדין עם הנאשם ועל הענישה להיות חמורה ומשמעותית... שתאזן את מכלול הנתונים... עם העובדה שהנאשם לא נדון לעונש של מאסר בפועל".

 

מאיר נדון לשלוש שנות מאסר על תנאי, למשך שלוש שנים, וחוייב לפצות כל אחד מהמתלוננים ברשימת המתלוננים נגדו, בסכום המסתכם בחצי מיליון שקל. בנוסף קבעה השופטת כי ישלם קנס כספי בסך מיליון שקל, "בהתחשב בסכום הכולל של הנזקים שגרם... ובטובות ההנאה שהפיק במעשי המרמה שלו".

 

עורך דינו של הנאשם, איתן לפידות, ביקש בשלב זה לעכב את ביצוע הפקדת הדרכון, על מנת שמאיר יוכל לעזוב את הארץ. "הנאשם נבחר לפרלמנט של מדינה זרה רק לפני כשלושה ימים, וביום שני הבא צריכה להתקיים השבעתו באותו פרלמנט", הסביר עורך הדין. "נקל להבין מה הנזק שיקרה במידה והאיש לא יוכל להגיע למחוז חפצו על מנת להישבע לפרלמנט של רומניה". השופטת דחתה את הבקשה.

 

מאיר הגיש ערעור: "שילמתי עד הגרוש האחרון"

 

מאיר עצמו אמר הערב, כי כבר הגיש, באמצעות עורך דינו, ערעור על חומרת העונש, ובמקביל בקשה לביטול עיכוב היציאה מהארץ, על מנת שיוכל להגיע במועד להשבעה בפרלמנט ברומניה.

 

"היה גזר דין ב-11 בבוקר ובשעה 14:00 הגשנו את הערעור. יש עורכי דין שמטפלים בזה, ויש לי זמן עד ה-13 בחודש. אם משום מה לא יקבלו את הערעור במחוזי, יש גם בית משפט עליון. אני לא מודאג. אני אזרח שומר חוק, ואמשיך לשמור על החוק גם בהמשך".

 

לגבי הרשעתו בתיק וגזר הדין, חזר מאיר וטען כי שילם את כל הכספים המגיעים לנושיו. "אלה דברים שקרו לפני 14-15 שנה ואפילו יותר. כל בנאדם קיבל את הכסף שלו עד הגרוש האחרון, מלבד שישה אנשים שלא מאתרים אותם, ובעבור הכספים שהגיעו להם הפקדתי ערבות בנקאית של מאות אלפי שקלים".

 

עורך דינו של מאיר אמר כי אחר הצהריים התקיים דיון בבקשה לעיכוב הליכים נגד מרשו. "לאורך השנים מרשי התייצב ללא סייג לכל דיון ולכל מקום שנדרש, והפקיד מאות אלפי שקלים כערובה לכך שיגיע לאן שצריך. אין שום סיבה שבעולם שהוא לא יעמוד בתנאים אלה גם בהמשך. במקרה הכי גרוע ישנו את התנאים, וגם את התנאים החדשים הוא מתחייב למלא", אמר עו"ד לפידות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מאיר. "בחר בפשע כדרך חיים"
צילום: איי פי
טודור. מנהיג מפלגתו של מאיר
צילום: איי פי
מומלצים