שתף קטע נבחר

שחור בעיניים: בריטניה נגד ניתוחי לייזר לשיפור הראייה

המפקח הממשלתי על המרפאות בבריטניה הורה להפסיק את ניתוחי הלייזר לשיפור הראייה במרפאות הציבוריות. הדו"ח הבריטי קובע: "קיים חשש בנוגע לבטיחות הטיפול בלייזר בטווח הארוך". השורה התחתונה: המומחים האנגלים ממליצים רק על משקפיים

בלונדון יש יותר סרטים, אמר המשורר, ובלונדון הטלוויזיה מצויינת – אבל אנגלי שרוצה לראות סרטים וטלוויזיה וסובל מקוצר ראייה יצטרך להצטייד במשקפיים או בעדשות מגע. למה? כי המפקח הממשלתי על המרפאות בבריטניה הורה להפסיק ניתוחי עיניים בלייזר בעקבות מחקר, שהעלה חשש מהשלכות הטיפול בטווח הארוך.

 

ההחלטה נוגעת לטיפולים בלייזר להסרת משקפיים, שמוצעים במרפאות שירות הבריאות הציבורי – ולא למרפאות הפרטיות – אך היא צפויה להוסיף למחלוקת שנקשרה בטיפול בלייזר.

 

בבריטניה, לפי ההערכה, עוברים את הטיפול לפחות 100 אלף איש מדי שנה. הרשתות הפרטיות המציעות אותו טוענות בפרסומיהן שאין הוכחה לנזק כלשהו שעלול להיגרם בטווח הארוך, אך הדו"ח של המפקח, שיתפרסם במלואו בשבוע הבא, קובע חד משמעית: "קיים חשש בנוגע לבטיחות התהליך לטווח הארוך ונכון לעכשיו אין בידינו נתונים ברמה נאותה כדי לקבוע שהטיפול בטוח".

 

על פי הדו"ח – שקובע שהטיפול בלייזר עשוי לסייע לאנשים שסובלים מקוצר ראייה קל עד בינוני – אין אפשרות להוכיח שהטיפול בטוח במאה אחוזים, אך אין גם יכולת להוכיח שהטיפול מסוכן ברמה ודאית.

 

"לייזר-מיי-איי", הארגון שהוקם על ידי נפגעי טיפולי עיניים בלייזר, קידם אתמול בברכה את הדו"ח שיגביר את המודעות הציבורית לסכנות האפשריות. במקביל להוראת המפקח, דיווחה חברת הביטוח הרפואית הגדולה בבריטניה ("מדיקל דפנס יוניון") על הכפלה בהיקף התביעות נגד מרפאות שמציעות טיפולי עיניים בלייזר מאז 1998.

 

אם לא די בכך, המגזין האמריקני לרפואת עיניים קבע לאחרונה ששיעור הכישלון בטיפולי עיניים בלייזר הוא אחד לעשר, ולא אחד לאלף כפי שמפרסמות

קליניקות רבות בעולם. התאחדות הצרכנים הבריטית הזהירה את מיליון חבריה שהם "מהמרים על ראייתם" כשהם פונים לטיפול לייזר, ולפי פרסומים בעיתונות הבריטית, קבע הקולג' המלכותי לרפואת עיניים בלונדון שיש לפחות 20 סוגים של סיבוכים אפשריים כתוצאה מניתוחי לייזר – מאיבוד ראיית לילה ועד עיוורון.

 

- ומה, אם כן, השורה התחתונה?

 

משרד המפקח ממליץ כעת לבריטים לתקן את ראייתם בשיטות הידועות כמהימנות ביותר, כלומר בעזרת משקפיים או עדשות מגע.

 

הניתוח השני בשכיחותו בארץ

 

בשנים האחרונות הפכו ניתוחי לייזר לתיקון קוצר ראייה לניתוחים השכיחים ביותר בעולם המערבי. בישראל נחשב הניתוח הזה לשני בשכיחותו, אחרי ניתוח קטרקט, עם 10-15 אלף ניתוחים מדי שנה. מחיר ניתוח שכזה: בין 2,000 ל-3,000 דולר.

 

הביקוש הרב הביא לפריחתם של מכונים חדשים שמבטיחים ניתוח קליל ללא סיבוכים. אבל הרופאים מזהירים שאין זה כך. "מדובר בניתוח לכל דבר ולא בהליך קוסמטי קל וחסר סיכון", אמר בעבר פרופ' מיכאל בלומנטל, מנהל בית חולים לרפואת עיניים. "זה שניתוח אורך דקות לא הופך אותו ל'לא ניתוח'".

 

"ברוב המקרים מושג שיפור בראייה בזכות מיומנותם של הרופאים, אך ריבוי המכונים יצר שוק פרוץ", הזהיר גם ד"ר חנא גרזוזי, יו"ר החברה לניתוחי תשבורת ומנהל מחלקת עיניים בבית החולים בני ציון בחיפה.

 

לפני ארבע שנים הוציא האף די איי (מינהל התרופות האמריקני) אזהרה מפני ניתוחי לייזר בעיניים שעלולים לפגוע בראייה – מסיבוכים שונים ועד עיוורון מלא.

 

האף-די-איי אף ציין בעיות נוספות: רק חלק מהמנותחים עדיין יזדקקו למשקפיים או עדשות מגע; חלק מהמנותחים עלולים לאבד את ראייתם באופן חלקי; רק מעט ידוע על השפעתו של הניתוח על היבטים נוספים של הראייה, כמו היכולת להבחין בחפצים על רקע בעל צבע דומה, או בתנאים של אור עמום.

 

למרות הסיכונים, נאמר בהודעה, תחת טיפולו של רופא מיומן ולאחר שנמצא כי המועמד מתאים לניתוח, רוב המנותחים עשויים להיות מרוצים מאוד מהתוצאות שהושגו.

 

  • מבולבלים? רוצים לקבל מידע מוסמך נוסף? היכנסו לפורום תיקון ראייה בלייזר, שאלו את הפרופסור וקבלו תשובות און-ליין

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דן בלילטי
"ניתוח לכל דבר, ולא הליך קוסמטי קל וחסר סיכון". ניתוח עיניים בלייזר
צילום: דן בלילטי
צילום: תומריקו
זה שניתוח אורך דקות לא הופך אותו ל'לא ניתוח'. פרופ' מיכאל בלומנטל
צילום: תומריקו
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים