מסקירה מוקדמת עד סקירה מכוונת
ד"ר ישראל שפירא עושה סדר בבדיקות: מבדיקת אולטרסאונד מוקדמת, דרך סקירת מערכות מאוחרת ועד סקירה מכוונת - כל בדיקות ההריון שיחסכו מכם דאגות או צרות בעתיד וכמה הן עולות
בדיקת אולטרסאונד מוקדמת:
שבועות 9-7: נועדה לבדוק את מספר העוברים, מצבם וגודלם כדי לאשר את גיל ההריון. הבדיקה מבוצעת על ידי כל קופות החולים, ללא תשלום.
בדיקת שקיפות עורפית:
שבוע 12 להריון: נועדה להעריך את הסיכון לתסמונת דאון. בשילוב עם שתי בדיקות דם ספציפיות - התבחין המשולש ("חלבון עוברי") שנמצאת בסל הבריאות, ובדיקת אינהיבין A (שניתן לבצעה באופן פרטי) - מאפשרת בדיקה זו לגלות 95% מהעוברים הלוקים בתסמונת דאון. הבדיקה איננה נמצאת בסל הבריאות, למעט במקרים של הריון מרובה עוברים. מחיר הבדיקה 700-600 שקל.
סקירת מערכות מוקדמת:
שבוע 16-14: בדיקה וגינלית שבה נסקרות מערכות הגוף של העובר. אפשר לגלות בה רמזים לבעיות כרומוזומליות שלעתים נעלמים מאוחר יותר ואי אפשר לראותם בסקירה המאוחרת. הבדיקה איננה נמצאת בסל הבריאות ומחירה 2,200-1,500 שקל. הביטוחים המשלימים מאפשרים לקבלה בהשתתפות עצמית של כמה מאות שקלים.
סקירת מערכות מאוחרת:
שבועות 25-20: בבדיקה נסקרות באופן חלקי מערכות הגוף של העובר. אם האשה לא עברה סקירת מערכות מוקדמת (וגינלית), מומלץ לערוך את הסקירה המאוחרת מוקדם יחסית (לכל היותר עד השבוע ה23-), שכן סוף השבוע ה23- הוא הגבול שבו מאושרת הפסקת הריון על ידי הוועדות להפסקת הריון. לעומת זאת, לאשה שעברה סקירה מוקדמת, מומלץ לדחות מעט את הסקירה המאוחרת לשבוע ה25-, כדי להגדיל את הסיכוי לאיתור מומים שאולי התפתחו בינתיים. כל הקופות מבצעות בדיקה זו באופן חלקי בלבד. בדיקה מקיפה אצל רופא פרטי תעלה כ2,000- שקל. במסגרת הביטוחים המשלימים בקופות אפשר לקבלה בהשתתפות עצמית של כמה מאות שקלים (הקופות משתתפות במימון סקירת מערכות אחת - מוקדמת או מאוחרת).
הערכת משקל:
שבועות 34-30: נועדה בעיקר לגילוי מקרים של האטה בגדילת העובר. נוסף על כך, אחוז קטן של מומים מתבטא רק בסוף ההריון. הבדיקה ממומנת על ידי הקופות במקרה שיש צורך רפואי.
סקירה מכוונת:
מבוצעת רק כאשר יש חשד לבעיה במערכת ספציפית כלשהי בגוף העובר. במקרה כזה מבוצעת (במימון הקופות) סקירה הממוקדת באותה מערכת.